Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

“Στημένη” η αντίδραση στην Moody’s για να εκβιάσουν συναίνεση;



Το τριπλό χτύπημα της Moody’s κατά της Ελλάδας, και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, ήταν ασφαλώς ένα σοκ για την ελληνική οικονομία. Είναι ουσιαστικά η αρχή των αρνητικών αξιολογήσεων που θα ακολουθήσουν και από Fitch και S&P, διεθνείς οίκοι που άλλωστε έχουν προειδοποιήσει για υποβάθμιση. Ασφαλώς και η κίνηση της Moody’s επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών.


■Κατ’ αρχάς είναι χαστούκι στην κυβέρνηση η οποία τόσους μήνες μας παραπλανά ότι η οικονομία πάει καλά, ότι οι θυσίες μας πιάνουν τόπο και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Έστω κι αν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων δεν είναι πάντα αξιόπιστες και καλοπροαίρετες στη συγκεκριμένη περίπτωση αντικατοπτρίζουν την εικόνα που έχουν οι ξένοι και οι αγορές για εμάς. Βλέπουν ότι όλα είναι στο αέρα κι ότι είμαστε όλο και πιο κοντά στην αναδιάρθρωση χρέους, ή χρεοκοπία επί το λαϊκότερον. Και το Μνημόνιο πήγε στράφι.■Ότι οι ξένοι οίκοι μας… δουλεύουν και παίζουν τα παιχνιδάκια τους με πολλά εκατομμύρια ευρώ ως έπαθλο είναι γνωστό. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ξεφτίλας των “οίκων” λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης η Moody’s έβγαλε μια αναλύτρια υπεύθυνη για την Ελλάδα προκειμένου να μιλήσει για το γεγονός. Και τι είπε; Ότι δε βλέπει αναδιάρθρωση, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλές και άλλα τρελά κι απίστευτα. Δούλεμα κανονικό δηλαδή.

■Το τρίτο και σημαντικότερο, μπορεί να είναι θεωρίες συνωμοσίας αλλά τα έχουμε δει όλα με την κυβέρνηση αυτή. Λέτε να μην ήξερε η κυβέρνηση για την τριπλή υποβάθμιση και να πιάστηκε εξαπίνης; Λέτε να μην γνώριζε το οικονομικό επιτελείο τι θα γίνει και εξέδωσε μια “οργισμένη” ανακοίνωση κατά του ξένου οίκου κατηγορώντας τον για προβοκατόρικες ενέργειες; Ή λέτε να μη βόλευε την κυβέρνηση να εμφανιστεί ως αγωνιούσα για την ελληνική οικονομία και να κάνει έκτακτες συσκέψεις απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας κι ενώ ακολουθεί το κρίσιμο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών; Πολύ…. ψεύτικα μας φαίνονται η οργή και η κινητοποίηση.
Όλη αυτή η υπόθεση με την αντίδραση κατά της Moody’s μοιάζει στημένη προκειμένου να φανεί η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο (όχι ότι δεν είναι) και να πιεστούν οι πολιτικοί αρχηγοί να συναινέσουν σε μια… εθνική προσπάθεια. Να βγει ο Γ. Παπανδρέου ως εθνάρχης που πρέπει να σώσει τη χώρα στις επόμενες συνόδους κορυφής, να επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο και τα άλλα κόμματα, κι αν υπάρξει πλήρης αποτυχία να πει στον ελληνικό λαό ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν συναίνεσαν σε μια κοινή γραμμή. Συνενόχους στην αποτυχία και τη χρεοκοπία ψάχνει ο κ. Παπανδρέου.
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και ένα δύο άλλα σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο ότι η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έχει συνέπειες στις ελληνικές τράπεζες και στην προσπάθειά τους να δανειστούν από την ΕΚΤ. Επίσης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση και του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Υπάρχει κι ένα θετικό: Ότι κάποιοι αναλυτές βλέπουν ότι η υποβάθμιση μπορεί να εντείνει τις πιέσεις κατά της Γερμανίας να λάβει αποφάσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας. Όλοι λένε ότι αν η χώρα μας βαρέσει κανόνι θα πλήξει όλη την Ευρωζώνη. Επομένως, βάζοντας την Ελλάδα στον τοίχο η Moody’s την οδηγεί στην καταστροφή και μόνο γερμανική λύση μπορεί να τη σώσει. Εκτός πάλι κι αν ο στόχος ήταν ακριβώς αυτός. Να μας οδηγήσουν στον γκρεμό και να πάρουμε χωρίς αντίδραση την απόφαση της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου