Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ


Επικίνδυνα αυξάνεται η κοινωνική ένταση στην Ιταλία, καθώς νέοι φάκελοι με σφαίρες και απειλές εστάλησαν χθες προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, την υπουργό Εργασίας Ελσα Φορνέρο και τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έλαβε από το...
Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης με 495 υπέρ και μόλις 88 κατά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων λιτότητας, ενώ τα συνδικάτα υποσχέθηκαν κι άλλες κινητοποιήσεις πέραν της μεγάλης απεργίας που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.
Οι 10 φάκελοι, οι οποίοι έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας πριν φτάσουν στους παραλήπτες τους, πέρα από τις σφαίρες περιείχαν μια επιστολή με την υπογραφή της οργάνωσης Κίνημα Ενοπλων Προλεταρίων (Movi-mento Armati Prole-tari), στην οποία τα μέλη της οργάνωσης απειλούσαν τους παραλήπτες, γράφοντας συγκεκριμένα: «Θα πληρώσετε όλοι. Θα σας πλήξουμε και θα είναι ένας πόλεμος μέχρι τελικής πτώσεως. Πρόκειται να πληρώσετε τα οικονομικά μέτρα με αίμα».
Η αποστολή των εν λόγω επιστολών και των σφαιρών πραγματοποιήθηκε μερικές μόλις ημέρες μετά τους παγιδευμένους φακέλους της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Federazione Anarchica Informale/FAI) που προκάλεσαν πανικό στις ιταλικές, στις γερμανικές και στις γαλλικές Αρχές και τον τραυματισμό του επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας για τη συλλογή των φόρων Equitalia.

Επιπλέον, στόχος της οργάνωσης Κίνημα Ενοπλων Προλετάριων φαίνεται ότι ήταν η αποστολή των 10 απειλητικών επιστολών να συμπέσει με την ψήφο εμπιστοσύνης χθες στην ιταλική Βουλή, η οποία τελικά έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του πακέτου λιτότητας, που είναι και αυτό που έχει φέρει την πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδα που σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου CGIL, Σουζάνα Καμούσο, εγείρει πλέον κινδύνους για «κοινωνική έκρηξη».
Η ψηφοφορία για τα σκληρά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος της Ιταλίας, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, είχε προγραμματιστεί για αργά χθες το βράδυ, παρότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τεχνοκρατών θεωρούνταν από πριν δεδομένη.
Τα μέτρα που κατατέθηκαν για ψήφιση περιλαμβάνουν τελικά τη σύνδεση των συντάξεων μέχρι τα 1.400 ευρώ με την ετήσια άνοδο του πληθωρισμού, τη βαθμιαία εφαρμογή του φόρου πρώτης κατοικίας (με φοροαπαλλαγή 50 ευρώ για κάθε παιδί) και την καταβολή έκτακτης εισφοράς της τάξης του 15% για συντάξεις που ξεπερνούν τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Σε αυτήν τη δέσμη μέτρων ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εντάξει την απελευθέρωση των ταξί και των φαρμακείων, αλλά και γενικότερα τον επανακαθορισμό των κύριων κανόνων για την πρόσβαση στα «κλειστά επαγγέλματα». Πάντως, όπως αναφέρουν αρκετά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα που δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το πακέτο θα προωθηθούν προς ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο.
Μήνυμα Μόντι
Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Μάριο Μόντι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση «πρέπει να στοχεύει σε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση και όχι να ικανοποιεί την κοντόφθαλμη όρεξη για λιτότητα σε κάποιες χώρες. Για να βοηθήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να αναπτυχθεί με έναν τρόπο που ενώνει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η κρίση στην Ευρωζώνη να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σύγκρουση ανάμεσα στον όλο αρετές Βορρά και σε έναν υποτιθέμενο φαύλο Νότο».
Και επίθεση κατά Μόντι
Παραλήρημα Σίλβιο για Μουσολίνι
Παραληρηματικός και λάβρος εναντίον του Μάριο Μόντι εμφανίστηκε χθες ο Σίλβιο Μπελρουσκόνι κατά την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του δημοσιογράφου, Μάριο Βέσπα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η? κατάθεση ψυχής πως οι προσωπικές του απόψεις για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας ταυτίζονται με αυτές του Μπενίτο Μουσολίνι!
Ο καβαλιέρε, αφού πρώτα άσκησε έντονη κριτική στο πακέτο λιτότητας του τεχνοκράτη πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τον Μόντι απελπισμένο, τόνισε ότι παρά τις διαφωνίες του το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα μέτρα...
Μάλιστα επανέλαβε τη θέση του ότι χρειάζεται συνταγματική μεταρρύθμιση για να κυβερνηθεί μια «ακυβέρνητη χώρα» όπως η Ιταλία.
Σε ερώτηση δε για το εάν πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Ιταλούς πολίτες για το ότι υποτίμησε τη σοβαρότητα της κρίσης όσο ήταν πρωθυπουργός, απάντησε πως δεν χρωστάει τίποτα στους Ιταλούς και ότι το μεγάλο του λάθος ήταν ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το 51% των ψήφων. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έκανε η αναφορά του «Πάπι Σίλβιο» στον φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι. Συγκεκριμένα, ο καβαλιέρε ανέφερε: «Τις μέρες αυτές διαβάζω τις επιστολές του Μουσολίνι προς την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι. Σε ένα σημείο έγραφε ότι «να κυβερνάς τους Ιταλούς δεν είναι δύσκολο, αλλά ανώφελο», τελικά είχε δίκιο».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου