Δείτε και διαβάστε την συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες στις 2 τα ξημερώματα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που στην ουσία δεν είπε τίποτα καινούργιο.
Απλά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, έχει δώσει δεκάδες πατήματα στην τρόικα να σκληραίνει τη στάση της, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, ενώ επιμένει, έστω και δια της πλαγίας οδού, μείωσεις στο μισθολογικό κόστος.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη:
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Να αρχίσω με ορισμένα γενικά σχόλια σχετικά με το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, στο οποίο συζητήθηκαν δύο θέματα τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το δεύτερο αφορά τη Συνθήκη για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη. Θα πω μόνο λίγα πράγματα γι’ αυτά, για να έρθω στα θέματα που αφορούν περισσότερο τη χώρα μας.
Τα δύο σημεία που θα ήθελα να επισημάνω, που αφορούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση σχετικά με μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι, πρώτον, η τόνωση της απασχόλησης, μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, ιδίως στους νέους, ένα ζήτημα που κατεξοχήν αφορά την Ελλάδα γιατί όπως θα γνωρίζετε το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα υπερβαίνει το 40%.
Επομένως τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας των νέων. Και μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνονται είναι και η διάθεση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση της απασχόλησης και της κατάρτισης των νέων, καθώς και η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Ένας άλλος τομέας που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας – ειδικότερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας.
Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων, του ΕΣΠΑ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των υποδομών.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι συζητήσαμε, την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε εδώ, αναλυτικά, τη σημασία της νέας Συνθήκης για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη. Η Συνθήκη αυτή εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο και πιστεύω ότι η συμβολή της στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας στο μέλλον θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι ένα μεγάλο βήμα θεσμικό, το οποίο εκτός από τη δημοσιονομική σύγκλιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημέρωσα τους ηγέτες για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές και για την πρόοδο των συζητήσεων με την τρόικα σχετικά με το Οικονομικό Πρόγραμμα 2012-2015.
Σε ό,τι αφορά την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις βασικές οικονομικές παραμέτρους. Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι σχετικές συζητήσεις, και η επιδίωξη είναι να επιτευχθεί συμφωνία παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Έως το τέλος της εβδομάδας επιδιώκουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα, και παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, επιδίωξη είναι η συμφωνία αυτή να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδος.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκα επίσης στις διαρθρωτικές αλλαγές και άλλες πολιτικές που προωθούμε για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και υπηρεσιών, καθώς και άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνονται προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Τους ενημέρωσα επίσης για τα τελευταία στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα μας, τα αποτελέσματα των προσπαθειών. Θα ήθελα να επισημάνω μόνο δύο αριθμούς οι οποίοι πιστεύω ότι συνοψίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Την τελευταία διετία το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα αφού αφαιρεθούν οι πληρωμές τόκων του χρέους, μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και έφτασε το 2011 στο 2,4% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει τη μεγάλη δημοσιονομική πρόοδο που σημειώθηκε, κάτι που αποτυπώνεται και στη μείωση του συνολικού ελλείμματος το οποίο όμως εξακολουθεί να επιβαρύνεται πάρα πολύ από τη δαπάνη που συνδέεται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να επισημανθεί κάτι που επισήμανα επίσης κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι τα τελευταία δύο έτη, δηλαδή το 2010 και το 2011, η ελληνική οικονομία ανέκτησε το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μεταξύ του 2000 και του 2009, στη δεκαετία αυτή, έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη, και ανέκτησε επίσης περίπου το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει κατά τη δεκαετία 2000-2009 έναντι όλων των εμπορικών εταίρων της.
Αυτό δείχνει ότι η προσαρμογή της οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα προκειμένου η ελληνική οικονομία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της σε ένα επίπεδο που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη, και θα συμβάλει στη σταδιακή απορρόφηση της ανεργίας.
Τέλος, επισήμανα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει όλες τις κατάλληλες αλλαγές για την οικονομική ανόρθωση της χώρας, προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες των ελλήνων πολιτών.
Πιστεύω ότι έχετε ήδη δει από τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου τη σχετική παράγραφο η οποία αναφέρεται στην Ελλάδα, και ειδικότερα θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ηγέτες κάλεσαν τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, βασικά αυτό είναι μια αναφορά στην τρόικα, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα τις επόμενες μέρες.
Επισήμαναν ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας απαιτεί όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στο νέο πρόγραμμα. Επίσης κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας του PSI και να υιοθετήσουν το νέο πρόγραμμα εγκαίρως για την ανακοίνωση του PSI στα μέσα του Φεβρουαρίου.
Τώρα είμαι στη διάθεσή σας για ορισμένες ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια γενική αντίληψή σας: οι σημερινές αποφάσεις αλλάζουν το κλίμα της μεμψιμοιρίας, της απογοήτευσης, της άρνησης που επικρατεί στην Ελλάδα, κατά την εκτίμησή σας; Δηλαδή αυτά τα μέτρα για χρηματοδότηση μικροεπιχειρήσεων, η ανεργία των νέων ιδιαίτερα κτλ, είναι τέτοια που θα ληφθούν αμέσως ώστε να αλλάξει το κλίμα;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά προκειμένου να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο θα πρέπει, πρώτον, σε εθνικό επίπεδο να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες δράσεις, και επιπλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προωθηθούν οι ενέργειες εκείνες οι οποίες θα συντελέσουν μέσα από τη χρηματοδότηση και μέσα από την ενεργοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων να ενισχυθεί η δραστηριότητα και να περιοριστεί ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά προκειμένου να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο θα πρέπει, πρώτον, σε εθνικό επίπεδο να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες δράσεις, και επιπλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προωθηθούν οι ενέργειες εκείνες οι οποίες θα συντελέσουν μέσα από τη χρηματοδότηση και μέσα από την ενεργοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων να ενισχυθεί η δραστηριότητα και να περιοριστεί ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας.
Δεν είναι μέτρα τα οποία θα έχουν άμεσα θετική επίπτωση, γιατί όλα τα μέτρα απαιτούν προεργασία και προετοιμασία προκειμένου να υλοποιηθούν. Αλλά πιστεύω ότι έχει σημασία ότι λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις. Πιστεύω επίσης ότι γενικότερα το γεγονός ότι το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικεντρώθηκε σε θέματα ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Τονίστηκε γενικότερα ότι όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται, και τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τη μια πλευρά και να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου να αποδώσουν, πρέπει παράλληλα να συμπληρωθούν με δράσεις οι οποίες στηρίζουν την απασχόληση και προωθούν την ανάπτυξη.
Αυτό είναι ένα γενικό μήνυμα το οποίο διέπει τις σημερινές αποφάσεις και τη συζήτηση που έγινε, αλλά είναι πιστεύω ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν ήταν μια συζήτηση γενικών αρχών και αποτύπωσης στόχων, αλλά υπάρχει μια σειρά μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται. Θα χρειαστεί όμως κάποιος χρόνος προκειμένου αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν στην πράξη. Απαιτείται επίσης και από τη δική μας την πλευρά αρκετή δουλειά ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες. Θα θέλατε να εξειδικεύσετε ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες οι οποίες παραμένουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και επίσης εάν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι η ευκταία; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιες ενδείξεις πιο λαμπερές ότι ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να τον υποκαταστήσει;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Κοιτάξτε, οι συζητήσεις με την τρόικα αφορούν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που συνδέονται και με τη δημοσιονομική πολιτική καθώς και με διαρθρωτικά μέτρα και άλλες πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφερθώ με λεπτομέρειες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αλλά πιστεύω ότι γενικά είναι γνωστές. Δηλαδή ειδικότερα οι απαιτούμενες προσαρμογές προκειμένου να μειωθεί ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα από περικοπή των δαπανών, καθώς και οι προσαρμογές που απαιτούνται ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας και της παραγωγής αποτελούν θέματα που είναι αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης σε αυτή τη φάση. Είναι δύο από τα θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν διεξοδικότερα τις επόμενες μέρες.
Τώρα όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα που θέσατε, η απάντηση εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πρόγραμμα, το οποίο θα προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας όπως θα αναθεωρηθούν με βάση το νέο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, καθώς και από το αποτέλεσμα της υλοποίησης του PSI.
Είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να προδικάσει κανένας με ακρίβεια εάν θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη. Επιδίωξή μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους επίσημους πιστωτές, μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του PSI και με την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω, την προηγούμενη εβδομάδα με την έλευση της τρόικας εμείς τουλάχιστον που τα βλέπουμε απ’ έξω τα πράγματα καταλάβαμε ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση γιατί είναι πολύ σκληρά τα μέτρα που ζητάνε. Μετά και την αποψινή σύσκεψη η διαπραγμάτευση, θα λέγατε -επειδή καταλαβαίνω μας είπατε ότι είναι δύσκολο να μπείτε τώρα σε τι δυσκολίες υπάρχουν και να μας εξηγήσετε- μπαίνει σε καινούρια βάση; Ή μπορεί να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε μια παρουσίαση και μια συζήτηση, και αργότερα ατύπως έγινε μια αλληλοενημέρωση για την πρόοδο που σημειώνεται και για τις συζητήσεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, θα έλεγα, σχετικά με το PSI, λεπτομερέστερη, καθώς και των συζητήσεων που γίνονται με την τρόικα. Δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου θέματα που αφορούν ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αυτές γίνονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τα μέτρα παραμένουν.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Τα μέτρα που συζητάμε παραμένουν στο τραπέζι, βεβαίως. Δεν αναμένεται ότι θ’ αλλάξουν αυτά τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι. Και δεν αναφέρομαι σε μέτρα, αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στους τομείς όπου ή μεταρρυθμίσεις ή μέτρα πρέπει να ληφθούν, αυτοί οι τομείς είναι γνωστοί και τα συζητούμενα μέτρα επίσης είναι στο τραπέζι για περαιτέρω εξέταση και διαπραγμάτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες και ώρες για το θέμα του επιτρόπου, της επιτροπείας, τον τρόπο δημοσιονομικών, προϋπολογισμού κτλ., θέλετε να μας πείτε αν έγινε κάποια συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου με τους 27, τι σας είπαν, τι τους είπατε, ποια είναι η θέση μας και αν επέμειναν κάποιοι εταίροι;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Δεν έγινε καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Απολύτως καμία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα βασικά ζητήματα κ. Πρόεδρε που συζητούνται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι τα μισθολογικά. Θέλουμε, αν μπορείτε τέλος πάντων, σ’ αυτό το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, να μας πείτε ποια είναι ακριβώς η συζήτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό και για τον κατώτατο, αν με την εικόνα που παρουσιάστηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα θεωρείτε ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, που απαιτούνται, και επειδή είπατε στην αρχή ότι ζήτησαν οι εταίροι δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα, τι ακριβώς δεσμεύσεις ζήτησαν; Έγγραφες δεσμεύσεις, αρκεί η ψηφοφορία στη Βουλή, μια επιστολή ίσως;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Όπως σας είπα και πριν, σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν λεπτομέρειες για ειδικότερα θέματα τα οποία συζητούνται. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, έχει και κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μια διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, οι συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες ενδεχομένως προσαρμόζονται και σταδιακά μέσα από τη συζήτηση η οποία γίνεται δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια. Ελπίζω σε λίγες μέρες, όταν καταλήξουμε, να μπορούμε λεπτομερέστερα να απαντήσουμε στο πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν σας προβληματίζει το θέμα της Βουλής, αν θα περάσουν τα μέτρα.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και ενέκριναν τις προγραμματικές της δηλώσεις. Και θεωρώ ότι είναι δέσμευση των κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει έναντι των εταίρων, καθώς και στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.
Πιστεύω ότι σε τελική ανάλυση οι έλληνες βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους με βασικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας, και προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, να ολοκληρώσει την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και να επανέλθει σε μια τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Η εκτίμησή μου και η προσδοκία μου είναι ότι οι έλληνες βουλευτές αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξουν το καθήκον τους για το συμφέρον της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δεσμεύσεις που ζητήθηκαν;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Προφανώς αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ζητήθηκε από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν αμετάκλητα ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα. Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει θα προσδιοριστεί στο μέλλον, αλλά δεν αναφέρεται σήμερα στα συμπεράσματα. Και όπως τόνισα μετά τη σύσκεψη με
τους πολιτικούς αρχηγούς, η συνοχή των πολιτικών δυνάμεων έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι ενδιαφέρον γιατί αυτό υπογραμμίζεται και εδώ και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου το πρόγραμμα να αποκτήσει αξιοπιστία και προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.
τους πολιτικούς αρχηγούς, η συνοχή των πολιτικών δυνάμεων έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι ενδιαφέρον γιατί αυτό υπογραμμίζεται και εδώ και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου το πρόγραμμα να αποκτήσει αξιοπιστία και προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω τι σας ανησυχεί περισσότερο, τι θα μπορούσε να πάει στραβά μέχρι το τέλος της εβδομάδας όσον αφορά κυρίως τις συζητήσεις με την τρόικα, τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Όπως σας είπα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων απαιτεί συμφωνία σε ορισμένα δύσκολα θέματα, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά έχουμε προσηλωθεί όλοι απόλυτα στο στόχο της ολοκλήρωσης των σχετικών διαπραγματεύσεων με επιτυχία έως το τέλος της εβδομάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε κ. Πρόεδρε για όλα τα δύσκολα θέματα που είπατε και για την έκκλησή σας και για τους βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους. Ο ελληνικός λαός τι έχει να ελπίζει; Ποιο μήνυμα στέλνετε σήμερα στους πολίτες που σας ακούνε;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Το μήνυμα στους πολίτες είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν έως τώρα δείξει με πολύ σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, τη χρηματοδοτική υποστήριξή τους στην Ελλάδα, αλλά επίσης και την υποστήριξή τους με τεχνική βοήθεια και άλλους τρόπους προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία δύο χρόνια για την ανόρθωση της οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό, οι οποίες αποτυπώνονται σε διάφορους δείκτες όπως είναι η υψηλή ανεργία και η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Αλλά πρόοδος έχει σημειωθεί η οποία είναι σημαντική. Έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με συνέπεια και αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτύχουμε τους τελικούς στόχους. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό απαιτείται και για να μην χαθούν οι θυσίες που έγιναν, αλλά κυριότερα προκειμένου να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου