Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ 100.000 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ... ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!


Οι δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία από τις βίαιες αποπληθωριστικές πολιτικές του Μνημονίου, με τη γνωστή συνταγή του ΔΝΤ, βυθίζουν τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση, που απειλεί να μεταθέσει για το 2012 τη «δειλή» ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και να ανεβάσει πολύ πάνω από το 3% που προβλέπει η κυβέρνηση το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2011. Μάλιστα, η κυβέρνηση χάνει, εξαιτίας των υποδείξεων της «τρόικας», ένα σημαντικό αναπτυξιακό της «όπλο», καθώς ο αναπτυξιακός νόμος που θα έλθει στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο θα καταργεί ουσιαστικά τις ενισχύσεις για επενδύσεις και θα τις υποκαθιστά με φορολογικά κίνητρα, που πιθανότατα θα αποδειχθούν «άσφαιρα» στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία.

Τραπεζικά και επιχειρηματικά στελέχη, μιλώντας στο «Π», τονίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες κάθε δυνάμει επενδυτής στην Ελλάδα δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ, που ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς.

Από τη μια το νέο, «βαρύ» πακέτο δημοσιονομικών μέτρων δημιουργεί τεράστια πίεση στην οικονομία και το 2011, από την άλλη τα σχέδια της Μέρκελ για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη απειλούν να διαιωνίσουν τον αποκλεισμό των ασθενών οικονομιών της περιφέρειας, όπως η ελληνική, από τις διεθνείς αγορές και να τις εισαγάγουν σε έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Αυτό, για όσους σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα, σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος οι βίαιες πολιτικές αποπληθωρισμού που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η Γερμανία στις ασθενείς οικονομίες να συνεχισθούν για μια δεκαετία, μετατρέποντας την ελληνική οικονομία σε «διακεκαυμένη ζώνη».

Επιπλέον, σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας μπαίνει σε μια πολυετή περιπέτεια με αμφίβολη κατάληξη και θα παραμείνει για χρόνια ανίκανο να στηρίξει με νέες χρηματοδοτήσεις την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Σαρώνονται
οι μικρομεσαίοι

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν να διαβρώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα ο παραγωγικός ιστός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Μόνο στο τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2010 ήλθαν αντιμέτωπες με το «λουκέτο» περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις. Το β' εξάμηνο του έτους, η ΓΣΕΒΕΕ, που ως τώρα έχει αποδειχθεί ακριβής στις δυσοίωνες προβλέψεις της, εκφράζει φόβους ότι θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας μισθωτών και 100.000 θέσεις απασχόλησης μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη των εξαγωγών τον Αύγουστο, που είχε δημιουργήσει κάποιες ελπίδες, αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καθώς τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 11,4% σε ετήσια βάση, ενώ και τον Σεπτέμβριο του 2009 είχαν μειωθεί κατά 24%.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο «Π» ότι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 προβλέπεται ζοφερό για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματίες που με «χίλια ζόρια» κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, προσβλέποντας στην εποχική αύξηση της κατανάλωσης στις γιορτές ως τελευταία ευκαιρία διάσωσης, πιθανότατα θα απογοητευθούν από τους τζίρους των Χριστουγέννων και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα καταγραφεί νέο κύμα «λουκέτων» στην αγορά.


Χαμένες προσδοκίες
για τον αναπτυξιακό νόμο

Απέναντι στην όλο και πιο «τοξική» ύφεση, η κυβέρνηση μοιάζει αδύναμη να αντιδράσει, όχι μόνο λόγω αβελτηρίας, αλλά κυρίως επειδή οι δεσμεύσεις που επιβάλλει η «τρόικα» στην οικονομική πολιτική ανατρέπουν τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με τον αναμενόμενο από την αγορά σαν τελευταία σανίδα σωτηρίας αναπτυξιακό νόμο.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο θα θυμίζει… ομελέτα χωρίς αυγά, όπως προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς, αφού θα πρόκειται για τον πρώτο τέτοιο νόμο με τον οποίο ΔΕΝ θα παρέχονται ενισχύσεις από το Δημόσιο για νέα επενδυτικά σχέδια, αλλά μόνο ειδικά φορολογικά καθεστώτα με –υποτιθέμενο– ισοδύναμο αποτέλεσμα ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων. Οι ενισχύσεις θα διατηρηθούν μόνο σε ό,τι αφορά επενδύσεις που θα ενσωματώνουν τεχνολογικές καινοτομίες, δηλαδή ουσιαστικά θα εκμηδενισθούν, καθώς η «τρόικα» δίνει προτεραιότητα στη μείωση των δημοσίων δαπανών και βρίσκεται πίσω από την… αρχειοθέτηση του αρχικού σχεδίου της Λ. Κατσέλη, το οποίο περιελάμβανε αρκετά εκτεταμένη χρήση των ενισχύσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου