Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών , Χάραλντ Βάιγκλαιν, σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat τόνισε ότι σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης εγκρίνουν την ελληνοφινλανδική συμφωνία, τότε και η Αυστρία θα απαιτήσει το ίδιο.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας δεν έχει λογική, καθώς άλλες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν στην πραγματικότητα την εγγύηση, ενώ ανέφερε ότι και άλλες χώρες συμμερίζονται την άποψή τους.
“Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι ανοικτό για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Θα διαπιστώσουμε, αν ισχύει αυτό. Εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εγγύηση, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην πραγματικότητα, οι άλλες χώρες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί. Ορισμένες χώρες θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο, με το οποίο αυτές οι χώρες θα πάρουν λιγότερες εγγυήσεις (για το δημόσιο τομέα)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών.
ΝΔ: ανίκανη να διαχειριστεί οτιδήποτε η κυβέρνηση
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χθες επισημάναμε ότι οι “εγγυήσεις” που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε κάν…
Σήμερα έρχεται και η Αυστρία να δηλώσει, ότι διαφωνεί τέτοιες εγγυήσεις να λάβει μόνο η Φινλανδία, ενώ ζητά και εκείνη το ίδιο. Η Αυστριακή κυβέρνηση, μάλιστα, αναφέρει ότι είναι παράλογο μερικές χώρες να πάρουν για το δανεισμό τους προς την Ελλάδα περισσότερες εγγυήσεις απ’ ό,τι άλλες.
Είναι φανερό ότι, μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, το Σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού όπως είχαμε επισημάνει, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.
Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα. Η Κυβέρνηση δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει…
Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί οτιδήποτε…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου