Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Άλλα αυτός και άλλα εκείνος...



Ας πούμε ότι αύριο ή μεθαύριο αποφάσιζε ο Σαμαράς να επισκεφθεί τον ΣΔΟΕ και κάποια στιγμή αναφερόταν στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής κι αποφαινόταν ότι ανέρχεται στα 15 δισ. ετησίως. Κι ας πούμε ότι την επομένη αναφερόταν στα περί τη φοροδιαφυγή ο Χαρδούβελης και δήλωνε ότι φτάνει στα 10 δισ. τον χρόνο. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι την επομένη σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ (από τον Σκουρλέτη μέχρι τον Παπαδημούλη και τους αρθρογραφούντες στην «Αυγή») θ' αναφερόταν σ' αυτό το «απερίγραπτο κυβερνητικό συνονθύλευμα που ούτε και στα βασικά δεν μπορούν να συμφωνήσουν». Και δικαιολογημένα, άλλωστε.
Αλλά τέτοιοι ή παρόμοιοι χαρακτηρισμοί είναι δικαιολογημένοι σε ανάλογες περιπτώσεις. Στα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η φοροδιαφυγή, δεν γίνεται άλλα να λέει ο επικεφαλής του κόμματος και άλλα ο αρμόδιος επί των Οικονομικών. Ετσι δεν είναι; Δεν γίνεται να λέει ο 
Τσίπρας 15 δισ. και ν' αποφαίνεται ο Μηλιός ότι είναι 10. Δεν είναι ένα απλό αριθμητικό μπέρδεμα. Είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον, κοινή ενασχόληση με το θέμα.
Κι αυτό είναι το πραγματικά σοβαρό. Γιατί το άλλο, εκείνο του Μηλιού ότι μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει τη φοροδιαφυγή κατά 50%, ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών μεγαλοστομιών που για να είμαστε ειλικρινής δεν υπάρχει πολιτικός που να μην την έχει εκστομίσει. Και που να μην αποδείχθηκε, φυσικά, ανίκανος να τηρήσει την υπόσχεσή του.
Δεν υπήρξε από το ΄74 μέχρι σήμερα πρωθυπουργός και υποψήφιος πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος υπουργός Οικονομικών που να μη διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι διαθέτει τη συνταγή που εξοντώνει τους παντός τύπου φοροφυγάδες. Γιατί δηλαδή θ' αποτελούσε εξαίρεση ο Μηλιός; Του κόσμου τα θαύματα έχει υποσχεθεί, άλλωστε, ότι θα πραγματοποιήσει το κόμμα του έτσι κι έρθει στην εξουσία, τι είναι ένα παραπάνω;
Μόνο που για να μελετήσεις ένα πρόβλημα -και πολύ περισσότερο για να το λύσεις- πρέπει να ξέρεις τα βασικά στοιχεία του. Και το βασικότερο είναι το μέγεθος. Οταν άλλο ξέρει ο αρχηγός και άλλο ο -υποτίθεται- ειδικός, τότε αυτό που εκείνοι θεωρούν «μελέτη» εμείς το λέμε «δούλεμα».
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου