Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πρόκληση! «Αττίλας» στην ΑΟΖ της Κύπρου


Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα στην Κύπρο με την αναγγελία της διενέργειας σεισμικών ερευνών σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Ο νέος Αττίλας στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου τορπιλίζει εμφανώς και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ έχει σημασία το γεγονός ότι η νέα πρόκληση εκδηλώνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η προέλαση των τζιχαντιστών δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου αντέδρασαν, καταγγέλλοντας «την κλιμακούμενη τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την αναβολή της αυριανής συνάντησής του με τον Ντ. Ερογλου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ περιορίζεται για την ώρα σε ένα πρώτο επίπεδο, αυτό της παράνομης «δέσμευσης» περιοχής σε ξένο οικόπεδο. Οπως πρόσθεταν, τις επόμενες ημέρες θα διαφανούν οι πραγματικές της προθέσεις, με την αποστολή (σε δεύτερη φάση) ή μη του ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, και ακολούθως την εκτέλεση ερευνών και σε τελική φάση την αποστολή γεωτρύπανου.

Από κοντά

Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να σταθμίσει τα δεδομένα και να πιθανολογήσει τα επόμενα βήματα της Αγκυρας. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών (με εντολή του κ. Βενιζέλου που αναζητά κάθε ευκαιρία για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από την εκρηκτική εσωτερική ατζέντα των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων) αυτή τη φορά έδειξε μεγαλύτερη ταχύτητα και προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Επίσης, Αθήνα και Λευκωσία ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενημέρωσης των εταίρων, των συμμάχων αλλά και των Ην. Εθνών για τις εξελίξεις, ενώ διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά «υποχρεώθηκε» να διακόψει τις συνομιλίες -αμυνόμενη απέναντι στην επιθετική στάση της Αγκυρας-, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τουρκία.

Αναστολή

Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην αναστολή των συνομιλιών μετά την εμφανή κλιμάκωση της έντασης από την Αγκυρα. Την απόφασή του αυτή εισηγήθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, για να λάβει την ομόφωνη συγκατάθεσή τους. «Δεν είχα άλλη επιλογή» ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος σχετικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ην. Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Η Λευκωσία ανασύρει ήδη από τη διπλωματική της φαρέτρα ειδικότερα μέτρα, αν η στάση της Αγκυρας συνεχιστεί, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ειδικές νομικές κινήσεις αλλά και πολιτικές ενέργειες στον διεθνή χώρο, που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους.

Στην Αθήνα, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβης Α. Μητσιάλης κάλεσε χθες στο γραφείο του τον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς, προς τον οποίον υπέβαλε διάβημα για την «παράνομη τουρκική οδηγία NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Barbaros” σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά και «για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

«Ξύπνησε» μέχρι κι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο γεγονός» την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο Κώστας Ησυχος, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, υποστηρίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς νατοϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές» καταλήγει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου