Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ο Ρόκο και τ΄ αδέλφια του στον Πειραιά

Θυμάστε τα σκάνδαλα της Ζήμενς και της Ιντρακόμ που αναστάτωσαν πριν από λίγα χρόνια την δημόσια όλη του τόπου; Μήπως έγινε καμία δίκη; Μήπως συνελήφθη κανένας από τους καταζητούμενους στο εξωτερικό;
Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, όχι μόνο δεν βρέθηκε, ούτε καταδικάστηκε κανένας, ελέω Γερμανίας, αλλά επιχειρείται τώρα και η πλήρης επαναφορά στην δημόσια ζωή ως λευκή περιστερά του Σωκράτη Κόκκαλη της Ιντρακόμ. Με την συνεργασία και την ανοχή όλων των κομμάτων.
Τι θα έκανε ο Κόκκαλης χωρίς τον ...Μητσοτάκη;
Ο Μητσοτάκης με τον Χριστοφοράκο και την ηγεσία της Ζήμενς
Ο Μητσοτάκης με τον Χριστοφοράκο και την ηγεσία της Ζήμενς
Εκτός του κ. Αραβανιτόπουλου είδαμε και όλη την παρέα της Ντόρας, κουμπαράς του Μαρινάκη στην παρουσίαση του Μώραλη. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε; Όλοι όσους βλέπετε στα κανάλια να παριστάνουν τους καλά πληροφορημένους για τα νεοδημοκρατικά γνωρίζουν πολύ καλά το παρελθόν της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και της οικογενείας της. Αποφεύγουν όμως συστηματικά να αναφερθούν σ΄ αυτό για λόγους ανιδιοτέλειας και αντικειμενικότητας φυσικά. Και ζαλίζουν το κοινό τους με τον «πολιτικό λόγο» της. Εμείς πάντως διασκεδάζουμε πολύ ακούγοντάς τους κάθε βράδυ. Επειδή κάθε φορά που λένε «πολιτική» της Ντόρας εμείς καταλαβαίνουμε «διαπλοκή» της Ντόρας. Ιδού λοιπόν τι έγραφε το «Αντί» στο τεύχος 721 (22 Σεπτεμβρίου 2000)
Να, λοιπόν, που έχει ο καιρός γυρίσματα. Οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν και, μεταξύ άλλων, ο αρχιερέας της διαπλοκής, ο λόγος φυσικά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στο δεκαπενθήμερο που πέρασε δέχθηκε αλλεπάλληλες καταγγελίες για την διαπλοκή του με τον Κόκκαλη θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά το Αντί.
Στο παιχνίδι μπήκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος υπενθύμισε την δύσοσμη ανάθεση των 470.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στην Ιntracom του Κόκκαλη από την Οικουμενική Κυβέρνηση Zολώτα. Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών, διευκρίνισε ότι του ζητήθηκε να δώσει την προμήθεια στον Κόκκαλη, χωρίς διαγωνισμό και σε τιμές υψηλότερες από τις διεθνείς. Δεν δέχθηκε και παραιτήθηκε, αφού πρώτα έγινε στόχος μια φοβερής επίθεση από την εφημερίδα «Επικαιρότητα» που τότε εξέδιδε ο Κόκκαλης.

Απαντώντας, ο Κ. Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στα γνωστά περί αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα διαπλεκόμενα, επιχείρησε κατ αρχάς να ρίξει την ευθύνη στους άλλους, δηλαδή εκτός από τον κ. Φλωράκη σε έναν αποθανώντα (Α. Παπανδρέου) και έναν ασθενούντα σε βαρύ γήρας (Ξ. Zολώτας) λέγοντας ότι οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, οι οποίοι στήριζαν την οικουμενική κυβέρνηση, πραγματοποίησαν σύσκεψη, υπό την προεδρία τού τότε πρωθυπουργού Ξενοφώντα Zολώτα, και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην προμήθεια ψηφιακών παροχών τον Ιανουάριο του 1990, με βάση σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1988. Περί απευθείας ανάθεσης και υψηλών τιμών ούτε κουβέντα.
Η σκανδαλώδης ανάθεση της σύμβασης εκείνης στην Ιntracom, ήταν το εφαλτήριο που έδωσε τη δυνατότητα στον Κόκκαλη να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Για το λόγο αυτό το Αντί επανέρχεται σήμερα στο θέμα, σε μια απόπειρα αποκατάστασης των γεγονότων της εποχής που οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο για τον κ. Μητσοτάκη όσο και για την ελληνική δικαιοσύνη.

Μια ιστορία σκανδάλων
Οικουμενική Ζολώτα: "να βοηθήσουμε τον γιό του Πέτρου" (Κόκκαλη - υπουργού του βουνού)
Οικουμενική Ζολώτα: "να βοηθήσουμε τον γιό του Πέτρου" (Κόκκαλη - υπουργού του βουνού)
Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, η Ιntracom ήταν το μικρό μαγαζάκι ενός αντιπροσώπου της Ανατολικής Γερμανίας, μέχρι που στις 16 Σεπτεμβρίου 1986 το τότε ΚΥΣΥΜ αποφάσισε, με εισήγηση της Βάσως Παπανδρέου και την παρασκηνιακή υποστήριξη του Ανδρέα Παπανδρέου, να ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ στην Ιntracom και την ZΗΜΕΝΣ (για να κατευνάσουν την Δυτική Γερμανία). Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, ύστερα από δύο χρόνια, η διοίκηση Τόμπρα ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό και κατά παράβαση του κανονισμού προμηθειών του ΟΤΕ μια προμήθεια 84.000 κυκλωμάτων και 20.000 παροχών αντίστοιχα στις εταιρείες ΕΡΙΚΣΟΝ και ZΗΜΕΝΣ (συμβάσεις 7160 και 7170 αντίστοιχα). Οι δύο εταιρείες υποχρεώθηκαν να συνεργασθούν με ελληνικές, με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ η πρώτη και την ZΗΜΕΝΣ ΤΕΛΕ η δεύτερη. Στις 2 Ιουνίου 1989, ο Τόμπρας επέκτεινε την προηγούμενη προμήθεια και ανέθεσε, πάλι χωρίς διαγωνισμό, στις ZΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ τις περίφημες 470.000 ψηφιακές παροχές (συμβάσεις 7220 και 7230), οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως οι ψηφιακές της Οικουμενικής. Από το σημείο αυτό και πέρα, ο ΟΤΕ υποδουλώθηκε στην ουσία στον Κόκκαλη εφόσον δεσμεύτηκε ουσιαστικά και για την υπογραφή των επόμενων συμβάσεων. Στις 13 Ιουλίου 1989 (κυβέρνηση Τζαννετάκη) και αφού μεσολάβησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Τόμπρας αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και ανέλαβε η διοίκηση Θέμελη-Κιουλάφα, η οποία αποφάσισε την επανεξέταση των προμηθειών του ΟΤΕ και ανέθεσε σε μια επιτροπή υπό τον γνωστό νομικό κ. Ι. Κεφαλέα, να κάνει οικονομικό και τεχνικό έλεγχο σε όλες τις συμβάσεις με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ιδιαίτερα στη σύμβαση των 470.000 παροχών.

Στις 23 Νοεμβρίου 1989 εκδόθηκε το πόρισμα Κεφαλέα, σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση των 470.000 παροχών:
·Υπεγράφη χωρίς διαγωνισμό, αλλά με απευθείας ανάθεση, ύστερα από έντονες πιέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
- Οι τιμές στη σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι κατά 256% υψηλότερες των διεθνών τιμών που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή, ενώ οι τιμές της ZΗΜΕΝΣ είναι μόνο κατά 165% υψηλότερες.
- Οι τιμές της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν διπλάσιες των τιμών που είχε ήδη εξασφαλίσει ο ΟΤΕ με διαγωνισμό που είχε κάνει η ΕΛΒΗΛ, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή των ελληνικών τηλεφώνων, αλλά την περιθωριοποίησε με έξυπνες κινήσεις η σημερινή υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.3
- Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν τότε, ο ΟΤΕ ζημιώθηκε μόνο από τις συμβάσεις αυτές κατά 570 εκατομμύρια δραχμές.
Αισθάνομαι ντροπή

Όσα συνέβησαν τότε περιγράφονται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, καθηγητή Ευ. Βολουδάκη σε επιστολή προς την εφημερίδα Καθημερινή της 2ας Ιουνίου 1996. Γράφει μεταξύ άλλων:

Το προηγούμενο του διασυρμού του θεσμού του Υπουργικού Συμβουλίου στην υπόθεση των ψηφιακών αλλά και πολλά άλλα ακόμη ως ουκ έστιν αριθμός, τα οποία είδα και έζησα με τις κυβερνήσεις Τζ. Τζαννετάκη, Ι. Γρίβα και Ξ. Zολώτα και αντιμετώπισα με όση ψυχική δύναμη διέθετα, με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο ανυπεράσπιστο ήταν το γενικό δημόσιο συμφέρον απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα και στις αξιώσεις οργανωμένων ομάδων πίεσης. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε το Υπ. Συμβούλιο και η Γραμματεία του όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ήταν δυσπερίγραπτες Δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι το ανώτατο συλλογικό πολιτικό και διοικητικό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας μπορούσε να λειτουργεί με τις συνθήκες και τους όρους που λειτουργεί ένα συμβούλιο ορεινής κοινότητας. Ως πολίτης αυτής της χώρας αισθάνθηκα αγανάκτηση και ντροπή.

Δίωξη και πρόστιμο 400 εκατομμυρίων στον Κόκκαλη

Στις 22 Ιανουαρίου 1992 και ύστερα από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας κ. Γεράκης, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και της ZΗΜΕΝΣ και ο 7ος τακτικός ανακριτής Νεκτάριος Βαζαίος επέβαλε περιοριστικό όρο 400.000.000 δραχμών στον Σωκράτη Κόκκαλη. Μια εισαγγελική ποινή επιπέδου γκάνγκστερ έγραψε τότε ο σημερινός σύμμαχός του, ο Ελεύθερος Τύπος. Ταυτόχρονα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος από κοινού και παράβαση καθήκοντος, εναντίον:

- του Σωκράτη Κόκκαλη και των άλλων εκπροσώπων των δύο εταιρειών (Γκαλονάκης, Γεωργίου, Μπέρναχαρντ),

- των διοικήσεων του ΟΤΕ που εμπλέκονται στις συμβάσεις των 470.000 ψηφιακών (Μαντέλης, Τόμπρας, Μήνης, Κιουλάφας),

- τους υπαλλήλους του ΟΤΕ Άννινο και Περδίκη.

Για τους τρεις αρχηγούς ούτε λέξη φυσικά. Στο απυρόβλητο. Οι πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή που έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Αλλά και η δίωξη αυτή εναντίον του Κόκκαλη τέθηκε στο αρχείο, χωρίς να πάρει χαμπάρι κανένας. Τον Μάρτιο του 1993, πάλι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκδόθηκε απαλλαχτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αναφέρει ότι από κανένα στοιχείο δεν ενισχύεται το σκέλος της κατηγορίας ότι οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε ενέργεια ή παράλειψη που είχε ως αναγκαίο αποτέλεσμα την πρόκληση ή και απειλή ζημίας στην περιουσία του ΟΤΕ. Ακόμη δεν προέκυψε ότι η περιουσία του ΟΤΕ ως συνόλου οικονομικών αγαθών είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων.
Οι καινούργιοι φίλοι του Κοκκαλίνου είναι στον Πειραιά
Σήμερα μας δίνεται για μια ακόμα φορά η ευκαιρία να απολαύσετε και για κάποιους άλλους φίλους του Κοκκαλίνου που αποκαλύψαμε στο περιοδικό «Αντί», πριν απο αρκετά χρόνια, στο τεύχος 706. Και θαυμάστε τους. Αυτοί κατέστρεψαν την Ελλάδα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η σημερινή κυριαρχία του γερμανικού άξονα είναι συνέχεια εκείνων των παλιών ιστοριών με τους Κοκκαλίνους και την Στάζι, τους τρομοκράτες, τον ΕΛΑ και τον Κάρλος. Όποιος έχει μάτια βλέπει και αντίληψη της ιστορίας καταλαβαίνει....
Η αληθινή ιστορία του Σωκράτη
Κατεστραμμένα αρχεία της Στάζι μετά την εισβολή των επαναστατών
Κατεστραμμένα αρχεία της Στάζι μετά την εισβολή των επαναστατών
“Καλά, μα τέτοιος άνθρωπος είναι ο Σωκράτης;. Η φράση ανήκει σε φίλο τού προέδρου της Ιντρακόμ όταν διάβασε έγγραφα από τον φάκελο 953/63 της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι) που σχετίζονται με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο φάκελος υπ.αρ. 953/63 του Σωκράτη Κόκκαλη στην Στάζι προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις. Αποκαλύπτει, κατ αρχάς, μια άγνωστη και πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του Ψυχρού Πολέμου, μέσα από τις προσπάθειες της Στάζι ως αιχμής του δόρατος του Ανατολικού Συνασπισμού να διεισδύσει και να διαβρώσει τον ασθενέστερο κρίκο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Επιβεβαιώνει, με έγγραφα-τεκμήρια, τραπεζικούς λογαριασμούς και μαρτυρίες τις υποψίες που έχουν εκφρασθεί με εκατοντάδες δημοσιεύματα από το 1984 έως σήμερα και με δυο μεγάλες δικαστικές έρευνες την διαφθορά που καλλιέργησε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ στον ΟΤΕ και τις κρατικές προμήθειες. Η πτυχή, όμως, που κατά τη γνώμη μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη της προσωπικότητας του Σωκράτη Κόκκαλη, όπως προκύπτει μέσα από τα αρχεία της Στάζι.

Ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και μεγαλομέτοχος δεκάδων άλλων μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αφανής εκδότης διαφόρων εντύπων και φανερός ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, αδιαμφισβήτητος άρχων του τζόγου και των λαχείων, πρόεδρος του Ολυμπιακού και πολλά άλλα, κρυβόταν τόσα χρόνια πίσω από το μύθο του αυτοδημιούργητου και δαιμόνιου επιχειρηματία. Ένα μύθο που καλλιεργήθηκε επίμονα και έντεχνα, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ο Σωκράτης Κόκκαλης σε έναν από τους στυλοβάτες του συστήματος, σε καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, που διατηρεί στενές σχέσεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκάστοτε πρωθυπουργούς, που επηρεάζει αποφασιστικά καταστάσεις, έντυπα, ομάδες, ανθρώπους τη ζωή μας σε τελευταία ανάλυση.
Συνοριοφύλακες στο Τείχος του Βερολίνου
Συνοριοφύλακες στο Τείχος του Βερολίνου
Ο φάκελος 953/63 της Στάζι καταρρίπτει αυτόν τον μύθο. Δεκάδες ντοκουμέντα, με στοιχεία και λεπτομέρειες, γραμμένα από τους ασύγκριτους Γερμανούς γραφειοκράτες της Σττίγραφα των αρχείων της Στάζι2τικθες άζι, περιγράφουν έναν νέο Σωκράτη Κόκκαλη το 1963 ήταν ήδη 25 χρόνων ως μικροκομπιναδόρο, που προσπαθεί με όλους τους τρόπους και τα μέσα να πιάσει την καλή και δεν διστάζει για το λόγο αυτό να γίνει πληροφοριοδότης άλλη (λέξη είναι ίσως καταλληλότερη) και να παραδίδει στη Στάζι στοιχεία για όσους γνωρίζει: λαθρεμπόρους, μαυραγορίτες, αντιφρονούντες, δίκτυα διαφυγής στο Δυτικό Βερολίνο και, τέλος, την ίδια του την αρραβωνιαστικιά.

Θα μπορούσε ίσως να ψελλίσει κάποια δικαιολογία αν είχε συλληφθεί και κινδύνευε να καταδικασθεί σε πολύχρονη φυλάκιση για κάποιο πολιτικό αδίκημα της εποχής. Αν είχε πέσει για κάποιο λόγο στα χέρια της Στάζι και αντιμετώπιζε αφόρητες πιέσεις ο ίδιος ή πιέσεις για τους δικούς του. Όπως αυτές που αντιμετώπιζαν, για παράδειγμα, όσοι προσπαθούσαν να διαφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο. Έγινε πληροφοριοδότης της Στάζι και παρέμεινε ενεργός για πολλά χρόνια χωρίς καμιά πίεση, χωρίς να απειληθεί και χωρίς να το πολυσκεφτεί. Ούτε δεύτερη συνάντηση, για να απαντήσει στην πρόταση του στρατολόγου του, δεν ζήτησε.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε την περιγραφή της προσωπικότητάς του πράκτορα Ρόκο, ή Κασκαντέρ, όπως καταγράφεται στα αρχεία της Στάζι.
Το πρακτικό στρατολόγησης
Ο Ρόκο και τ΄ αδέλφια του στον Πειραιά photo - 3
Ο Σ. Κόκκαλης στρατολογήθηκε από την Στάζι, αρχικά ως ΙΜ (ανεπίσημος πληροφοριοδότης) από τον υπολοχαγό Ντέτσερ, στις 25.1.1963. Ο τελευταίος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό σε ένα έγγραφο που βρέθηκε στο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης (Ηauptabeilung) V/3 της Στάζι.
Ιδού η μετάφρασή του στα ελληνικά:
Γενική Διεύθυνση V/3 Βερολίνο, 25.1.1963
Έναρξη επαφής

με τον [], Σωκράτη

Γεν. στις: 27.5.1939

Κάτ.: Βερολίνου, []1

Στις 21.1.1963 επιστράφηκε από την Γενική Διεύθυνση ΙΧ στον Κ. το αυτοκίνητο μάρκας ΟΡΕL, που του είχε κατασχεθεί. Η επιστροφή χρησιμοποιήθηκε για να γνωρίσουμε τον Κ. Μετά το πέρας της παράδοσης ειπώθηκε στον Κ. ότι ευχαρίστως θα συζητούσαμε ξανά μαζί του. Ο Κ. ήταν σύμφωνος και ορίστηκε μια συνάντηση για τις 25.1.1963 στις 14.00 στο καφενείο Βαρσοβία.

Όταν ο συνεργάτης μας εισήλθε στις 14.00 στο κέντρο, ο Κ. ήταν ήδη εκεί.

Μιλήσαμε κατ αρχάς για προσωπικές του υποθέσεις. Μας είπε ότι προς το παρόν ασχολείται με την διπλωματική του εργασία. Μετά το τέλος της θα επιθυμούσε περισσότερο να εργασθεί στο Ινστιτούτο, αλλά είναι διατεθειμένος να εργαστεί και σε μια VΕΒ (σ.σ.: Δημόσια Επιχείρηση). Σκοπεύει εκτός από το δίπλωμα της Φυσικής να γίνει επίσης Μηχανικός με τη μέθοδο σπουδών δι αλληλογραφίας. Περνά τον περισσότερο χρόνο στης μητέρας του. Εκεί μένει και η φίλη του, που εργάζεται ως μανεκέν στο []. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει πιθανόν να την παντρευτεί.

Στο διάμερισμα του [] μένει πολύ λίγο χρόνο. Σύμφωνα με όσα είπε, χρησιμοποιεί το διαμέρισμα αυτό μόνο σαν στέκι για [].

Στη συνέχεια της συζήτησης ειπώθηκε στον Κ. ότι οφείλει στο ΜfS την επιστροφή του αυτοκινήτου του. Έτσι το είδε κι αυτός και είπε ότι δεν ήλπιζε να πάρει πίσω το αυτοκίνητο.

Του ειπώθηκε πως γνωρίζουμε ότι έχει κάποιες διασυνδέσεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες για το ΜfS. Σε ερώτηση του Κ. ποιες είναι αυτές οι διασυνδέσεις, του εξηγήσαμε για ποιους κύκλους ανθρώπων πρόκειται (ξένους, Δυτικογερμανούς, πρόσωπα που ασχολούνται με εισαγωγές προιόντων και άλλα εγκλήματα). Παραδέχθηκε ότι έχει πολλές τέτοιες διασυνδέσεις. Ο Κ. ερωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει το ΜfS για την διαλεύκανση αυτού του κύκλου ανθρώπων. Ο Κ. δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να έχει αυτό επιπτώσεις στην επαγγελματική του ζωή και ότι εκτός από τον παρόντα συνεργάτη δεν θα πρέπει να γνωρίσει άλλο πρόσωπο και δεν ήθελε να γνωρίσει κανέναν άλλο συνεργάτη του ΜfS. Στον Κ. ειπώθηκε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση αυτό, αντιθέτως μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε πιθανές δυσκολίες. Στις ερωτήσεις σχετικά με την συνωμοτικότητα, του απαντήθηκε ότι αυτό είναι αμοιβαίο και ότι και εμείς απαιτούμε από αυτόν το ίδιο.

Ο Κ. συμφώνησε και είπε ότι και για προσωπικό του όφελος είναι υποχρεωμένος να μην μιλήσει σε κανέναν, ούτε και στους στενότερούς του συγγενείς.
Μοντάρισμα κατεστραμμένων αρχείων της Στάζι
Μοντάρισμα κατεστραμμένων αρχείων της Στάζι
Ο Κ. είπε επίσης ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου. Πήγε μόνο μία φορά για τρεις ημέρες στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά αυτό έγινε δυνατόν από ένα λάθος του συνοριακού ελέγχου. Ο λόγος ήταν προσωπικής φύσεως η φίλη του, που τώρα μένει μαζί του, εξαιτίας μιας σκηνής ζηλοτυπίας διέφυγε από τη Δημοκρατία και αφού η μητέρα του εγγυήθηκε στην ZΚ (σ.σ.: Κεντρική Επιτροπή) ότι τίποτα δεν θα συμβεί, πήγε και την έφερε πίσω. Γι αυτό το περιστατικό μίλησε αρκετές φορές ένας συνεργάτης μας με τη φίλη του και κατά τη γνώμη του η υπόθεση έχει λήξει.

Σχετικά με τις διασυνδέσεις του, είπε ότι είναι πολλές και ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι πιο σημαντικές για μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συζητηθούν αυτές οι διασυνδέσεις λεπτομερειακά. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει ένα πρόσωπο που ασχολείται με φυγαδεύσεις. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο με το όνομα [] που κατοικεί στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Κ. δεν γνώριζε πλέον το επίθετο και τη διεύθυνση, αλλά θα τα βρει. Έχει κάπου γραμμένη τη διεύθυνση. Ο [] μπορεί να βρεθεί στο τηλέφωνο []. Μένει εκεί μαζί με δυο άλλους Άραβες, οι οποίοι επίσης σπουδάζουν στο Δυτικό Βερολίνο. Αυτός ο [] διηγήθηκε στον Κ. ότι μεσολαβεί γι αυτές τις φυγαδεύσεις. Έχει επαφές με ανθρώπους που θα έκαναν αυτό το πράγμα. Αυτά τα πρόσωπα ζητούν 3.000 δυτικά μάρκα ή το αντίστοιχο με το ποσό αυτό ανατολικογερμανικά χρήματα. Αν ο Κ. είχε κάποιο πρόσωπο θα έπρεπε αναλόγως να ζητήσει περισσότερα χρήματα, τα επιπλέον χρήματα θα μπορούσε να τα μοιραστεί με τον [] (σ.σ.: στο σημείο αυτό δεν διαγράφηκε το όνομα).

Η φυγάδευση θα γινόταν ως εξής:

Το πρόσωπο θα έπρεπε να περιμένει συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου και θα τον παρελάμβαναν. Κατά πόσον ο [] έχει ήδη φυγαδεύσει τέτοιους ανθρώπους, δεν το γνωρίζει ο Κ.

Στο τέλος της συνομιλίας ειπώθηκε στον Κ. ακόμη μια φορά ότι πρέπει να τηρήσει σιωπή και για το ποια θα πρέπει να είναι γενικότερα η συμπεριφορά του.

Για την διατήρηση της επαφής, ο Κ. έδωσε το τηλέφωνό του []. Στον Κ. δόθηκε το τηλέφωνο 550019 Αpp. 2740 και 2725. Ο Κ. θα παρουσιάζεται ως Roko. Ο συνεργάτης μας είναι γνωστός στον Κ. ως Κarl-Ηeinz.

Η επόμενη συνάντηση κανονίσθηκε για τις 1.2.1963 στις 3 μ.μ. στο καφέ Βαρσοβία.
Εκτίμηση
Ο Κ. άφησε την εντύπωση ανοικτού και έντιμου ανθρώπου. Ήταν πολύ ομιλητικός. Τα στοιχεία που έδωσε συμφωνούν με το υλικό που μας είναι γνωστό. Μπορεί να εκτιμηθεί ότι ο Κ. και πνευματικά έχει όλες τις προυποθέσεις για να εκπληρώσει τις εντολές ως μη επίσημος συνεργάτης. (σ.σ.: στα γερμανικά Ιnoffizieller Μitarbeiter, ή συντομογραφικά όπως αναφέρονται οι πληροφοριοδότες με το χαρακτηρισμό ΙΜ).

Η πληθώρα των διασυνδέσεών του με πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν εγγυάται τη σκοπιμότητα της συνεργασίας με το ΜfS. Κατά τα λόγια του Κ. θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε ότι για δικό του όφελος θα τηρήσει τους κανόνες της συνωμοτικότητας και την υποχρέωση σιωπής.

Συνοψίζοντας, μπορεί κανείς να πει ότι ο Κ. πληροί όλες τις προυποθέσεις για μια συνεργασία με το ΜfS.

(Detzer)Ανθυπολοχαγός

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...
Κελιά
Κελιά
Αφήνουμε στον αναγνώστη τα σχόλια του κειμένου που συνόδευσε τη στρατολόγηση του Σ. Κόκκαλη στις τάξεις των πληροφοριοδοτών της Στάζι. Θα επισημάνουμε απλώς ότι όχι μόνον δέχθηκε πρόθυμα να συνεργαστεί, αλλά και ότι από την πρώτη κιόλας συνάντηση έδωσε ονόματα κάποιων που ασχολούνταν επαγγελματικά με τις φυγαδεύσεις στη Δύση. Επί χρόνια επικρινόταν το ανατολικογερμανικό καθεστώς για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για εκτελέσεις όσων συλλαμβάνονταν επ αυτοφώρω να επιχειρούν να περάσουν το τείχος του Βερολίνου. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η CΙΑ ήταν από τους πρώτους που πήραν αντίγραφα των αρχείων της Στάζι και κατά συνέπεια γνωρίζει το παρελθόν του προέδρου της Ιντρακόμ. Το αντίθετο θα ήταν απίθανο.

Πώς να εξηγήσουμε λοιπόν το γεγονός ότι ο Σ. Κόκκαλης είναι σήμερα ο κατεξοχήν ευνοούμενος Έλληνας επιχειρηματίας των ΗΠΑ, ο στενός φίλος του πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς και ο εργολήπτης συμβάσεων για οπλικά συστήματα αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας; Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που τόσο κόπτεται για τη δημοκρατία, δεν γνώριζε τίποτα, όταν δέχθηκε πανηγυρικά τον κ. Κόκκαλη ως επίσημο χρηματοδότη του Κokkalis Ρrogram on Southeastern and Εast-Central Εurope at the John F. Κennedy School of Government of Ηarvard University;

Και αν γνωρίζει η CΙΑ, δεν ενημέρωσε άραγε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο συναντήθηκε επί μισή ώρα και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας με τον κ. Κόκκαλη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο; Προφανώς ο κ. Κλίντον συμφωνεί με το Χάρβαρντ ότι ο κ. Κόκκαλης είναι ο πλέον ενδεδειγμένος να υποστηρίξει τη μετάβαση προς τη δημοκρατία που βρίσκεται εν εξελίξει στα Βαλκάνια.
Η έδρα της Στάζι στο Ανατολικό Βερολίνο
Η έδρα της Στάζι στο Ανατολικό Βερολίνο
Ο πρόεδρος Κλίντον αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα να επιστρέψει η CΙΑ το τμήμα των αρχείων της Στάζι που κρατάει ζηλότυπα για τον εαυτό της, παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το επιθυμούσε διακαώς για λόγους δημοτικότητας στην χώρα του. Το περιστατικό παραπέμπει στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανταγωνίζονταν με κάθε μέσο για το ποια θα πάρει τους καλύτερους Γερμανούς φυσικούς επιστήμονες. Σήμερα οι υπηρεσίες των πρακτόρων των πρώην ανατολικών μυστικών υπηρεσιών είναι περισσότερο από πολύτιμες για τις μεγάλες δυνάμεις στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνον.

Στον φάκελο του Σ. Κόκκαλη υπάρχουν οι λεπτομερείς γραπτές περιγραφές δεκάδων προφορικών αναφορών του, στις μυστικές συναντήσεις με τους εκάστοτε χειριστές του από την Στάζι.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ελληνική μετάφραση δύο από τις αναφορές του Roko στη Στάζι.

Η πρώτη έχει ημερομηνία 8.4.1963 και η δεύτερη 15.6.1965. Έχουν συνταχθεί και πάλι από τον ανθυπολοχαγό Detzer, ο οποίος είχε στρατολογήσει και βαφτίσει τον Σωκράτη Κόκκαλη ως Roko.

Προς ευκολία της ανάγνωσης, προσθέσαμε μερικούς μεσότιτλους.

Συνάντηση με πληροφοριοδότη Roko - αναφορά στην υπηρεσία (8.4.1963)
Το σημερινό Μουσείο της Στάζι
Το σημερινό Μουσείο της Στάζι
Γενική Διεύθυνση V/3

Βερολίνο 8.4.1963

Συνάντηση με: πληροφοριοδότη Roko

Συνάντηση στις: 5.4.1963

Τόπος συνάντησης: ΚW Αster

Συνεργάτης: Ανθυπολοχαγός Detzer

Συναντηθήκαμε με τον πληροφοριοδότη στις 5.4.1963 στις 17.30 στο Lichtenberg και μετά πήγαμε στο ΚW. Ο πληροφοριοδότης δεν γνώριζε το ΚW.

Κατ αρχάς μιλήσαμε με τον πληροφοριοδότη για την περιοδεία του με το Ινστιτούτο Μόδας []. Σχετικά με την έκθεση της Λειψίας, ο πληροφοριοδότης μας είπε τα εξής:

Ο [] έχει στην Λειψία σχέσεις με δυο γάλλους εκθέτες, τον [] και τον []. Πρόκειται για έναν [] και για τον []. Στην περίπτωση του πρώτου πρόκειται για μία εταιρεία που κατασκευάζει τεχνητές γούνες. Ο [] έχει πολύ καλή επαφή μ αυτούς τους δύο Γάλλους. Ο [] που εμφανίζεται κάθε χρόνο στην Έκθεση πουλάει τακτικά σε καλούς γνωστούς παλτά για 500 μάρκα.

Πήρε μαζί του δύο μανεκέν...

Στην Έκθεση αυτής της χρονιάς, κατά τη γνώμη του πληροφοριοδότη, το μανεκέν [...] που κατοικεί στην Λειψία [], στην οδό [...], αγόρασε ένα τέτοιο παλτό. Επισήμως αυτά τα παλτά πουλιούνται προς 1.000 μάρκα.

Έγινε επίσης γνωστό στον πληροφοριοδότη ότι ο [...] στη Λειψία προμηθεύεται μέσω του οδηγού του δυτικά νομίσματα, με τα οποία αγοράζει τσιγάρα και ποτά στο Ιnterschop. Κατά την γνώμη του πληροφοριοδότη, ο οδηγός του [] είναι ο πιο έμπιστός του άνθρωπος και είναι ενημερωμένος για όλες τις συναλλαγές του, αλλά δεν δίνει σε άλλους ανθρώπους πληροφορίες.

Ο πληροφοριοδότης υποθέτει ότι ο [] προμηθεύεται τα δυτικά νομίσματα από γνωστούς του Λιβανέζους. Πρέπει να πρόκειται για δύο υπαλλήλους της εμπορικής αποστολής τα ονόματα των οποίων είναι [] και []. Τους Λιβανέζους αυτούς ο [] πρέπει να τους γνωρίζει από την περιοδεία του στο Λίβανο. Με τους Λιβανέζους αυτούς συναντήθηκε και κατά τη διάρκεια της τελευταίας του περιοδείας. Μέσω του οδηγού ο πληροφοριοδότης έμαθε ότι τους συνάντησε στο Νewa μπαρ, γι αυτό είχε πάρει μαζί του και δύο μανεκέν. Πρόκειται για την προαναφερθείσα [] και για την []. Η [] πρέπει σύμφωνα με τις διηγήσεις του οδηγού να έχει τώρα έναν φίλο. Και για το λόγο αυτό δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ο οδηγός δεν έδωσε σχετικά λεπτομέρειες. Μέσω του οδηγού έγινε επίσης γνωστό στον πληροφοριοδότη ότι ο [] έχει έναν καλό φίλο στο Βraunschweig.

Τα φρούτα του Νότου...
Το όνομα αυτού του ανθρώπου δεν είναι γνωστό στον πληροφοριοδότη. Ο [] υποθέτει ότι ο πληροφοριοδότης έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους δυτικούς τομείς του Βερολίνου. Για το λόγο αυτό, του ανατέθηκε συχνά να προμηθεύσει κάποια πράγματα. Επρόκειτο για φρούτα του Νότου ή ακόμη στις 17.3.1963 την παραλαβή ενός μικρού πακέτου από τον σταθμό Zoo. Ο [] του είχε δώσει την απόδειξη για να το παραλάβει. Επειδή ο πληροφοριοδότης ο ίδιος δεν πηγαίνει στο Δυτικό Βερολίνο, προμηθεύτηκε τα πράγματα αυτά μέσω άλλων προσώπων. Τα προαναφερθέντα φρούτα του Νότου τα προμηθεύτηκε μέσω του φίλου του [] και το πακέτο μέσω ενός έλληνα γνωστού του. Στο πακέτο υπήρχε ένα μαγνητόφωνο και ένα μεταχειρισμένο δερμάτινο μπουφάν. Το μαγνητόφωνο είναι κατά τη γνώμη τού πληροφοριοδότη σχεδόν καινούργιο. Ο [] είχε πει στον πληροφοριοδότη ότι έχει έναν καλό γνωστό στο Δυτικό Βερολίνο, ο οποίος μπορεί να του προμηθεύσει σε καλές τιμές ηλεκτρικές συσκευές. Αν ο πληροφοριοδότης ο ίδιος είχε ενδιαφέρον για μία τέτοια συσκευή θα έπρεπε να μιλήσει ξανά με τον [].

Ηλεκτρικές συσκευές σε καλές τιμές...
Σάκκοι με αρχεία της Στάζι
Σάκκοι με αρχεία της Στάζι
Προς το παρόν ο [] βρίσκεται στη Βαρσοβία.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο πληροφοριοδότης ρωτήθηκε ξανά για την []. Απάντησε ότι αυτή εδώ και καιρό έχει φιλικές σχέσεις με τον []. Πρόκειται για τον γιο του [] από [].

Από το 1962 η [] έχει φιλικές σχέσεις με τον Ούγγρο [] που ζει στο Δυτικό Βερολίνο. Η σχέση αυτή θα πρέπει να διατηρείται ακόμη. Η [] έχει ένα παιδί. Ο πατέρας του παιδιού πρέπει να μένει στη Δυτική Γερμανία. Για λεπτομέρειες σχετικά με το παιδί η [] δεν μιλάει ποτέ. Για την υποστήριξη της διαφυγής από την Δημοκρατία, για την οποία ο πληροφοριοδότης έχει ήδη μιλήσει, πρόσθεσε ότι εκτός από την [], την αρραβωνιαστικιά του, και το Βούλγαρο είναι ακόμη ενημερωμένοι ο [] και η αδερφή της []. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον αυτοί έχουν μιλήσει και σε άλλα πρόσωπα. Η ίδια η [] είχε πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την [] και είναι πιθανόν ότι διατηρούν αλληλογραφία.

Έξυπνη και ντελικάτη...
Η [] εργάζεται στην τηλεόραση. Ο πληροφοριοδότης εκτιμά ότι είναι πολύ έξυπνη και ντελικάτη. Πίνει με ευχαρίστηση και συμμετέχει με ευχαρίστηση σε πάρτυ. Είναι πολύ κοινωνική με άλλους ανθρώπους, αλλά σκέφτεται πάντα πόσο πολύ μπορεί να προχωρήσει. Από χαρακτήρα είναι πολύ υπολογίστρια και στα χρήματα είναι μάλιστα τσιγκούνα. Αν και εκφράζεται πολύ λίγο για τα πολιτικά, αναγνωρίζει κανείς την αρνητική της στάση. Στον πληροφοριοδότη τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό για την [].

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον πληροφοριοδότη για τις διασυνδέσεις που έχει. Ο πληροφοριοδότης μας είπε ότι γνωρίζει σχεδόν όλους τους Έλληνες που ζουν στο Δυτικό Βερολίνο.

Έτσι κατονόμασε
τον [] περίπου 26 χρόνων φοιτητή στο Δυτικό Βερολίνο. Η μητέρα του είναι Γερμανίδα αλλά ζει στην Ελλάδα. Μιλά πολύ καλά γερμανικά. Είναι ήσυχος χαρακτήρας, πολύ έξυπνος. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως νομιμόφρονες. Δεν έχει αναμειχθεί καθόλου σε λαθρεμπόριο. Έχει καλό παρουσιαστικό και αλλάζει πολύ συχνά σχέσεις με γυναίκες.

Δίνει θετική εντύπωση... 
Ο [] είναι περίπου 30 χρόνων και σπουδάζει [] στο Δυτικό Βερολίνο. Μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου σπούδαζε στο []. Οι γονείς του ζουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ έξυπνος και δίνει θετική εντύπωση. Ενδιαφέρεται συνεχώς να κάνει καινούργιες γνωριμίες με γυναίκες.

Είναι τσιγκούνης...
Ο [...] είναι 30 χρόνων περίπου και σπουδάζει στο Δυτικό Βερολίνο. Είναι πολύ έξυπνος, αλλά έχει πολύ κακή συμπεριφορά. Κυκλοφορεί πολύ συχνά στο Ρresse-Caf και εισάγει πολύ συχνά αδιάβροχα, τσιγάρα και χρυσό. Αφήνει τα πράγματα που φέρνει στο Δημοκρατικό Βερολίνο, για να του τα φυλάει, σε μία κυρία []. Κατά δική του ομολογία, έχει πολύ καλές σχέσεις με εμπόρους στο Δυτικό Βερολίνο που του πωλούν αυτά τα πράγματα φτηνότερα. Είναι πολύ τσιγκούνης με τα χρήματα, ενώ πολιτικά ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτικός.

Πρόκειται για Αρμένη...
Ο [] είναι 27 χρόνων και δεν έχει καμιά απασχόληση. Κερδίζει τα χρήματά του με παράνομες εισαγωγές. Για το λόγο αυτό τον περασμένο χρόνο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών μηνών. Στο Δυτικό Βερολίνο έχει καταδικασθεί για ληστεία. Στην συναναστροφή δίνει την εντύπωση έξυπνου ανθρώπου. Αλλάζει συχνά γυναίκες. Πολιτικά ισχυρίζεται ότι είναι κομμουνιστής. Πρόκειται για Αρμένη.

Ινδονήσιος με καλή ανατροφή...
Με τον [] ο πληροφοριοδότης είναι πολύ καλός φίλος. Κατάγεται από την Ινδονησία και σπουδάζει σήμερα στο Δημοκρατικό Βερολίνο. Κατάγεται από μια καλή οκογένεια και έχει πάρει καλή ανατροφή. Ξεχωρίζει για την εξυπηρετικότητά του και την καλή του συμπεριφορά. Έχει μια αρραβωνιαστικιά στο Δυτικό Βερολίνο, με την οποία έχει ένα παιδί. Αυτή η αρραβωνιαστικιά σύχναζε παλιότερα πολύ στο Ρresse-Caf και γνώριζε συχνά άνδρες. Από τότε που αρραβωνιάστηκε, δεν πηγαίνει πια. Ο [] έχει πολλές διασυνδέσεις με φοιτητές. Ταξιδεύει συχνά στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά δεν εμπλέκεται σε παράνομες εισαγωγές αγαθών. Από χαρακτήρα είναι ήσυχος, είναι πολύ έξυπνος. Πολιτικά είναι θετικός, αλλά δεν εκδηλώνεται θετικά.

Και δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι...
Η οικονομική κατάσταση του πληροφοριοδότη δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Ο πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι την προηγουμένη εβδομάδα γνώρισε δυο ιταλούς δημοσιογράφους. Πρόκειται για τον [] και τον []. Ο ένας από αυτούς δουλεύει στη ραδιοφωνία και ο άλλος είναι ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου []. Αυτά τα δυο πρόσωπα κυκλοφορούν συχνά στο Δυτικό Βερολίνο και πρέπει να ασχολούνται και με παράνομες εισαγωγές. Ο πληροφοριοδότης θα συναντηθεί και την επομένη εβδομάδα με αυτούς τους δημοσιογράφους.

Δεν το κάνει για τα χρήματα...
Σε σχέση με αυτά έγινε και πάλι σύσταση στον πληροφοριοδότη να μην συμμετέχει σε επιχειρήσεις εισαγωγής προιόντων. Ο πληροφοριοδότης απάντησε ότι αυτό του είναι γνωστό, αλλά κατά την γνώμη του δεν κάνει μεγάλες δουλειές, απλώς προμηθεύεται τσιγάρα για γνωστούς του, όπως π.χ. τον [] δίνοντας δυτικό νόμισμα []. Ο πληροφοριοδότης παραδέχθηκε ότι κερδίζει έτσι κάποια χρήματα. Αυτό δεν το κάνει για τα χρήματα, αλλά για να κάνει χάρη σε άλλους. Σχετικά με αυτά, είπε επίσης ότι η μητέρα του και η αδελφή του έχουν κάθε μήνα σύνταξη [] μάρκα. Ο πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι στο εγγύς μέλλον θα εργασθεί στη γερμανική τηλεόραση ως βοηθός σκηνοθέτης.

Δεν είχε αντίρρηση για την αρραβωνιαστικιά...
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγινε πάλι λόγος για την αρραβωνιαστικιά του πληροφοριοδότη. Είπαμε στον πληροφοριοδότη ότι μετά από σχετική ερώτησή της θα πρέπει να της δώσει την εντύπωση ότι αυτός θεωρεί τη συνεργασία με το ΜfS σωστή. Ο πληροφοριοδότης είπε ότι το έχει ήδη κάνει, αν και δεν είναι τελείως πεπεισμένος γι αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να βοηθήσει η αρραβωνιαστικιά του το ΜfS στη διαλεύκανση του [] καθώς και στη συγκέντρωση κάποιων πληροφοριών. Δεν συμφωνεί, ωστόσο, να την στέλνουν σε οποιαδήποτε κέντρα ή να δέχεται όποιες εντολές για να συναντά άντρες. Ο ίδιος δεν θα την άφηνε σε καμιά περίπτωση να πάει οπουδήποτε μόνη της. Έχει τη διάθεση να τα βρει με το ΜfS, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν την θέση του, μιας και πρόκειται τελικά για τη μελλοντική σύζυγό του.

Είμαι Νότιος και...
Εάν η αρραβωνιαστικιά του παρ' όλα αυτά δεχόταν τέτοιες εντολές, αυτός δεν θα την άφηνε να πάει μόνη της σε καμιά περίπτωση. Μας είπε επίσης ότι θα έπρεπε κανείς να λάβει υπόψη του ότι είναι Νότιος και ότι στην πατρίδα του δεν μπορεί να συμβεί, να πάει σε κέντρο μια γυναίκα μόνη της. Τέτοιες γυναίκες αντιμετωπίζονται στην πατρίδα του ως πόρνες. Ο πατέρας του τον έχει αναθρέψει έτσι και δεν μπορεί για το λόγο αυτό να έχει διαφορετική άποψη. Θεωρεί επίσης ότι στους άντρες θα πρέπει να δίνονται ορισμένες ελευθερίες και ότι σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει ίση μεταχείριση.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το ΜfS μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα στην αρραβωνιαστικιά του. Έτσι, στην τελευταία συνάντηση της προσφέρθηκαν δυτικά τσιγάρα και σαμπάνια. Αλλά ως αρχή η αρραβωνιαστικιά του δεν θα πρέπει να πίνει σαμπάνια με κανέναν άλλο άντρα, αν ο ίδιος δεν είναι παρών.

Έλαβε εντολές...

Ο πληροφοριοδότης έλαβε τις εξής εντολές:

1. Στην επόμενη συνάντηση με τον [], αν γίνει νύξη για την προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών, να του πει ότι ενδιαφέρεται.

2. Ο πληροφοριοδότης έλαβε την εντολή να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στο Δημοκρατικό Βερολίνο (δυτικοβερολινέζους, Δυτικογερμανούς, ξένους).

3. Ο πληροφοριοδότης θα πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη συνάντηση να συζητήσει τις περαιτέρω σχέσεις του. Αυτό αφορά κυρίως πρόσωπα, των οποίων τα ακριβή στοιχεία δεν γνώριζε. Στην επόμενη συνάντηση θα συζητηθεί ξανά η σχέση του με τον [].

Η συνάντηση έλαβε τέλος στις 10 περίπου, γιατί ο πληροφοριοδότης δεν είχε χρόνο. Επειδή ο πληροφοριοδότης δεν γνώριζε ακόμη πότε θα έπιανε δουλειά, η επόμενη συνάντηση θα κανονιστεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα ύστερα από τηλεφώνημα του πληροφοριοδότη.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: 15.6.1965


Σε άλλη αναφορά προς τη Στάζι ο Roko, δυο χρόνια αργότερα, αφηγείται:

Γενική Διεύθυνση ΧΧ/5/Ι

Βερολίνο, 15.6.1965

Συνάντηση με τον πληροφοριοδότη Roko

στις .......................

στο ΚW Αsta

Συνεργάτης: Ανθυπολοχαγός Detzer

Αναφορά συνάντησης

Η συνάντηση κανονίστηκε ύστερα από τηλεφώνημα του πληροφοριοδότη. Ο πληροφοριοδότης ήρθε στην ώρα του και διηγήθηκε κατ αρχάς για την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο πληροφοριοδότης είχε πάει κατ εντολήν της εταιρείας Ιntersis Μilano στη Ρουμανία για να προετοιμάσει μιαν εμπορική συμφωνία.

Εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ευκαιρία για να επισκεφθεί στην Ελλάδα το γνωστό του εκδότη [σ.σ.: αναφέρεται στον εκδότη της Αθηναικής Χρ. Παπαγεωργίου]. Αυτός ήταν στην έκθεση της Λειψίας και τον υποδέχθηκαν εκεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Στην επίσκεψή του ο πληροφοριοδότης πρότεινε να ιδρυθεί μια ελληνογερμανική εταιρεία εμπορίου. Σκοπός αυτής της εταιρείας θα πρέπει να είναι η βελτίωση του εμπορίου με την DDR (σ.σ.: Ανατολική Γερμανία). Σε σχέση με την πρόταση αυτή έγινε και μια συζήτηση με τον εκπρόσωπο εμπορίου της DDR. Για την εταιρεία αυτή έγραψε ο πληροφοριοδότης μια εκτενή έκθεση. Ο πληροφοριοδότης είπε ακόμα ότι στη Ρουμανία γνώρισε τον δυτικογερμανό εκπρόσωπο της εταιρείας ZΑΡΡ FΟRΤUΝΑ GmbΗ (εταιρεία εξαγωγών των χαλυβουργείων Νοτίου Βεστφαλίας). Πρόκειται για τον

[] κάτοικο Ντύσσελντορφ []

τηλ. [] περίπου 30 ετών.

Αυτός πρότεινε στον πληροφοριοδότη να συναντηθούν ξανά, αλλά δεν ορίστηκε ραντεβού.

Σαν εκτίμηση μπορεί κανείς να πει ότι αυτός είναι εντελώς αρνητικά διατεθειμένος προς την DDR και εκθειάζει την κατάσταση στη Δυτική Γερμανία. Έχει πάρα πολλά λεφτά και προσπαθούσε συνεχώς να γνωρίσει γυναίκες.

Το μανεκέν πάει στο Ρresse-Caf...
Ο πληροφοριοδότης είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στο Ρresse-Caf έμαθε ότι το μανεκέν [] έφυγε από την Δημοκρατία (σ.σ.: εννοεί την DDR). Συγχρόνως με αυτήν έφυγε και ο άντρας μανεκέν από το Ινστιτούτο Μόδας. Το όνομά του δεν το γνώριζε ο πληροφοριοδότης, του το είπε ο Βέλγος []. Είπε, επίσης, ότι γενικά υποθέτουν ότι αυτός βοήθησε στην οργάνωση αυτής της διαφυγής. Δεν είναι, όμως, αυτή η περίπτωση. Τον είχε τώρα καλέσει ο πατέρας του παιδιού της [], αλλά αυτός δεν θα πήγαινε επειδή θα μπορούσε να ήταν παγίδα. Είπε ακολούθως ότι η [] μένει στη θεία της στο [], τηλ. [] και ο πληροφοριοδότης θα έπρεπε να την επισκεφθεί. Ο πληροφοριοδότης προσπάθησε χωρίς επιτυχία να την βρει. Ύστερα από πολλά τηλεφωνήματα έμαθε ότι τώρα αυτή κατοικεί στο []. Επιπλέον έμαθε ότι κάθε βράδυ μπορεί κανείς να τη συναντήσει στο κέντρο Βlack Βord στην Grollmannstrasse. Έτσι ο πληροφοριοδότης επισκέφθηκε το κέντρο αυτό και συνάντησε την []. Από τη συνάντηση αυτή ο πληροφοριοδότης διαπίστωσε τα εξής:

Ο μπάρμαν είναι Έλληνας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου