Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν καταδικάζει σε θάνατο Αμερικανό υπήκοο


Αποφασισμένο να μην υποχωρήσει απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, το Ιράν όχι μόνο ξεκίνησε διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά καταδίκασε σε θάνατο και έναν νεαρό Αμερικανό υπήκοο.
Πρόκειται για τον Amir Mirzaei Hekmati, ιρανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Αριζόνα των ΗΠΑ το 1983.
Οι ιρανικές αρχές προέβαλλαν βίντεο στην κρατική τηλεόραση, στο οποίο ο νεαρός ομολογεί ότι είναι πράκτορας της CIA, με αποστολή του να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καθεστώτος προσποιούμενος πως θέλει να προσφέρει αμερικανικά κρατικά μυστικά. Σύμφωνα με τον πατέρα του συλληφθέντος, ο νεαρός ήρθε στο Ιράν για να επισκεφθεί την γιαγιά του.
Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν την καταδίκη του νεαρού σε θάνατο, ενώ η εφημερίδα Keyhan, που συνδέεται στενά με το συντηρητικό κληρικό καθεστώς, ανέφερε πως το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό  ουρανίου στο εργοστάσιο Fordow, σε μια προστατευμένη υπόγεια τοποθεσία κοντά στην πόλη Qom.
Το Ιράν παραδέχθηκε την ύπαρξη του Fordow τον Σεπτέμβριο του 2009, και μόνο αφού αυτό εντοπίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης.
Τόσο η έναρξη των εργασιών στο Fordow, όσο και η επιβολή της θανατικής ποινής στον Αμερικανό υπήκοο, δείχνουν πως το Ιράν δεν έχει καμιά διάθεση να ενδώσει στις απειλές και κυρώσεις της Δύσης, εν μέσω εντάσεων στον Περσικό Κόλπο.
S.A.-The Guardian

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jan/09/iranian-court-cia-agent-death

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου