Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΟΠΛΟ Η Κύπρος προχωρά σε άμεση τιτλοποίηση των κοιτασμάτων λόγω αδιεξόδου με τρόικα


Σε άμεση διαδικασία τιτλοποίησης των κοιτασμάτων οδεύει η Κύπρος προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τις διαδικασίες με την τρόικα, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ρυθμίσεις που θα βυθίσουν την Κύπρο σε μία κατάσταση ανάλογη με της Ελλάδας.
Κατ'αυτό τον τρόπο η Λευκωσία φαίνεται ότι προχωρά στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση των κοιτασμάτων μέσα στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα.
Όπως έχει ήδη σημειώσει το defencenet.gr, χρειάζονται τρεις γεωτρήσεις για να προσδιοριστεί το εύρος ενός κοιτάσματος και να καταστεί δυνατή η τιτλοποίησή του δηλαδή η έκδοση ομολόγων με αντικείμενο το περιουσιακό στοιχείο του κράτους.
Φυσικά η γεώτρηση θα γίνει από την εταιρεία Noble,
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης. Βέβαια επίσημα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τιτλοποίηση για να περιληφθούν τα έσοδα από τα κοιτάσματα στο ισοζύγιο της συμφωνίας για το Μνημόνιο. Όλα αυτά δείχνουν πάντως, ότι η συμφωνία είναι ακόμα μακριά...
Ο υπουργός είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα «μπορεί να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μια συγκεκριμένη αξία».
Και αυτή είναι η πιο σωστή τακτική τουλάχιστον σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, ενώ ακόμα και αν ναυαγήσει η διαπραγμάτευση η δημοκρατία θα μπορέσει να σταθεί οικονομικά. Δεν αποκλείεται, πάντως και κάποιοι κύκοι της τρόικα να έχουν ρίξει την ιδέα της τιτλοποίησης, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αφού η τρόικα έχει κάθε συμφέρον τα κοιτάσματα να διατηρηθούν ως έχουν και να αναλάβει σταδιακά τον έλεγχο της χώρας όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, άρα και τον έλεγχο των κοιτασμάτων.
Ο υπουργός, ο οποίος σχολίαζε την άρνηση της τρόικας να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το φυσικό αέριο, είπε ότι «ακριβώς είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση», κάτι που δείχνει ότι "δεν τα βρίσκουν" Κύπρος και τρόικα σε κρίσιμα ζητήματα. Και η Κύπρος θέλει να ρίξει πλέον το δυνατό της "χαρτί".
Σε ερώτηση μέχρι πότε είναι υποχρεωμένη η Noble να προβεί στην επιβεβαιωτική γεώτρηση με βάση και το συμβόλαιο της, ο υπουργός είπε ότι το συμβόλαιο λέει μέχρι τον Οκτώβριο, όμως, "θα τους συναντήσουμε την ερχόμενη βδομάδα και θα δούμε ακριβώς ποια είναι τα πλάνα τους και πως μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα"...
Κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα πρόσθετων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 θα είναι στα θέματα συζήτησης με τη Noble, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.
Άποψή μας είναι ότι η τρίτη γεώτρηση και η εναρξης τιτλοποίησης των κοιτασμάτων έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό.
Τα ίδια φυσικά, ισχύουν και για την Ελλάδα: Η διαδικασία των τριών επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα πρέπει να είναι όσο συντομότερη γίνεται. Έρευνες, γεωτρήσεις και επιβεβαιωτικές, γεωτρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να διασωθεί μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Με την προϋπόθεση, πάντα, ότι το κλειδί των κοιτασμάτων θα το κρατά η Ελλάδα και όχι η τρόικα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου