Αναβαθμίστηκε το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσηςΗ Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας αναβάθμισε στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα, τοποθετώντας την σε επίπεδο ανάλογο με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Οι διαθέσιμες μετρήσεις για την διαφυγούσα ραδιενέργεια από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί «δείχνουν επίπεδα που αντιστοιχούν στη διαβάθμιση 7» της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη «με βάση τα επίπεδα ιωδίου και καισίου που έχουν μετρηθεί στο περιβάλλον».

«Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο», διευκρίνισε προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση για την κατάταξη του πυρηνικού δυστυχήματος θα ληφθεί αργότερα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Μόνο η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ έχει καταταχθεί στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, που σημαίνει «απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον». 

Ωστόσο, η ιαπωνική υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν αντιστοιχούν παρά στο 10% των εκπομπών του Τσερνόμπιλ το 1986 προσθέτοντας ότι η ακτινοβολία δεν είναι της ίδιας έκτασης και της ίδιας φύσης με εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Παράλληλα, η εταιρία Tepco, που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως οι αντλίες που διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες 1,2 και 3 λειτουργούν κανονικά, μετά τον μετασεισμό των 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία.  Όμως η εταιρία διατήρησε την οδηγία να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να διεξαχθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε την έκκλησή της προς την Ιαπωνία να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την πυρηνική κρίση μετά την αναβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα. «Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ιαπωνία θα απαλύνουν τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι. «Ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά θα παράσχει αμέσως επαρκείς πληροφορίες», τόνισε.