Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

«Βασιλικότεροι» της τρόϊκας

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν μπει καθαρά στο στόχαστρο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Παπανδρέου. Κρυπτόμενη πίσω από τη συμφωνία με την τρόϊκα και το περιώνυμο μνημόνιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί ανενδοίαστα σε απορρύθμιση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και σε κατάργηση, δια της πλαγίας, του 13ου και του 14ου μισθού.
Οι δραματικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς και στην  τσέπη των εργαζομένων παίρνουν ολοένα και πιο δραματικό χαρακτήρα με τις περικοπές στους μισθούς, τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και το ωράριο – λάστιχο. Είναι απίστευτο, ότι με άλλοθι την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, η σοσιαλιστική λεγόμενη, κυβέρνηση Παπανδρέου, αναδεικνύεται σε «βασιλικότερη της τρόϊκας» και παραδίδει τους εργαζόμενους έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων και φέρνοντας τη χώρα μας πολλές δεκαετίες πίσω, σε συνθήκες εργασιακού «μεσαίωνα».
Πριν από επτά μήνες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ρητά ότι δεν επρόκειτο να θιγούν από τα πρόσθετα μέτρα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη δέσμευση του κ. Παπανδρέου, η οποία δεν τηρείται. Πριν από μερικούς μήνες επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατεινόταν ότι έδωσε μάχη στις Βρυξέλλες ώστε να μη περικοπούν ο 13ος και 14ος μισθός, επαιρόμενος μάλιστα ότι την κέρδισε. Τώρα, κόβουν δύο μισθούς, χωρίς καν να το έχει ζητήσει η τρόϊκα.
Αυτό που πράγματι προβλεπόταν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το οποίο, όχι μόνο απέκρυπτε επιμελώς η κυβέρνηση, αλλά διέψευδε κιόλας, ήταν η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από τις επιχειρησιακές. Αυτό, όμως, οδηγεί αναπόφευκτα σε δραστική συρρίκνωση των εισοδημάτων, με πολλαπλές συνέπειες: Οι μισθωτοί θα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, η κατανάλωση θα μειώνεται συνεχώς, και ο τζίρος των επιχειρήσεων θα πέφτει, φέρνοντας νέα λουκέτα και απολύσεις. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, δηλαδή, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου