Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επαίτες για την 6η δόση


Δεν ξέρω αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει μαντικές ικανότητες, αλλά δυστυχώς οι προφητείες του για το… μαρτύριο της σταγόνας με τις δανειακές δόσεις επαληθεύονται πλήρως.
Ο «μπαμπούλας» της 5ης δόσης που οδήγησε στην υπερψήφιση του επαίσχυντου «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» από μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία επανέρχεται τώρα δριμύτερος με τη δόση του Σεπτεμβρίου, που προσέξτε: Κανείς δεν γνωρίζει αν θα αποτελεί τμήμα εκταμίευσης του πρώτου μνημονιακού δανείου ή την πρώτη δόση του νέου «πακέτου διάσωσης».
Σε κάθε περίπτωση όμως η χορήγηση της φθινοπωρινής δανειακής ένεσης καθίσταται πλέον αμφίβολη. Για τρεις απλούς λόγους:
Πρώτον, γιατί οι πανηγυρισμοί για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, μετά τη νέα… διάσωση της 21ης Ιουλίου, έχουν ήδη παραχωρήσει τη θέση τους στις αγωνίες για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης. Και απ’ το να ρίχνουν οι πιστωτές λεφτά στο άπατο βαρέλι, είναι προτιμότερο να τα κρατούν για τις δικές τους… δύσκολες ώρες.
 Δεύτερον, επειδή το δήθεν δρομολογημένο εγχείρημα της μετακύλισης ελληνικών ομολόγων αποδεικνύεται εξαιρετικά ακανθώδες και καθόλου «εξασφαλισμένο», ως προς τη συμμετοχή της πλειονότητας των ιδιωτών ομολογιούχων.
Τρίτον και κυριότερον, επειδή τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να εκτροχιάζονται και τίποτα δεν δείχνει ότι το έλλειμμα στο τέλος του έτους θα είναι μικρότερο από το διψήφιο του 2010. Επιπλέον, το εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων έχει καταστεί σύντομο ανέκδοτο, με το γκρέμισμα του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι ως το τέλος του έτους προβλέπεται, βάσει του Μεσοπρόθεσμου, είσπραξη επιπλέον 5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και, με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές αξίες, τόσα δεν πιάνουν όλες μαζί οι εισηγμένες ΔΕΚΟ!
Μέσα σε διάστημα εβδομάδων, λοιπόν, ξαναγυρίσαμε στον ίδιο παρονομαστή. Η 6η δόση δεν θα εκταμιευθεί αν… Διερωτώμαι τι ακόμη έχει μείνει να κάνουμε. Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, η Ελλάς διεσώθη, αλλά η χρεοκοπία είναι και πάλι προ των πυλών. Με μια οικονομία υπό πλήρη διάλυση, με ύφεση που παραπέμπει σε συνθήκες πολεμικής καταστροφής και με ανεργία που ισοδυναμεί με επερχόμενη κοινωνική έκρηξη.
Δυστυχώς τα ψέματα τελείωσαν. Καλά θα κάνουν οι κυβερνητικοί να εξηγήσουν στους Γερμανούς ότι απλούστατα «δεν πάει άλλο», για να διερευνήσουν τελικά τις προθέσεις τους. Γιατί έστω πως με την εθνική… ταλαντούχο επαιτεία και τις ικεσίες του Βενιζέλου θα πάρουμε τελικά την 6η δόση. Στην έβδομη τι θα γίνει; Υπάρχει έστω και ένας σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε εμφανίσει σημεία ανάκαμψης;…
 Γιώργος Χαρβαλιάς στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου