Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι υπονομεύει τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης


rwsiaδιπλωματία κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υπονομεύει τη διαδικασία με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες των πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχα για την εμπλοκή της στην ουκρανική διένεξη.

«Μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου, η ΕΕ πρακτικά κάνει μία επιλογή εναντίον της διαδικασίας της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προσθέτοντας ότι «όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις στην Ευρώπη» θα έπρεπε αντιθέτως να ενεργήσουν με στόχο να κατευνάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Σήμερα οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στους κινδύνους της αντιπαράθεσης, της οικονομικής στασιμότητας και της ανεργίας».

«Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μία ευκαιρία για την ειρήνη» υπογραμμίζει το υπουργείο, την ώρα που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.700 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, χαρακτήρισε τις νέες αυτές κυρώσεις «ένα πολύ αρνητικό σήμα» και υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιβάλλει «ανταποδοτικά μέτρα».

«Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν μόνο μια πολιτική ή οικονομική έννοια, αντίκεινται στη στοιχειώδη λογική» υπογράμμισε ο Τσιζόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Μία κατάπαυση του πυρός βρίσκεται σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία. Και ακόμα και αν ορισμένες παραβιάσεις έχουν καταγραφθεί, αυτή η κατάπαυση του πυρός λειτουργεί (. . .). Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, για την οποία κάλεσε επανειλημμένα η ΕΕ, είναι δεδομένη».

«Δεν περιμένουμε τίποτα καλό (από αυτές τις κυρώσεις) και πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρέπει να περιμένει τίποτα το καλό από την πλευρά μας» προσέθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε πως παραμένει προσηλωμένη να συμβάλει στην ειρήνευση στην Ουκρανία παρά τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου.

«Παρά το γεγονός ότι η θέση της ΕΕ είναι μη εποικοδομητική, η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να συμβάλει στην ενίσχυση του υπάρχοντος ειρηνευτικού σχεδίου, όπως επίσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία συνολικά» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου