Και «αχρήστευσης» του Καραμανλή.Μεγάλο το παιχνίδι που παίζεται από τους «εκτός»
Η «επιχείρηση» κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την κατάθεση της Κατερίνας Πελέκη για το Βατοπέδι, στην οποία κυρίως τα τηλεοπτικά Μέσα έδωσαν διαστάσεις πολιτικού θρίλερ, ενώ παράλληλα διόγκωσαν ελάσσονος σημασίας εσωκομματικά ζητήματα. Απώτερος σκοπός τους στην παρούσα φάση, να διαμορφωθεί ένα δυσμενές πολιτικά περιβάλλον εν όψει της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι ώστε να εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο της σκανδαλολογίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ και τα «εξαπτέρυγά» του και να μην μπορέσει να αναπτύξει ευκρινώς τις προτάσεις του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση από το Μνημόνιο. Και μακροπρόθεσμα να τεθεί η Νέα Δημοκρατία σε κατάσταση μόνιμης ομηρίας, να μην....
κατορθώσει να καταστεί εναλλακτική πολιτική λύση για τη χώρα και να διαιωνισθεί η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ.
Οι ισχυρισμοί της Κατ. Πελέκη, πάνω-κάτω, ότι ο Κώστας Καραμανλής σχεδίασε την ανταλλαγή των εκτάσεων με τη Μονή, χωρίς να καταθέσει κάποιο ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η εν λόγω συμβολαιογράφος είχε την προηγούμενη διετία κληθεί και καταθέσει σε δύο Εξεταστικές Επιτροπές, χωρίς να πει το παραμικρό από όσα ισχυρίστηκε στην Προανακριτική. Ωσάν να έπασχε από αμνησία και αίφνης επανήλθε η μνήμη της. Τι άλλαξε; Ορισμένοι το συνδέουν με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση Καστανίδη, βάσει της οποίας όσοι εμπλέκονται σε μια υπόθεση και δώσουν στοιχεία για άλλους θα αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Μιλούν ευθέως για επανάληψη του «φαινομένου Στ. Μαντέλη», η οποία στις πρώτες της καταθέσεις δεν θυμόταν καμιά παράνομη πράξη, αλλά μόλις ψηφίσθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση άρχισε να... θυμάται. (σ.σ.: Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη Βουλή στη σελίδα 24.)
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «αχαριστία» της κ. Πελέκη έναντι του Κ. Καραμανλή, καθώς έκανε τρεις φορές υπουργό τον σύζυγό της, ενώ του πρόσφερε πολιτική κάλυψη όσες φορές τη χρειάστηκε και αυτό το πλήρωσε ακριβά ο Καραμανλής. Άλλοι, πιο επικριτικοί, τόνιζαν ότι η κ. Πελέκη (συνήγορός της είναι ο Δ. Τσοβόλας) «έβγαλε τρελά λεφτά» από συμβολαιογραφικές υποθέσεις επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και θα έπρεπε να σιωπά. Πάνω στους ισχυρισμούς της «πάτησαν» τα Μέσα Ενημέρωσης, ιδίως τα τηλεοπτικά, και έστησαν ένα πολυήμερο «πάρτι» κατά της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν πρώτο θέμα παντού και στις τελευταίες ειδήσεις είχε... καταχωνιαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία. Εστίασαν εκ νέου στις σχέσεις Σαμαρά - Καραμανλή, στη λογική ότι οι νέες «αποκαλύψεις» θα μπορούσαν να προκαλέσουν οριστικό ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει εκφράσει καιρό τώρα σαφή και ξεκάθαρη στάση για το συγκεκριμένο θέμα, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον τέως πρωθυπουργό και καταγγέλλοντας τις «μεθοδεύσεις» του ΠΑΣΟΚ.
Στον «χορό» μπήκε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρώτα προέβλεψε ότι ο Κ. Καραμανλής... θα πάει φυλακή (!) και στη συνέχεια απαίτησε να κληθεί να καταθέσει στην Προανακριτική, κάτι που ούτε κυβερνητικοί βουλευτές δεν το έχουν πράξει ακόμη. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι στόχος του προέδρου του ΛΑΟΣ είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει πειστεί ότι επιδιώκει την «πολιτική εξαφάνιση» του Καραμανλή. Πέραν των άλλων και σε μια προσπάθεια να τον «εκδικηθεί», διότι στο πρόσφατο παρελθόν τού είχε αποδώσει τον χαρακτηρισμό του «ακραίου» και είχε αρνηθεί να έχει μαζί του οποιαδήποτε πολιτική συνεννόηση, την οποία εναγωνίως επιδίωκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΤΙΣ προηγούμενες ημέρες είχαμε στα Μέσα Ενημέρωσης έναν «καταιγισμό ειδήσεων» από τα λεγόμενα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, θέματα που σε άλλη περίοδο θα περνούσαν στα «ψιλά» ή και θα αποσιωπούνταν, πλην όμως λόγω... ΔΕΘ πήραν τεράστιες διαστάσεις. Πρώτα η υποτιθέμενη διαφοροποίηση του Θ. Βάρδα για το ζήτημα του Μνημονίου, ο οποίος είναι σύμβουλος του Σαμαρά, ωστόσο είχε κληθεί να μιλήσει ως άνθρωπος της αγοράς. Στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν φήμες ή πληροφορίες για κόντρες και αντιπαραθέσεις στη Ρηγίλλης. Ακολούθησε το θέμα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, που βρέθηκε να αμφισβητείται από τους πάντες στην παράταξη και ορισμένα δημοσιεύματα μιλούσαν ακόμη και για την αντικατάστασή του. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε, υποχρεώθηκε ο κ. Σαμαράς να παρέμβει προσωπικά και να καλύψει τον κ. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να δώσει τέλος στην υπόθεση. Μέσα σ’ όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαφωνήσει με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Προανακριτική για το Βατοπέδι, δήλωση που προβλήθηκε ιδιαίτερα προκαλώντας την γκρίνια της Ρηγίλλης. Ορισμένοι μάλιστα υπέθεταν ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε όσα είπε «τραβώντας το σχοινί», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προκαλέσει τη διαγραφή του και να «σκεπαστούν» η παρουσία και οι θέσεις του Σαμαρά στη ΔΕΘ. Επίσης αυτές τις ημέρες ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης επανέφεραν στο προσκήνιο σενάρια αλλαγών στα κομματικά όργανα, κυρίως στους τομεάρχες, προκαλώντας αμηχανία και σύγχυση στα περισσότερα στελέχη, που είναι λογικό να ανησυχούν για τις θέσεις που κατέχουν.
Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία και ο Αντ. Σαμαράς δέχονται τις πλαγιοκοπήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ο μηχανισμός της στο παρασκήνιο δρα υπονομευτικά για τους υποψήφιους της παράταξης στις εκλογές του Νοεμβρίου. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η πρώην υπουργός «επιτέθηκε» στον κ. Σαμαρά γιατί δεν πήγε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. «Αφού έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία γιατί συνεχίζει να ασχολείται με τη Νέα Δημοκρατία;», έλεγαν βουλευτές, ενώ άλλοι απέδιδαν τη στάση της σε «πολιτική εμπάθεια» και στην επιθυμία της «να εκδικηθεί τον Σαμαρά που την έδιωξε από τη ΝΔ». Οι πιο ψύχραιμοι κάνουν διαφορετική προσέγγιση: «Η Ντόρα επιτίθεται στον Σαμαρά και θα συνεχίσει να το κάνει διότι ξέρει καλά ότι αν ηττηθεί η ΝΔ έχει εκείνη ελπίδες να διασωθεί πολιτικά», σημειώνουν. Και προσθέτουν: «Αν η ΝΔ και ο Σαμαράς κερδίσουν το στοίχημα, οι φιλοδοξίες της Ντόρας για νέα κόμματα και μεγαλύτερα αξιώματα θα... πάνε περίπατο». Τους ίδιους πάνω-κάτω στόχους έχει και ο Γ. Καρατζαφέρης που σε καθημερινή βάση «επιτίθεται» στον κ. Σαμαρά, επικρίνει τις αποφάσεις του, αμφισβητεί τις επιλογές του. Αντίθετα, είναι πιο «χλιαρός» στην κριτική του προς την κυβέρνηση, αν και λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφασή του να συμφωνήσει με το Μνημόνιο αποφεύγει τώρα να στηρίξει εμφανώς κυβερνητικές αποφάσεις. Γνωρίζει καλά κι ο Καρατζαφέρης ότι η πολιτική επιβίωσή του εξαρτάται από την πορεία της ΝΔ. Αν η παράταξη ανακάμψει και ενισχύσει την επιρροή της στην κοινωνία, η δύναμη του ΛΑΟΣ θα αρχίσει αυτόματα να συρρικνώνεται. Πέραν αυτών, ο Καρατζαφέρης διαπνέεται από εμπάθεια για τον Σαμαρά, διότι ο τελευταίος αρνήθηκε να γίνει πολιτικός συνομιλητής του και επιχειρεί με κάθε τρόπο, ακόμη και ανορθόδοξο, να τον πλήξει.
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ παραμένουν, στο μεταξύ, τα ερωτήματα για τον συνεχή και «ανηλεή πόλεμο» που δέχεται από όλες τις κατευθύνσεις ο Κ. Καραμανλής: Κόμματα, βουλευτές, Μέσα Ενημέρωσης. Επί έντεκα μήνες βάλλεται από παντού κατά έναν πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά της χώρας τρόπο, εκτοξεύονται σε βάρος του κατηγορίες, συκοφαντίες, του αποδίδονται ευθύνες και για θέματα που δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει την παραμικρή ανάμειξη. Η εξήγηση που δίνεται από ορισμένους, ότι έχει να κάνει με την αποτυχία των κυβερνήσεών του σε συνδυασμό και με τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι μάλλον απλοϊκή. Πολιτικά στελέχη με μακρά θητεία στην πολιτική ζωή της χώρας σημειώνουν ότι στόχος του «πολέμου» είναι η πολιτική εξόντωση του Κ. Καραμανλή, ούτως ώστε να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο επιστροφής του στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Κι αυτή δείχνει να είναι πιο λογική εξήγηση. Αν και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε κάθε συνομιλητή του ότι δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου