Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι Έλληνες βάζουν στο σκαμνί το Focus - Το Focus θα πρέπει να πληρώσει την προσβολή


Όπως λέει ο κ. Φραγκάκης στην “PRESS Time”, «στις 29 Ιουνίου θα καθίσουν στο σκαμνί οι κύριοι αυτοί. Γιατί είναι μεθοδευμένοι και τίποτα δεν είναι τυχαίο». «Σαν Έλληνας έκανα το χρέος μου κι αν έκανε ο καθένας το χρέος του, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε», τονίζει στην “PRESS Time” ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων που μήνυσαν το περιοδικό “Focus”, Θεόδωρος Φραγκάκης. Ο κ. Φραγκάκης πήρε αυτή την πρωτοβουλία, μόλις είδε τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού, διότι όπως λέει στην “PRESS Time”, «το άρθρο περιείχε αναληθή και προσβλητικά σχόλια, τα οποία προσβάλλουν τα δικαιώματά μας ως μέλη του ελληνικού λαού».

Ακόμη, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φραγκάκης: «Αν είχε γίνει αυτό στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, θα τους έκοβαν το κεφάλι». Όλα άρχισαν με το προκλητικό προς τους Έλληνες εξώφυλλο του περιοδικού, που απεικόνιζε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου σε μια άσεμνη χειρονομία, καθώς και να φοράει σκισμένη και παραμορφωμένη την ελληνική σημαία. Παράλληλα, τη φωτογραφία συνόδευε και η φράση: «Απατεώνες στην ευρώ-οικογένεια», κάτι που όπως υπογραμμίζει και ο κ. Φραγκάκης προσβάλλει την τιμή των Ελλήνων. Από την άλλη μεριά, ο εκδότης - αρχισυντάκτης του περιοδικού, δεν δείχνει να πτοείται και συνεχίζει να υποστηρίζει (και μάλιστα επιδεικτικά) όλα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τους Έλληνες. Κάτι που εξοργίζει τον κ. Φραγκάκη, καθώς και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη: «τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι κύριοι αυτοί είναι μεθοδευμένοι».


Η μήνυση
Για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή ελληνικών κρατικών συμβόλων μήνυσαν το περιοδικό “Focus” οι έξι Έλληνες δικηγόροι. Το γνωστό περιοδικό στο εξώφυλλό του στις 22 Φεβρουαρίου του 2010 εμφάνιζε το άγαλμα της Αφροδίτης «να έχει υψωμένο το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού, χειρονομία, η οποία σε συνδυασμό με τη φράση “Απατεώνες στην ευρώ-οικογένεια”, προσβάλλει την τιμή των Ελλήνων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά. Η υπόθεση πλέον, μετά και το σάλο που είχε ξεσπάσει τότε, έφτασε στη Δικαιοσύνη με τη μήνυση που υπέβαλλε μια ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Φραγκάκη. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη της ομάδας αυτής είναι οι: Αικατερίνη Φραγκάκη, Αικατερίνη Πουλάκη, Βασιλική Μπακάλη, Σταύρος Ανδρουτσόπουλος και Χρήστος Χρυσανθακόπουλος. Η εισαγγελία Αθηνών όρισε ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στις 29 Ιουνίου. Όπως λέει ο κ. Φραγκάκης στην “PRESS Time”, «στις 29 Ιουνίου θα καθίσουν στο σκαμνί οι κύριοι αυτοί, γιατί είναι μεθοδευμένοι και τίποτα δεν είναι τυχαίο».
Το κατηγορητήριο είναι καταπέλτης, κυρίως για 13 συντάκτες του περιοδικού, που αφορά σειρά άρθρων για τους σημερινούς Έλληνες, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζονται ως: «άσωτος λαουτζίκος καλλιτεχνών», «εκφυλισμένο γένος», και ότι «δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως συγγένεια με τους προγόνους τους», «δεν υπάρχει κανένας καλλιτέχνης ποιητής κ.τ.λ.» ή ότι «δεν γνωρίζουν να διαβάζουν».
Έτσι λοιπόν, όπως τονίζει και στην “PRESS Time” ο επικεφαλής των δικηγόρων Θεόδωρος Φραγκάκης: «Είναι τραγικό αυτό το πράγμα. Σαν δικηγόρος είδα ότι αυτό το περιοδικό, αλλά και η επανάληψή του μας ξεφτιλίζει (γιατί πολλές φορές μάς στοχοποίησε, όχι μόνο μία φορά) χωρίς να ζητήσουν συγγνώμη ή να κάνουν πίσω. Οι πράξεις που έχουν κάνει είναι τρεις και μάλιστα αδικήματα σοβαρά. Δυσφήμιση, συκοφαντική δυσφήμιση για τον Τύπο και προσβολή συμβόλων του Ελληνικού κράτους. Ό,τι χειρότερο δηλαδή». Συνεχίζει επισημαίνοντας: «Είδαμε ότι δεν αντέδρασε κανείς και πήρα την πρωτοβουλία μαζί με τους υπόλοιπους δικηγόρους και φέραμε αποτέλεσμα».


ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
Τώρα μιλάει για σάτιρα και Αριστοφάνη
«Έλληνες, να σας θυμίσω τον Αριστοφάνη»
Παρ’ όλα αυτά, ο εκδότης και διευθυντής σύνταξης του Focus, Χέλμουτ ,Μάρκβορτ, όπως δηλώνει δεν έχει μετανιώσει για κάποιους έστω από τους χαρακτηρισμούς που αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα και υποστηρίζει ότι ήταν «δημοσιογραφικό του καθήκον»: «Φυσικά και το υποστηρίζω. Ήταν τότε κάτι το πρωτότυπο», λέει ο Γερμανός δημοσιογράφος και συνεχίζει αναφερόμενος στο φωτομοντάζ με το άγαλμα της Αφροδίτης, ότι ήταν μια «νόμιμη, σατιρική παρουσίαση της κατάστασης». «Δεν γνωρίζω να υπάρχει κλήτευση, ούτε και αγωγή. Καμία ελληνική αρχή δεν απευθύνθηκε σε μένα και ούτε οι συνάδελφοί μου έχουν λάβει τίποτα».
Μπορεί ακόμα να μην έχουν απευθυνθεί οι αρμόδιες αρχές σε εκείνον (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος) αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αρκετοί Έλληνες το έχουν πράξει ήδη με πάμπολλες επιστολές διαμαρτυρίας. Την απάντηση του ωστόσο, θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κάποιος αρκετά ειρωνική. Αυτό διότι είπε στους Έλληνες να χαλαρώσουν και μάλιστα τους συνέστησε να θυμηθούν τον συμπατριώτη τους και διάσημο σατιρικό ποιητή Αριστοφάνη, ο οποίος πριν από 2.400 χρόνια ήταν εκείνος που επινόησε τη σάτιρα. «Τότε σατιρίζονταν φαινόμενα των καιρών και σχολιάζονταν σκληρά», λέει ο κ. Μάρκβορτ και συνεχίζει με μια δόση ειρωνείας προς τον ελληνικό λαό: «Και θέλω να θυμίσω στους Έλληνες ότι πρόκειται για ένα πολιτιστικό εύρημα, τη σάτιρα».


«Όσα ξέρει τόσα λέει» 
Ο κ. Φραγκάκης δίνει τη δική του απάντηση στον κ. Μάρκβορτ, μέσω της “PRESS Time”: «Όσο ξέρει αυτός τον Αριστοφάνη, άλλο τόσο μπορούν να σταθούν αυτά που λέει. Ο Αριστοφάνης δεν ξεφτίλισε κανέναν λαό. Ο Αριστοφάνης μπορούσε να ξεφτιλίσει ένα πολιτικό, αλλά πίσω από εκεί υπήρχε μια αλήθεια. Βεβαίως την έλεγε σατιρικά. Είχε το δικαίωμα να το πει. Αλλά να πει ότι όλοι οι Έλληνες είναι απατεώνες αποτελεί ύβρη. Αν δεν μου αποδείξει εμένα ότι εσείς, εγώ και όλοι είμαστε απατεώνες (δηλαδή κατά την έννοια του ποινικού δικαίου, ότι προσπαθούμε να βγάλουμε λεφτά λέγοντας ότι ορισμένα πράγματα είναι πραγματικότητα, ενώ δεν είναι) είναι συκοφαντία».

press-time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου