Μπορεί σε όλη την Ευρώπη να επιβάλει…σκληρή λιτότητα, αλλά όταν πρόκειται για την ίδια και τους υπουργούς της, η δημοσιονομική πειθαρχία πάει… περίπατο!Η Άνγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της έδωσαν στους εαυτούς τους μισθολογικές αυξήσεις 3,3% για το 2012, αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο 2,2%, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Συνολικά, οι μισθοί των μελών της κυβέρνησης πρόκειται να αυξηθούν κατά 5,7% σε τρεις φάσεις ως τον Αύγουστο του 2013. Πως δικαιολογήθηκαν οι αυξήσεις; Είναι οι πρώτες εδώ και 12 χρόνια, είπαν. Εμείς θα δούμε μετά από 12 χρόνια… θα μπορούσε να πει ένας Έλληνας εργαζόμενος.
Η Μέρκελ παίρνει αυτή τη στιγμή μηνιαίο βασικό μισθό 16.152 ευρώ συν ένα επίδομα δαπανών 1.022 ευρώ. Με την αύξηση, οι μηνιαίες απολαβές της θα αυξηθούν κατά 930 ευρώ, στα 18.104.
Πριν από δυο χρόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μπλοκάρει την προσπάθεια αυξήσεων, υπό την οργή της κοινής γνώμης. Τώρα, με την κρίση στην ευρωζώνη να είναι πιο σοβαρή και τη Μέρκελ να επιβάλει παντού τη λιτότητα, δεν είχε την ίδια… ευαισθησία.
Αντίθετα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί να μειώσει τους μισθούς του ιδίου και της κυβέρνησής του κατά 30%. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός κερδίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 21.000 ευρώ το μήνα, έτσι αμφότεροι θα παίρνουν τελικά λιγότερα από την Μέρκελ.
Από το 2000, η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυξήσεις των μισθών των μελών της, που κανονικά ακολουθούν αυτομάτως τις αυξήσεις των μισθών των ανώτερων δημοσίων λειτουργών, που αποφασίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση της Μέρκελ υπαινίχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι θα καλωσόριζε μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για όλους τους Γερμανούς ως έναν έμμεσο τρόπο για την προώθηση των οικονομιών των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη.
Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αμοιβή των χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κατά 6,3%.
Οι σταδιακές αυξήσεις των μελών της κυβέρνησης αρχίζουν με μια αύξηση κατά 3,3% με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, ακολουθεί μια αύξηση κατά 1,2% την 1η Ιανουαρίου και μια αύξηση κατά 1,2% την 1η Αυγούστου 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου