Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΘΑΡΣΗ Α ΛΑ ΚΑΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΗΣ ΖΗΜΕΝΣ ΜΕ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙΝΕ ΤΟΥΣ «ΚΑΜΕΝΟΥΣ»

Απειλεί ο Άκης, προειδοποιεί ο Γιάννος
Πολιτικές ευθύνες στον Σημίτη θα καταλογίζει το πόρισμα 
Ποιους πολιτικούς ψάχνει το ΣΔΟΕ
Ανοίγουν λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες Ελλήνων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή


«Κάθαρση μεν, αλλά»... Όλα δείχνουν –και εκεί παραπέμπουν– πως αυτό το περιβόητο «να ματώσουμε, αν χρειαστεί», που με τόσο στόμφο έχει κατ' επανάληψιν πει ο Γιώργος Παπανδρέου, τελικά θα εφαρμοστεί και στην υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου της Siemens, καθώς και σε υποθέσεις άλλων σκανδάλων που αφορούν πράσινα και γαλάζια στελέχη και διερευνώνται, στην εξής λογική, με σύμφωνη μάλιστα γνώμη των ηγεσιών και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:
= Να καούν ήδη καμένα στελέχη, να σταλούν μόνον αυτά στο «πυρ το εξώτερον», να «ξεπλυθούν» έτσι τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα και, αντίθετα, άλλα στελέχη και όχι μόνον (αναφερόμαστε και σε στενούς ακόμα συγγενείς ανώτατων παραγόντων...) να αποδοθούν λευκά στην κοινωνία και να... συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους!

«Kάθαρση» δηλαδή επιλεκτική, α λα καρτ, με εμφανέστατο στόχο να ικανοποιηθεί η παλλαϊκή απαίτηση για τιμωρία των –διαχρονικά– ενόχων, χωρίς όμως να φτάνει αυτή η «κάθαρση» εκεί... όπου δεν πρέπει να φτάσει!

Τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Επαναλαμβάνουμε, και σε ό,τι αφορά τη Siemens και σε ό,τι αφορά υποθέσεις σχετιζόμενες με το περιβόητο «πόθεν έσχες» πολιτικών στελεχών, με αποτέλεσμα την αμέσως επόμενη περίοδο να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε «ρωμαϊκές μέρες», να δοθούν δηλαδή στα θηρία προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού πράσινα και γαλάζια στελέχη τα οποία ήδη βρίσκονται εκτός ενεργού πολιτικής και –κυρίως– εκτός κομματικής ζωής και δράσης. Την ίδια ώρα άλλα στελέχη, επίσης αναμεμειγμένα σε αυτές τις υποθέσεις, θα βρεθούν εκτός στόχευσης της Δικαιοσύνης, διά της αξιοποίησης και του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών και του ακόμα πιο απαράδεκτου νόμου για το «πόθεν έσχες» και... όλα καλά και ωραία!

Διευκρινίζουμε, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στο να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι είναι ένοχοι, όπου κι αν βρίσκονται. Εκεί όπου είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και αυτό καταγγέλλουμε είναι στην α λα καρτ «κάθαρση»...

Για παράδειγμα και για να μην κρυβόμαστε, είναι τοις πάσι γνωστό ότι όλη τούτη την περίοδο κυκλοφορούν από έντεχνες διαρροές στη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα τα ονόματα πρώην υπουργών, όπως αυτά των Άκη Τσοχατζόπουλου, του Τάσου Μαντέλη, του Γιάννου Παπαντωνίου...

Ενώ σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται εφτά ή πέντε στελέχη, με... αναλογία τέσσερα πράσινα και τρία γαλάζια, για ατασθαλίες σχετικά με τα «πόθεν έσχες» τους ή άλλες δραστηριότητές τους (επιχειρηματικές ή επαγγελματικές) με... σύμφωνη μάλιστα γνώμη των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά!

Δηλαδή οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, και μάλιστα πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ενημερωμένοι ή απ' την Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ή απ' το ΣΔΟΕ γι' αυτήν την επιλεκτική «κάθαρση»!

Ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επειδή έχουν προκύψει απ' την έρευνα του ΣΔΟΕ στοιχεία για τέως μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η αποκάλυψη καθυστέρησε προκειμένου να ερευνηθούν στοιχεία και για γαλάζια στελέχη, ώστε επικοινωνιακά να υπάρχει... ισοπαλία!

Πάντως ορισμένοι εκ των θιγομένων ήδη αντιδρούν. Και αντιδρούν έντονα. Έτσι, όπως θα διαβάσετε σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, ο Ά. Τσοχατζόπουλος με συνέντευξή του σήμερα σε κυριακάτικη εφημερίδα απειλεί αν πάει επιλεκτικά στην πυρά, ενώ ο Γ. Παπαντωνίου με επιστολή του στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens προειδοποιεί ότι σε όλες τις συμβάσεις με τις οποίες εμπλέκεται υπήρχε πλήρης γνώση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος επίσης προΐστατο και του ΚΥΣΕΑ...

Siemens:

Πολιτικές ευθύνες Σημίτη!

Σχετικά με το μέγα σκάνδαλο της Siemens, το πόρισμα αναμένεται –έπειτα από κάμποσες αναβολές...– την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο επί της κάθε παραγράφου, στο οποίο θα μπορεί όποιος επιθυμεί να κάνει επιμέρους παρατηρήσεις.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να δοθεί προς τα έξω η εικόνα ότι σε γενικές γραμμές το πόρισμα είναι ενιαίο.

Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι σ' αυτήν τη λογική θα ενταχθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Τα άλλα κόμματα μάλλον δεν θα ενταχθούν, ενώ τουλάχιστον ένας βουλευτής εκ των δυο μεγάλων κομμάτων, ο Π. Καμμένος, έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με αυτό το πλαίσιο...

Σύμφωνα πάντα με τις σχετικές πληροφορίες, προερχόμενες από πολιτικό εμπλεκόμενο με τη σύνταξη του πορίσματος:

• Θα καταγράφονται γεγονότα τα οποία στηρίζονται σε στοιχεία και έγραφα μη αμφισβητούμενα.

• Θα αξιολογούνται πράξεις, παραλείψεις, συμπεριφορές πολιτικών προσώπων, τα οποία ωστόσο δεν θα αναφέρονται, δεν θα κατονομάζονται.

• Θα «φωτογραφίζονται» ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά η περαιτέρω διερεύνηση θα παραπέμπεται στην Προανακριτική, που θα συσταθεί μετά το πόρισμα με σύμφωνη άποψη τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων.

• Ίσως εξαίρεση να είναι ο Τ. Μαντέλης, ο οποίος θα αναφέρεται ως έχων και ποινικές ευθύνες, άλλωστε έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα απ' τη Siemens, αν και τα έχει χαρακτηρίσει... χορηγίες!

• Θα επισημαίνονται πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών, κάτι δηλαδή άνευ ιδιαίτερης σημασίας...

Έχει όμως σημασία ότι μεταξύ των πολιτικών για τους οποίους θα επισημαίνονται πολιτικές ευθύνες θα είναι κι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης!

Κι αυτό επειδή το πόρισμα θα ακολουθεί χρονική σειρά, ξεκινώντας απ' τις προγραμματικές συμβάσεις του 1989.

Όταν θα φτάνει στη γνωστή διαφωνία του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό του Χάρη Καστανίδη, εκεί θα επισημαίνονται οι πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού.

Θα επισημαίνεται δηλαδή ότι αν είχε δεχθεί την πρόταση του Χ. Καστανίδη, περί σύστασης ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου, που να περιλαμβάνει, εκτός απ' το εν τη στενή εννοία Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, θα είχαν αποφευχθεί συγκεκριμένες σκανδαλώδεις συμβάσεις με τη Siemens, όπως π.χ. αυτή του ΟΣΕ. Θα καταγράφεται ακόμα κι η αλληλογραφία Σημίτη - Καστανίδη εκείνης της περιόδου.

Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον τι θα περιλαμβάνει το δικομματικό πόρισμα για την προμήθεια του περιβόητου συστήματος ασφαλείας C4I, αφού ειδικά σε αυτό το σημείο η όλη υπόθεση, μάλλον το μέγα σκάνδαλο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με εμπλοκή προσώπων, κάποια εκ των οποίων δεν θα πρέπει να θιχτούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου