Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Και στο ΔΕΥΤΕΡΟ δημοψήφισμα οι Ισλανδοί ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να πληρώσουν τις τράπεζες


Για δεύτερη φορά είπαν «Όχι» οι Ισλανδοί στο δημοψήφισμα για να πληρώσουν το κόστος κατάρρευσης του τραπεζικού τους συστήματος ,το 2008, και να επιστρέψουν 4 δις ευρώ στην Αγγλία και Ολλανδία.
Με 58% «Όχι» και 42% «Ναι» οι Ισλανδοί αρνήθηκαν και την νέα συμφωνία -με λιγότερο επαχθείς όρους- για την αποζημίωση των ξένων επενδυτών.
Η νέα συμφωνία προσέφερε λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής με επιτόκιο 3,3% και περίοδο αποπληρωμής από το 2016 έως το 2046. 
Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση, τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν με επιτόκιο 5,5% σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το υπογράψει και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στο προηγούμενο δημοψήφισμα η αρνητική ψήφος ήταν συντριπτική με 98%.
Οι πολίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα ισχυρά κράτη του εξωτερικού είναι άδικες και επιρρίπτουν ευθύνες στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική που δεν κατάφερε να ελέγξει τα υπερβολικά έξοδα μιας μειοψηφίας τραπεζιτών που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση.

Μερικά σχόλια στην είδηση ,που την είδα στο http://www.bbc.co.uk/news/
- Οι "βάρβαροι" Ισλανδοί κάνουν 2 δημοψηφίσματα για το θέμα, ενώ εμείς οι "δάσκαλοι της Δημοκρατίας" , αν και αναφέρεται στο Σύνταγμα, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα δημοψήφισμα από το 1974.

-Ο Ισλανδός πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να υπογράψει απόφαση της Βουλής, ενώ στην Ελλάδα έγκριτοι συνταγματολόγοι λένε ότι το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό και ο Παπούλιας "ποιεί την νήσσαν".

-Οι "επενδυτές" όταν βρούν αντίσταση δέχονται και να μειώσουν σχεδόν στο μισό το επιτόκιο και να αυξήσουν τον χρόνο αποπληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου