Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αντιδράσεις των κομμάτων για την απόφαση της Χάγης (το ΠΑΣΟΚ κάνει φυσικά την πάπια)


Kανείς από το ΠΑΣΟΚ, όπως πάντα, δε λέει τίποτε. Δεν τους αφορά το θέμα; Κομματικές πονηράδες, για να τα ΄χουν καλά με όλους.
“Βούτυρο στο ψωμί” των ελλήνων πολιτικών, ήταν η απόφαση καθώς τους βοηθά να …διολισθήσουν προς τις θέσεις των Σκοπίων. Φυσικά, κανείς δεν αντιλαμβάνεται την αλήθεια, που είναι ότι οι Σκοπιανοί δεν συζητούν και δεν θα αποδεχθούν ποτέ, για κανένα λόγο, σύνθετη ονομασία. Το εξηγήσαμε χιλιάδες φορές, αλλά κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί πως δεν το καταλαβαίνουν. Θεωρούν ότι “δίνουν” στα αφεντικά την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Μόνο που τα Σκόπια δεν αποδέχονται ούτε αυτό (!), που…
εμείς θεωρούμε μέγιστη υποχώρηση, κόκκινες γραμμές και άλλα παραμύθια και όποιος ασχολείται με το θέμα ξέρει ότι δεν θα αποδεχθούν ποτέ, σύνθετη ονομασία.
Απλώς κωλλυσιεργούν μέχρι να κερδίσουν το νέτα-σκέτα  ”Μακεδονία”. Πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια για να μάθουν οι Έλληνες, ότι οι Σκοπιανοί δεν συζήτησαν ποτέ, το “Σλαβομακεδονία”, το οποίο μας παρουσίαζαν κάποτε ως καλή λύση (θα μπορούσε να είναι). Θα περάσουν άλλα είκοσι μέχρι να καταλάβουν ότι οι Σκοπιανοί, δεν διαπραγματεύονται τίποτεΚαι γιατί να το κάνουν άλλωστε; Μυαλό θέλει; Για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Λέτε να δεχθούν να μην ονομάζονται νέτα-σκέτα “Μακεδόνες” για να μπούν στο ΝΑΤΟ; Όποιος σκέπτεται έτσι, είναι βαθιά νυχτωμένος -όπως όλα τα ελληνικά κόμματα δηλαδή-.
Οι Σκοπιανοί δεν διαπραγματεύονται τίποτε, ούτε το σκέτο “Μακεδονία” για το όνομα, ούτε το σκέτο “Μακεδόνας” για την εθνικότητα, ούτε το σκέτο “Μακεδονική”, για τη γλώσσα.
Τα άλλα είναι δικές μας επιθυμίες και ονειρώξεις, που τις βαφτίζουμε ρεαλισμό και αμοιβαία λύση.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ, Βουλευτής Β΄Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ελήφθη μετά την προσφυγή των Σκοπίων: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων. Έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή ως «πρώτη ύλη» για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος , η οποία –είναι βέβαιο- ότι θα πέσει στο κενό και θα εκθέσει, για μια ακόμη φορά , σε διεθνές επίπεδο, τους «αρχιτέκτονες» της ακραίας και αδιάλλακτης πολιτικής , που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι της FYROM, με επικεφαλής τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.
Πέρα, λοιπόν, από κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης και παρερμηνείας, από το κείμενο των αποφασισθέντων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξάγονται, με μοναδικό κριτήριο την λογική και την αλήθεια, τα εξής συμπεράσματα:
1. Η απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας, που αποτελεί το «όχημα» της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων.
2. Το Δικαστήριο παροτρύνει τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εγκαλώντας έτσι – εμμέσως αλλά σαφώς- τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον διάλογο για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
3. Το Διεθνές Δικαστήριο δέχεται τον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008.
4. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το δεύτερο αίτημα της FYROM, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον, καθώς οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια από το Δικαστήριο.
5. Οι περαιτέρω εξελίξεις θα κριθούν, σε πρώτη φάση, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στην Βελγική πρωτεύουσα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές», που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν – εκτός των άλλων- και το ERGA OMNES, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» και πρέπει ταυτόχρονα, μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ.Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης. Άλλωστε η χώρα μας έχει διανύσει την απόσταση, που της αναλογεί, για να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση του προβλήματος.
Τώρα, είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων».
“Η απόφαση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων”, σχολίασε το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι “η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό την χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια”.  Τέλος, το ΚΚΕ τονίζει ότι “αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί λαβή για να ανακινηθούν διεκδικήσεις”.
 Την πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ΠΓΔΜ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ενώ ευθύνες επιρρίπτει σε Παπανδρέου και Σαμαρά, “διότι έχασαν ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες, προωθώντας μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό.
 Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι: “Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση» και πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσoυν οι πολίτες για το όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και αυτός, επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τόνισε, τέλος, ότι για το θέμα της ονομασίας θα πρέπει «να βρούμε μια λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας”, ενώ επανέλαβε ότι αν υπάρχει όνομα “Μακεδονία” για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
 Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία”.
 Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα”. Σε σχετική ανακοίνωσή τους δηλώνουν: “Τα δεδομένα της απόφασης του Δικαστηρίου θα πρέπει να σταθμιστούν με νηφαλιότητα και να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ. Είναι όμως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που στηρίζεται ακριβώς από τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή ταπείνωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξακολουθούμε να θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τονίζουμε όμως ότι κάθε εθνικισμός κάνει ζημιά πρώτα στη δική του χώρα”. Η ανακοίνωση καταλήγει: “Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτήν την περίοδο πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η θωράκιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της δικής μας χώρας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου