Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Αυτοί είναι ηγέτες! Ο «κακός» Μπερλουσκόνι ανακρίνει την S&P!



Μπορεί να του φορτώνουν σκάνδαλα, μπορεί να του κάνουν τα μύρια όσα για να πέσει η δημοτικότητά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάντως, έχει τον τρόπο του να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του. Μετά τα δημοψηφίσματα για καίρια θέματα, ζητώντας την άποψη των πολιτών του και μετά τον «πάγο» που έβαλε στο μεταναστευτικό, κάνει το ίδιο και στους οίκους αξιολόγησης. Είναι η πρώτη φορά μετά τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) τον περασμένο Φεβρουάριο, που μια χώρα κάνει χρήση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η εν λόγω αρχή.


Η ιταλική εποπτική αρχή χρηματιστηριακών συναλλαγών Consob «ανέκρινε» εκπροσώπους της αμερικανικής Standard & Poor’s! Έκανε δηλαδή το αυτονόητο, μετά τις απειλές των διεθνών οίκων για την οικονομία της χώρας και την «τρελή» σπέκουλα που ασκούν.
Οι Ιταλοί θέτουν στο επίκεντρο της έρευνάς τους τη χρονική συγκυρία και τις πηγές της αξιολόγησης επί του ιταλικού προγράμματος περικοπών.
Οι «συνομιλίες» που πήραν τη μορφή ανάκρισης των εκπροσώπων του οίκου, λέγεται ότι διήρκεσαν περίπου δυο ώρες. Οι διεθνείς οίκοι απάντησαν μεν στα ερωτήματα των Ιταλών, αλλά φέρεται να επιφυλάσσονται να προσκομίσουν έγγραφα!
Εκτός από την S&P, στο στόχαστρο των Ιταλικών αρχών μπαίνει, όμως, και η Moody’s
Αν ρίξουμε μια ματιά στο ιστορικό των εξελίξεων, θα δούμε γιατί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, έβαλε στο σκαμνί του οίκους, χωρίς να καταφεύγει στην λύση των επιστολών – διαμαρτυρίας που έχουν υιοθετήσει ..άλλες γειτονικές χώρες.
Την περασμένη Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα περικοπών.
Ήδη την επόμενη μέρα και ενώ οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, η S&P έδωσε στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της, που ήταν ιδιαίτερα αρνητική.
Η ιταλική εποπτική αρχή χρηματιστηριακών συναλλαγών επικρίνει το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει ακόμη καν γνωστές οι λεπτομέρειες του πακέτου, που σημαίνει ότι ο οίκος στηρίχθηκε σε αδιακρισίες των μέσων ενημέρωσης.
Κάτι παρόμοιο έχει γίνει πλειστάκις φορές και σε άλλες χώρες με διάφορα προγράμματα. Φυσικά δεν εξαιρείται και η χώρα μας.
Ερωτηματικά εγείρει και η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης δεδομένου ότι δεν είχαν κλείσει ακόμη τα χρηματιστήρια.
Την Παρασκευή η ιταλική αρχή σκοπεύει να καλέσει και εκπροσώπους της Moody’s ενώ με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί την ερχόμενη εβδομάδα και η Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου