Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο Βενιζέλος από τον Αύγουστο (!) είχε δεσμευτεί για βρετανικό δίκαιο


Την άνευ όρων παράδοση της χώρας στις ορέξεις των δανειστών μας έχει υπογράψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος εδώ και πέντε μήνες, την ίδια ώρα που παραπλανά τους πάντες ότι δήθεν όλα τα ζητήματα είναι υπό διαπραγμάτευση. Οπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Αύγουστο πρόσφερε γην και ύδωρ στις ξένες τράπεζες και στα funds, αφού δέχτηκε χωρίς καμία συζήτηση τον επαχθή όρο της υπαγωγής των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο βρετανικό δίκαιο, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας. Με ευθύνη του κ. Βενιζέλου, η ελληνική κυβέρνηση έκαψε από την πρώτη κιόλας στιγμή ένα από τα καλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά που είχε στα χέρια της, όπως αποδεικνύεται από επίσημο ντοκουμέντο.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, από το βήμα της Βουλής ο Λουκάς Παπαδήμος υποστήριζε ότι έχει απορριφθεί το αίτημα των πιστωτών να υπάγονται τα ομόλογα που θα εκδοθούν μετά το PSI στο αγγλικό δίκαιο. Κι όμως, το «αυστηρά εμπιστευτικό» έγγραφο, 27 σελίδων, που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις 25 Αυγούστου 2011 στους κατόχους ελληνικών ομολόγων και που φέρει την υπογραφή του κ. Βενιζέλου τον διαψεύδει πλήρως.
Τότε, σε εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που προέβλεπε «κούρεμα» 21% των ελληνικών ομολόγων (ακολούθησε η γνωστή απόφαση της 27ης Οκτωβρίου που προβλέπει 50%), ο κ. Βενιζέλος έστειλε στους δανειστές επιστολή συνολικά 27 σελίδων, με την οποία τους παρουσιάζει τέσσερις επιλογές για τον τρόπο που θα γινόταν το «κούρεμα», οι οποίες διαφοροποιούνταν κυρίως ως προς τον χρόνο λήξης των νέων ομολόγων και το ύψος του επιτοκίου. Είχαν, όμως, ένα κοινό γνώρισμα: Και στις τέσσερις περιπτώσεις ως δίκαιο των νέων ομολόγων προβλέπεται, σε ξεχωριστό μάλιστα πλαίσιο, το αγγλικό! «Governing law: English law».
Οπως έχει γράψει πρόσφατα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο ίδιος ο Λι Μπουχάιτ, συνέταιρος της δικηγορικής εταιρίας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, που έχει επιλεγεί από τον κ. Βενιζέλο ως νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης για το «κούρεμα» των ομολόγων, έχει υποστηρίξει ότι «με διαφορά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που η Ελλάδα θα απολάμβανε στην αναδιάρθρωση του χρέους της απορρέει από το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο μέρος του χρέους διέπεται από το ελληνικό δίκαιο».
Πολλά ερωτήματα μένουν ακόμα αναπάντητα για ένα ζήτημα που εγείρει ακόμα και θέμα εσχάτης προδοσίας για τους υπευθύνους μια τέτοιας πράξης: Δεν ήξερε ο πρωθυπουργός ότι ο υπουργός των Οικονομικών του είχε προσφέρει στο πιάτο το αγγλικό δίκαιο λίγους μήνες πριν; Δεν ενημέρωσε κανέναν ο κ. Βενιζέλος για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της χώρας; Και αν το είχε κάνει, τότε γιατί προέβη ο κ. Παπαδήμος σε τέτοια δήλωση ενώπιον του Κοινοβουλίου;
Κώστας Παπαχλιμίντζος – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου