Σε έναν άνευ προηγουμένου διαδικτυακό πόλεμο έχει επιδοθεί την Κυριακή (28/11) ολόκληρο το Internet με τα περιέχομενα των εγγράφων της WikiLeaks να διαρρέουν το ένα μετά το άλλο. Η Σαουδική Αραβία είχε παροτρύνει τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν, Νότια Κορέα και ΗΠΑ σχεδιάζουν την εξόντωση της Βόρειας Κορέας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Βλάντιμιρ Πούτιν επιδίδονται σε μυστικές ενεργειακές συμφωνίες, ενώ η μεγάλη βόμβα αφορά τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει διατάξει την παρακολουθήση ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ.
Η Guardian αποκτά όλο και περισσότερα απόρρητα έγγραφα τα οποία ανεβάζει σταδιακά στο διαδικτυακό της τόπο.
Η μεγάλη βόμβα
Από την Κοντολίζα Ράις ως τη Χίλαρι Κλίντον, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απ’ ό,τι φαίνεται βασίζεται στην ενδελεχή παρακολούθηση συμμάχων και εχθρών.
Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν ό,τι κινείται εντός και εκτός αμερικανικών πρεσβειών στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αποκτώντας πρόσβαση ακόμα και στα προσωπικά τους στοιχεία.
DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, καθημερινή ρουτίνα είναι τα στοιχεία τα οποία αναφέρουν στο State Department οι πράκτορες.
Απαύγασμα όλων είναι η παρακολούθηση ακόμα και ανώτατων στελεχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου πιθανότατα να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο γενικός γραμματάεας Μπαν Κι Μουν.
Το εσωτερικό δίκτυο και κάθε μορφή επικοινωνίας των αξιωματούχων του ΟΗΕ βρίσκονται πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των πρακτόρων.
Οι δύο αναφορές για την Ελλάδα
Σε ένα έγγραφο της 16ης Σεπτεμβρίου του 2009, ένας διπλωματικός ακόλουθος συζητώντας για το θέμα της ονομασίας τη πΓΔΜ, λέει στον προϊστάμενο του, πως μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει στην λύση του προβλήματος.
"Μια πιο ήπια συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα είναι ένας πιο ισχυρός και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις" φέρεται να λέει ο ακόλουθος. Και προσθέτει πως η πΓΔΜ θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της για να υπάρξει πρόοδος.
Σε άλλη αναφορά, αυτή τη φορά για τα ελληνοτουρκικά, μιλά αξιωματούχος της Τουρκίας, ο οποίος υποστηρίζει πως για το θέμα της Κύπρου, οι ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχαστεί πως η ενότητα της νήσου είναι θέμα διεθνές.
"Οι ελληνοκύπριοι είναι άτρωτοι, επειδή κατάφεραν να μπουν στην ΕΕ, όμως ο τουρκοκυπριακός λαός έχει απογοητευτεί" λέει ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμά πως ο έλληνας πρωθυπουργός έχει δείξει σημάδια καλής θέλησης για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως η τουρκική ηγεσία κατανοεί την όποια καθυστέρηση που δείχνει η ελληνική πλευρά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που τη μαστίζουν.
Η Κίνα και η Google
Από το 2002 οι κινεζικές αρχές είχαν καταφέρει να εισβάλλουν στους υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης, στου Δαλάι Λάμα και πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.
Το γεγονός με τη Google ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, ένα μικρό μέρος της δυνατότητας της κινεζικής κυβέρνσησης να εισβάλει στα συστήματα και να προκαλεί σαμποτάζ στις επιχειρήσεις.
Ότάν το ανακάλυψε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ήδη αργά.
Η εξαφάνιση της Βόρειας Κορέας
Σε ένα διπλωματικό έγγραφο αναφέρονται οι συζητήσεις Νοτιοκορεατών και αμερικανών αξιωματούχων για μια ενοποιημένη Κορέα.
Μάλιστα αναφέρονται σε εμπορικό σαμποτάζ που θα μπορούσε να κάνει η Νότια Κορέα στην Πιονγκγιανγκ, εισβάλλοντας στην αγορά της Κίνας, προκειμένου να γονατίσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας, που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.
Μπερλουσκόνι – Πούτιν
Οι δύο άνδρες συνδέονται με μια στενή φιλία, όπως αναφέρει αμερικανός πράκτορας από τη Ρώμη το 2009.
Η στενή αυτή φιλία μεταφράζεται σε κρυφές ενεργειακές συμφωνίες, με συμβόλαια κάτω από το τραπέζι, ενώ τονίζεται και υπάρξη ενός «σκοτεινού» συνδέσμου από την Ιταλία, χωρίς να διευκρινίζεται ο ρόλος του.
Η «προστασία» από την Υεμένη
Φαίνεται πως για την Υεμένη, ο ρόλος των Αμερικανών στην Μέση Ανατολή ήταν πολύτιμος κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Αλ Κάιντα.
Είχε αναφερθεί και πριν την WikiLeaks ότι η κυβέρνηση της Υεμένης κάλυπτε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο τοπικό σκέλος της Αλ Κάιντα στη χώρα, όμως τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν το μέγεθος της εξάρτησης της τοπικής κυβέρνησης από το State Department.
«Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μαςε και όχι δικές σας» είχε πει τον Ιανουάριο του 2009 ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ στον στρατηγό Ντέιβιντ Πετράους.
Μάλιστα, στο διάλογο είχε αστειευτεί λέγοντας πως «έστειλα τον πν πρωθυπουργό να πει παραμυθιάσει τη Βουλή πως οι επιθέσεις ήταν δικές μας».
Ανταλλαγή κρατουμένων του Γκουαντάναμο
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ήθελε να κλείσει το Γκουαντάναμο γι’ αυτό και επιχειρήσε πολλές φορές να κάνει «ανταλλαγές».
Για παράδειγμα, είχε πει στον Σλοβένο πρωθυπουργό πως αν ήθελε να συναντηθούν , θα έπρεπε να πάρει έναν φυλακισμένο του Γκουαντάναμο.
Επίσης, φέρεται να πρόσφερε πολλά εκατομμύρια δολάρια στο Κιριμπάτι για να δεχθεί τους Κινέζους κρατουμένους των φυλακών, ενώ είχε πει στο Βέλγιο, πως ο τρόπος για να ενισχύσουν τη θέση τους στην ΕΕ, θα τους κόστιζε μερικούς φυλακισμένους..
"Λίγος" για τους Αμερικανούς ο Ερντογάν- Φιλόδοξος ο Νταβούτογλου
Οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και "περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν". Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: "Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται", γράφει το Der Spiegel.
Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.
Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010,υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.
Τρελός ο Τσάβες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι "τρελός" και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του "σε μια άλλη Ζιμπάμπουε" εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks .
"Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει" σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.
"Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε" αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον, ένα από τα 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματiκά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου