Νέο Μνημόνιο με αυξήσεις φόρων και μειώσεις αποδοχών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον το σχέδιο της «πράσινης» πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Στο «πακέτο» των νέων μέτρων συνολικού ύψους άνω των 4,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα ληφθούν φέτος για να καλυφθεί η παταγώδης αποτυχία των προηγούμενων έξι Μνημονίων και να διασφαλίσουν την προβλεφθείσα αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα περιλαμβάνονται όχι μόνο παρεμβάσεις για περαιτέρω περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, στα κοινωνικά επιδόματα, στις επικουρικές συντάξεις, την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων αλλά και ρυθμίσεις που θα προκαλούν νέες αυξήσεις φόρων στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία και την ιδιωτική κατανάλωση.
Ψάχνει συνένοχους
Η Τρόικα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν προαποφασίσει από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 να προχωρήσουν σε νέες περικοπές και καταργήσεις απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, στον ΦΠΑ και στη φορολογία ακίνητης περιουσίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν πλέον -μέσα από μία διαδικασία δήθεν διακομματικού διαλόγου για τη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος- να καταστήσουν συνενόχους στην υλοποίηση των νέων φορομπηχτικών τους σχεδίων τη Νέα Δημοκρατία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δηλαδή τα άλλα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η αποκάλυψη των λεπτομερειών του σχεδίου του ΔΝΤ για την αλλαγή του ελληνικού φορολογικού συστήματος, η οποία έγινε χθες μέσω της δημοσιοποίησης από τον «Ε.Τ.» του σχετικού πολυσέλιδου πορίσματος του τεχνικού κλιμακίου του Ταμείου, επιβεβαιώνει προηγούμενες αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος με το 6ο Μνημόνιο που υπέγραψε στις 31-10-2011 δεσμεύθηκε ενώπιον της Τρόικας για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων-σοκ, τα οποία θα παρουσιαστούν στην κοινή γνώμη ως διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος!
Διάλογος-φιάσκο
Στην προσπάθειά του να επιβάλει τις δεσμεύσεις του αυτές και στα άλλα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε το κόλπο του διακομματικού διαλόγου! Κάλεσε, δηλαδή, τους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. σε μια διαδικασία διαλόγου που, σύμφωνα με τους επίσημους ισχυρισμούς του, είχε ως στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας όσον αφορά στις ρυθμίσεις που πρέπει να περιληφθούν στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί μέσω αυτής της διαδικασίας να υποχρεώσει τη Ν.Δ. και τον ΛΑ.Ο.Σ. να συμφωνήσουν με τα νέα επώδυνα φορολογικά μέτρα που ο ίδιος έχει αποδεχτεί από τα τέλη Οκτωβρίου 2011.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε την περασμένη Παρασκευή στους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. που μετέχουν στο διάλογο για το φορολογικό την πολυσέλιδη έκθεση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ στην οποία περιλαμβάνονται σε όλες τους τις λεπτομέρειες τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που ο ίδιος έχει αποδεχτεί σχεδόν στο σύνολό τους! Με την ενέργειά του αυτή ο υπουργός έδειξε σαφώς την πρόθεσή του η όλη διαδικασία της συζήτησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος να γίνει στη βάση των προτάσεων-σοκ του ΔΝΤ. κι όχι στη βάση των απόψεων των κομμάτων!
Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο πακέτο των νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 4,4 δισ. ευρώ που θα κληθούν να συμφωνήσουν μέχρι αύριο οι 3 πολιτικοί αρχηγοί με σκοπό την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011 θα επιχειρηθεί να ενταχθούν, με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου και χωρίς καν να έχει προχωρήσει ο διακομματικός διάλογος για το φορολογικό, ορισμένες από τις παρεμβάσεις-σοκ που προτείνονται στο πόρισμα του ΔΝΤ!
Προωθεί…
Οι παρεμβάσεις που επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος να περιληφθούν άμεσα στο νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων είναι αυτές που προβλέπουν:
1 Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.Υιοθέτηση του μέτρου αυτού θα σημάνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου τετραπλασιασμό του ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά και διπλασιασμό του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων.
2 Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Το μέτρο αυτό σημαίνει ουσιαστικά την επιβολή φόρου σε όλα τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων.
3 Ενταξη των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα πάνω από ένα όριο στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Οπως αποκαλύπτεται στην ίδια την έκθεση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, τα στελέχη της ελληνικής φορολογικής διοίκησης εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι παραγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το κατώφλι αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 25.000 ευρώ. Οσοι αγρότες πραγματοποιούν ετήσιες εισπράξεις από την πώληση της παραγωγής τους πάνω από το όριο που θα τεθεί θα υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα υποχρεωθούν να λειτουργούν ως επιτηδευματίες, δηλαδή να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος ύψους τουλάχιστον 400 ευρώ.
4 Επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη. Σχεδιάζεται νομοθεσία που θα προβλέπει την επιβολή της υποχρέωσης στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων όλων των τύπων να χρεώνουν ΦΠΑ επί των μισθωμάτων. Οπως διευκρινίζεται στην έκθεση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή μόνο οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων χρεώνουν ΦΠΑ στις εμπορικές μισθώσεις, οπότε, για να είναι ομοιόμορφη η αντιμετώπιση των επιχειρήσεων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων όλων των ειδών «κρίνεται σκόπιμη η επέκταση του μέτρου αυτού σε όλες τις μισθώσεις νέων οικοδομών». Για το ίδιο θέμα τονίζεται ότι επειδή το κόστος του ΦΠΑ επί των οικοδομών αντικατοπτρίζεται ήδη στις εμπορικές μισθώσεις, η υποχρεωτική χρέωση ΦΠΑ από τους εκμισθωτές εμπορικών ακινήτων δεν αναμένεται να προκαλέσει επακόλουθη αύξηση στα μισθώματα, ενώ επιπλέον οι μισθωτές θα μπορούν να συμψηφίζουν αυτό το ποσό με τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Η χρέωση ΦΠΑ δεν θα επεκταθεί στις κατοικίες, δηλαδή τα μισθώματα των κατοικιών θα εξαιρεθούν.
Τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ θα επιδιωχθεί να κρατηθούν ως «εφεδρείες» για να ενταχθούν στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όποτε ολοκληρωθεί ο διακομματικός διάλογος! Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν πιέσεις της Τρόικας για υιοθέτηση εντός του 2012 των περισσοτέρων από τα νέα φορολογικά μέτρα που προτείνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Στα σκαριά χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο
Κατά τα λοιπά, στο νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και την περικοπή των δαπανών εκατοντάδων φορέων της γενικής κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπουν:
1 Απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ώστε ο αριθμός των εργαζομένων στις υπηρεσίες, στους φορείς και τους οργανισμούς του κράτους να μειωθεί φέτος κατά 50.000 – 100.000 άτομα!
2 Νέες μειώσεις μισθών. Στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους δικαστικούς, στους ιατρούς του ΕΣΥ, στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, στους καθηγητές ΤΕΙ, στους ερευνητές, στους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, θα επιβληθούν εντός του 2012 περικοπές αποδοχών που θα ανέρχονται σε 20% σε μέσα επίπεδα, αλλά θα κυμαίνονται από 10% έως και 50%.
3 Κλείσιμο χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Εντός της διετίας 2012-2013 η Τρόικα και ο κ. Βενιζέλος έχουν ήδη συμφωνήσει να καταργηθούν πάνω από 180 εφορίες και πάνω από 50 Τελωνεία. Ανάλογες «αναδιαρθρώσεις» θα γίνουν και σε… «περιφερειακές υπηρεσίες» άλλων υπουργείων, όπως σε σχολεία, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, Αστυνομικά Τμήματα κ.λπ. Επιπλέον, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.
4 Νέες σημαντικές μειώσεις αποδοχών για τους εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες ελεγχόμενες άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Στο στόχαστρο οι αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATEbank, οι οποίες θεωρούνται «υψηλές» κυρίως λόγω των επιδομάτων που προβλέπονται.
5 Νέες περικοπές-σοκ στις επικουρικές συντάξεις.
6 Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές θα επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
7 Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου