Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

«Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες»


Πολύς λόγος γίνεται για το αν η επικείμενη ψήφος εμπιστοσύνης είναι ταυτόχρονα και πρόβα τζενεράλε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και να μας το θυμηθείτε, το βράδυ της ψηφοφορίας, όταν η κυβέρνηση θα έχει πάρει τη στήριξη που ζητά ο πρωθυπουργός, ο Τσίπρας θα βγει και θα πει ότι πάμε σε εκλογές αφού δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται.
Είναι όμως έτσι; Μπορεί κανείς να συνδέσει τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες; Όχι, μόνο στα αρρωστημένα μυαλά της ψευτοαριστεράς που ονειρεύεται εξουσία υπάρχει κάτι τέτοιο. Και να μας το θυμηθείτε, για άλλη μια φορά θα διαψευστούν παταγωδώς. Άλλωστε, μόλις πριν μερικές ημέρες ο Τσίπρας και οι φωστήρες της Κουμουνδούρου διέρρεαν ότι θα έχουμε εκλογές μέσα στον Οκτώβριο. Για γέλια οι άνθρωποι. Άμα παίξουν λόττο δεν θα πιάσουν ούτε έναν αριθμό.
Η ψήφιση της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες δεν είναι εκλογή Προέδρου αλλά μια κίνηση στήριξής της ώστε να δώσει την ύστατη μάχη με τους τροικανούς και τη Μέρκελ για τις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία. Σε εξέλιξη είναι η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, ακολουθεί ο πρώτος προϋπολογισμός των τελευταίων 6 ετών που περιέχει και φοροελαφρύνσεις, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση της τρόικας. Και στη συνέχεια πάμε στην απεμπλοκή από το ΔΝΤ και γενικά από την τρόικα και προς το τέλος του έτους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ελληνικό χρέος.
Αυτοί είναι οι κρίσιμοι σταθμοί και χωρίς σταθερή κυβέρνηση απλά η χώρα θα βολόδερνε από εδώ κι από εκεί ικετεύοντας για ένα... δανειάκι προκειμένου να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Την ίδια στιγμή τα νέα από τα δημοσιονομικά είναι καλά καθώς το πλεόνασμα έχει φτάσει στα 2,5 δισ. και θα ξεπεραστεί και ο στόχος που είχε τεθεί για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν οι βάσεις για φοροελαφρύνσεις και διαψεύδονται οι συκοφάντες.
Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα και η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρά λάθη. Κυρίως γιατί άφησε να φτάσει ο κόσμος στο αμήν, γιατί πλήγωσε ένα μεγάλο μέρος των «νοικοκυραίων» με τους απανωτούς φόρους, τα χαράτσια, τους ΕΝΦΙΑ που ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό. Και την ίδια στιγμή οι μεγαλοφοροφυγάδες κάνουν πάρτι. Αλλά δεν είναι η ώρα του απολογισμού.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και ο Σαμαράς θα ξεκινήσει τον μαραθώνιο των 4 μηνών προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό που είχε υποσχεθεί. Δηλαδή ότι θα έσωζε την Ελλάδα από την καταστροφή και την χρεοκοπία.
Την άνοιξη που θα πάει για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας πιθανότατα να μην πετύχει να μαζέψει τους 180 βουλευτές και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Με ποιο δίλημμα; Αν η κυβέρνηση πάει στον κόσμο και του πει «ψηφίστε με γιατί σας έσωσα», δεν έχει πολλές ελπίδες. Ο κόσμος θα του πει μπράβο αλλά θα στραφεί στον μεγάλο ψεύτη που του τάζει λαγούς. Είναι φυσική... η ροπή προς την καταστροφή.
Αν όμως η κυβερνητική πρόταση είναι «Έλληνα, σε έσωσα από την χρεοκοπία αλλά ταυτόχρονα σε έβγαλα και από το μνημόνιο», τότε η παρτίδα αλλάζει. Διότι το δίλημμα θα είναι «ή με εμάς που σε βγάλαμε από το μνημόνιο ή με αυτούς που θα σας ξαναβάλουν σε νέα περιπέτεια, σε νέο μνημόνιο και νέες θυσίες».
Τότε θα είναι μια διαφορετική εκλογική αναμέτρηση διότι δεν θα μετρήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά το όραμα για το τι είδους χώρα θέλουμε τα επόμενα χρόνια.
Ας πάμε λοιπόν στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας φτάσουμε στην εκλογή Προέδρου και ας γίνουν τον Μάρτιο εκλογές, 22 ή 29 Μαρτίου όπως διαρρέεται. Και τότε θα μπορεί και ο κόσμος να τραγουδήσει στον Αλέξη Τσίπρα, τον σωτήρα Ανδρέα Παπανδρέου του 2014, αυτό που είπε ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης: «Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου