Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών


Εξώφυλλο του Economist
Όλα για όλα και από τους Ευρωπαίους προκειμένου η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές από όλους τους μεγαλόσχημους αλλά και τους αναλυτές οι οποίοι μιλούν πλέον ξεκάθαρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η οποία, τονίζουν, θα κοστίσει περισσότερο σε εμάς τους Έλληνες παρά στην Ευρωζώνη.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, βρήκαν και νέα ορολογία: Έρχεται η «Grexit», λένε, από το «Greece» (Ελλάδα) και «exit» (έξοδος).
«Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα εγείρει την πιθανότητα χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη», γράφει το BBC.
Ο «Independent» διαπιστώνει ότι, ενώ η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ «κρέμεται από μια κλωστή», οι Έλληνες πολιτικοί «δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού και η πιθανότερη έκβαση είναι νέες εκλογές».
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «τραβάνε επί μακρόν», μεγάλες τράπεζες συντάσσουν εκθέσεις για τους τρόπους με τους οποίους η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «Grexit».
Η γαλλική «Le Figaro» γράφει ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης για την Ελλάδα». Αναφέρεται σε συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» στην οποία υποστηρίζει ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα αν αυτή εφαρμόσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.
Ο «Figaro» εκτιμά ότι η Γερμανία αναγκάζεται να κάνει αυτή την υποχώρηση για να εξουδετερώσει τις κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον της ότι «η γερμανική επιμονή για λιτότητα επιδείνωσε την κρίση του ελληνικού χρέους».
Όμως, δεν είναι μόνο οι ξένες εφημερίδες που μιλούν ανοικτά για τη δραχμή. Αν διαβάσει κανείς και τον ελληνικό τύπο θα διαπιστώσει ότι το σενάριο είναι πολύ πιθανό και ερευνώνται οι ζημιές που θα προκύψουν.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματίες βγάζουν με εμβάσματα, εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό και οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν όσο μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά τα σενάρια είναι πιθανά ή πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται σε διπλό ταμπλό. Από τη μια επιχειρηματίες που θα ήθελαν τη δραχμή για να γίνουν μεγιστάνες με τα λεφτά που έβγαλαν στο εξωτερικό.
Και από την άλλη, η προσπάθεια του συστήματος να διατηρήσει τα κεκτημένα του εκβιάζοντας τους πολίτες.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι άρχισαν να υπάρχουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι τα έχουν δει όλα με την Ελλάδα και βλέπουν ότι δεν τραβάει άλλο η κατάσταση. Φοβούνται δε ότι το ντόμινο θα τα σαρώσει όλα και διαμηνύουν στους Έλληνες πολιτικούς ότι αν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε θα μπορέσουν κι αυτοί να καθίσουν στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δηλαδή για μισθούς, συντάξεις, φόρους κ.λπ.
Οπότε, ας τελειώνει το πολιτικό σύστημα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για να πάμε παρακάτω. Αλλιώς, η Grexit δε θα είναι απλά δημοσιογραφικό δημιούργημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου