Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η δημοσκόπηση της VPRC για τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"


Διευρύνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερέχει...
 
Η δημοσκόπηση της VPRC για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ
του κυβερνώντος κόμματος κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει συνεχώς έδαφος και για πρώτη φορά φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική υπέρβασης του ποσοστού που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2009. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει για πρώτη φορά ποσοστά που στην 37χρονη πορεία του θυμίζουν τη νηπιακή του πολιτική ηλικία, πριν ακόμη, δηλαδή, γίνει κόμμα εξουσίας.


Οι αυξομειώσεις στη δύναμη των υπόλοιπων εντός Βουλής κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ), σε σύγκριση με την προ διμήνου εκτίμηση εκλογικής επιρροής, δεν παρουσιάζουν μεταβολές. Δυναμική εισόδου στη Βουλή καταγράφουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ακολουθούμενοι από τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη εμφανίζεται εξασθενημένη.


Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η εκ νέου αύξηση του ποσοστού της αποχής κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, που αγγίζει το ήμισυ του εκλογικού σώματος (48,8%). Εάν δε προστεθούν τα ποσοστά των αναποφάσιστων (14,6%) και των αρνούμενων να δώσουν απάντηση (7,3%), εκλογική προτίμηση δηλώνει μόνο το 29,4% του εκλογικού σώματος.


Πολυκομματική Βουλή φαίνεται ότι θα προέκυπτε αν την επόμενη Κυριακή γίνονταν εκλογές! Έξι κόμματα σίγουρα θα αποκτούσαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ υψηλές είναι οι πιθανότητες εισόδου της Δημοκρατικής Αριστεράς ως έβδομου κοινοβουλευτικού κόμματος. Επί του παρόντος, οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται ότι «κλειδώνουν» ποσοστό άνω του 3% και εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο εκλογικός νόμος για είσοδο στο Κοινοβούλιο.


Σύμφωνα, όμως, με τις παραμέτρους της έρευνας, δύσκολα κάποιο κόμμα θα φτάσει στην πολυπόθητη αυτοδυναμία.


Πάντως, ακόμα κι αν συνυπολογιστούν στην ανάλυση της έρευνας και τα περιθώρια στατιστικού λάθους, η διευρυνόμενη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρωτιά, καθώς τα χαμηλότερα ποσοστά της ισοψηφούν με τα υψηλότερα του κυβερνώντος κόμματος.


Τα δεδομένα που αφορούν στο οικονομικό κλίμα είναι χαρακτηριστικά. Το 84% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις το 3% πιστεύει ότι βελτιώθηκε. Η προσωπική οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε για το 78% των πολιτών, ενώ μόλις για το 2% υπάρχει η αίσθηση της βελτίωσης. Καταγράφεται, δηλαδή, εκ του αποτελέσματος η πλήρης σχεδόν αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.


Η κυρίαρχη αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο (74%), ενώ το 66% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση των ήδη επιβαρημένων προσωπικών οικονομικών του. Σταθερά τους τελευταίους μήνες το 91% της κοινής γνώμης αποδοκιμάζει την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Όλη δημοσκόπηση της VPRC με περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία και τις αναλύσεις του καθηγητή Χριστόφορου Βεναρδάκη και των δημοσιογράφων Δημήτρη Στάμου και Πάτροκλου Γεωργιάδη στα  "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" που κυκλοφορούν την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου