Ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες από το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, το “TLTRO”! Τα περίπου 250 δισ. ευρώ που θα διοχετεύσει σε πρώτη φάση από τον Σεπτέμβριο ο κ. Draghi στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – από ένα σύνολο περίπου 850 δισ. ευρώ – δεν θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες για ένα πολύ απλό λόγο: τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλής διαβάθμισης και δεν είναι αποδεκτά ως εγγυήσεις για την απορρόφηση των πάμφθηνων τετραετούς διάρκειας δανείων από την ΕΚΤ!
Η προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ, η οποία με βάση τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων από την τρόικα, είχε επιτρέψει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες λήγει σε λίγους μήνες και δεν έχει ανανεωθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες υπό τις παρούσες συνθήκες μένουν εκτός νυμφώνος από το νέο πρόγραμμα πάμφθηνης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν βέβαια ακόμη κάποια αποθέματα από τα ομόλογα EFSF με τα οποία έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν αν η ΕΚΤ επιτρέπει αυτά να χρησιμοποιηθούν για την άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας (TLTRO) ή τα περιορίζει για την άντληση βραχυχρόνιας ρευστότητας (π.χ μιας εβδομάδας). Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες ενέργειες από την ΤτΕ προς την ΕΚΤ προκειμένου να αρθεί αυτό το αδιέξοδο αλλά χωρίς κανένα προς το παρόν στοιχείο που να προδιαγράφει άρση του αποκλεισμού των εγχώριων τραπεζών από την σχεδόν μηδενικού κόστους χρηματοδότηση των TLTROs. Με πράξη της ΤτΕ πάντως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη μελλοντική αποδοχή τιτλοποιημένων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έτσι όπως τις ορίζει η ΕΚΤ) ως εγγυήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO, εφόσον ο κ. Draghi ανανεώσει την απόφαση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων που λήγει την 1η/3/2015.
Ο αποκλεισμός αυτός, αν τελικά τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, θα είναι σοβαρό πλήγμα καθώς τα κεφάλαια αυτά έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος εξυπηρέτησης και είναι τα πλέον μακροπρόθεσμα που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ αφού η εξόφλησή τους είναι μετά από τέσσερα χρόνια ! Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι θα τρέξει προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα δάνειά τους προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού συνοδεύονται με την ρήτρα επιστροφής τους στην ΕΚΤ αν δεν προωθηθούν σε επιχειρήσεις.
Παρ΄ όλα αυτά από πολλούς αναλυτές έχει επισημανθεί ότι οι τράπεζες και πάλι θα τα χρησιμοποιήσουν για ένα πρώτο διάστημα ενός δύο ετών για να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης κρατικά ομόλογα, για να χρηματοδοτήσουν στην συνέχεια την επέκταση του δανεισμού τους προς τον ιδιωτικό τομέα στο υπόλοιπο της διάρκειάς τους μέχρι την λήξη της τετραετίας.
papaioannou-giannis με πληροφορίες:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου