Το απόλυτο χάος επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ήταν όλη μέρα χθες «εξαφανισμένος» στο σπίτι του στο Καστρί, περιμένοντας τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα και τις εντολές για τα νέα σκληρά μέτρα.
Οι συνθήκες που έχουν ....
διαμορφωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το Σαββατοκύριακο, τη θλιβερή παράσταση του υπάρχου του «Τιτανικού» από την Πολωνία και την επί της ουσίας ομολογία της παταγώδους κυβερνητικής αποτυχίας είναι πλήρως διαλυτικές…Οι βουλευτές, μοιραίοι και άβουλοι, βρίσκονται σε απόγνωση, οι υπουργοί καβγαδίζουν για τις εκλογές και την περίφημη συγκυβέρνηση ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν έτσι να «αποδράσουν» από τις ευθύνες τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδοκιμάζει την επίθεση του… αντιπροέδρου της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης και το δόγμα που επικρατεί πλέον είναι το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!
Ο πανικός και η διάλυση μεγαλώνουν,καθώς όλοι τους αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Βλέπουν ότι όσα μέτρα κι αν συνεχίσουν να λαμβάνονται δεν πρόκειται να αποδώσουν, ενώ σε εφιάλτη μετατρέπεται από τώρα η διαδικασία ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, ακόμη και αν έχει «αντέξει» ως τότε η κυβέρνηση.
Οι σκηνές που εκτυλίσσονται μάλιστα στην κυβέρνηση είναι κωμικοτραγικές. Για παράδειγμα, ο Η. Μόσιαλος επιχείρησε να… διαψεύσει τη συζήτηση περί εκλογών που έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά «επίδειξη μη σοβαρότητας».
Κι όμως η σύγκρουση αυτή υπήρξε και ήταν εκτεταμένη. «Ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα μέτρα; Ως πού φτάνει η νομιμοποίησή μας και ως πότε είμαστε εξουσιοδοτημένοι να το κάνουμε αυτό;» αναρωτήθηκε ο Κ. Σκανδαλίδης θέτοντας θέμα πρόωρων εκλογών. «Αν είναι να πάμε σε εκλογές, πρέπει όλοι να έχουν καταλάβει από πριν τι σημαίνει αυτό» είπε ο Α. Λοβέρδος και συνέχισε λέγοντας ότι «αν εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της συμφωνίας, να πάμε σε εκλογές», ενώ σε δημοψήφισμα ζήτησε να τεθούν τα νέα μέτρα ο Χ. Καστανίδης (ο οποίος κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο). Στην ερώτηση δε «τι θα γίνει αν χάσουμε το δημοψήφισμα» σημείωσε ότι τότε ο δρόμος είναι οι εκλογές.
Υπέρ της συγκυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ο Δημήτρης Ρέππας, αγνοώντας τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον πρωθυπουργό και χαρακτηρίζοντας «μπλοκαρισμένη» την κατάσταση.
Στον αντίποδα, κατά των εκλογών τάχθηκαν χθες δημοσίως οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Π. Μπεγλίτης, ενώ το αλαλούμ συμπληρώθηκε με το «άδειασμα» Μόσιαλου στον κ. Βενιζέλο για την επίθεση στα ΜΜΕ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Καλύτερα να έχουμε ΜΜΕ που να κάνουν κριτική, παρά να μην έχουμε καθόλου ΜΜΕ».
200.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη (!) φύγει επί ΠΑΣΟΚ
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για να πείσει την τρόικα ότι ο δημόσιος τομέας μειώνεται έχει αποδυθεί τις τελευταίες ώρες η ζαλισμένη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, σήμερα στις 12 το μεσημέρι «αναβιώνει» η πλατεία Κλαυθμώνος με συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο που απειλούνται με απολύσεις λόγω του Μνημονίου.
Στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και εντός του 2011 περίπου 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) μετά και τις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά 100.000 ως το 2015.
Η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει δραστικά τις μισθολογικές δαπάνες κατά το τρέχον έτος, που με βάση την εκτίμηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας έχουν εκτραχυνθεί, εξετάζει, εκτός από την επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.
Η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο των ΔΕΚΟ, που αναμένεται να γίνει άμεσα, σημαίνει ότι περίπου 20.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν ουσιαστικά στον δρόμο. Με την επέκτασή της στον στενό δημόσιο τομέα θα υπαχθούν άμεσα στο καθεστώς της εφεδρείας περίπου 5.000 από τους 53.000 εργαζομένους οι οποίοι υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του κ. Τόλκα, από το τέλος του 2009 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 200.000. Ειδικότερα το 2010 αποχώρησαν 53.336 μόνιμοι υπάλληλοι, άρα για το 2011 μπορεί να προσληφθούν 5.334. Οι εγκρίσεις νέων προσλήψεων που δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2011 είναι συνολικά 2.195. Γίνεται λόγος βεβαίως για μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο την ίδια ώρα οι εγκρίσεις για προσλήψεις συμβασιούχων αγγίζουν τις 35.000, παρότι έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010.
Συγκεκριμένα το 2010 είχαμε 74.289 εγκρίσεις προσλήψεων για συμβασιούχους και εργαζομένους ορισμένου χρόνου. Αυτές πρέπει να μειωθούν το 2011 σε 37.145. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου 2011 έχουν δοθεί 34.851 εγκρίσεις. Υπολείπονται 2.294 ακόμη εγκρίσεις, που αντιστοιχούν σε 42.658 ανθρωπομήνες.
Εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι από τότε που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση του τόπου ως σήμερα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα μειώθηκαν κατά περίπου 200.000
ΠΗΓΗ: dimokratianews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου