Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Γιατί οι ΗΠΑ «καίγονται» για την Ουκρανία

    Γιατί οι ΗΠΑ «καίγονται» για την Ουκρανία
Πως επιχειρούν να βάλουν χέρι στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.
Το ρόλο των σωτήρων προσπαθούν να παίξουν στην κρίση της Ουρανίας οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι η Παντοδυναμία του Ρώσου προέδρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Ωστόσο η αγωνία των Ηνωμένων Πολιτειών όπως όλα δείχνουν έχει βαθύτερα αίτια, τα οποία επιμελώς επιχειρεί να «κρύψει» -ανεπιτυχώς- η Ουάσινγκτον.
Η αγάπη της Ουάσινγκτον για τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου δεν κατάφερε να θαφτεί. Όπως φαίνεται μάλιστα, περνούν απροκάλυπτα από το διπλωματικό στο οικονομικό επίπεδο.
Απόδειξη, ο πολύ φρέσκος διορισμός του γιου του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας!
O διορισμός του Χάντερ Μπάιντεν, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ποίκιλλες αντιδράσεις εντός κι εκτός αμερικανικών συνόρων. Γιατί, όσο κι αν η Burisma Holdings είναι ιδιωτική και όχι κρατική εταιρεία, δεν παύει να είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2002, συνεργάζεται με αντίστοιχες κρατικές εταιρείες και η νομική της έδρα βρίσκεται στην Κύπρο. Παράγει κατά μέσο όρο 10,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ποσότητα την οποία φιλοδοξεί να διπλασιάσει μέσα επόμενα δυο χρόνια.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι ο διορισμός ενός «Αμερικανού πολίτη» σε μια ουκρανική εταιρία δεν σχετίζεται με την εξωτερική της πολιτική. «Το γεγονός ότι ο Χάντερ Μπάιντεν εργάζεται σε αυτή τη συγκεκριμένη εταιρία του ενεργειακού τομέα δεν σημαίνει καμία μορφή στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα.
Ο γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου είναι πλέον ένας από τους τέσσερεις διευθυντές της Burisma Holdings και θα αναλάβει το νομικό τμήμα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν. Οπως μάλιστα λέει ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν, η εταιρεία για την οποία εργάζεται «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας» και πιστεύει ότι η δική του εμπειρία «στη διαφάνεια και την εταιρική ευθύνη θα ωφελήσει τους Ουκρανούς».
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που προκύπτει «ασυμβίβαστο» με τον γιο του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο 44χρονος Χάντερ Μπάιντεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, τότε που ο πατέρας του ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος. Αποκαλύφθηκε ότι ο υιός Μπάιντεν εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος για εταιρία έκδοσης πιστωτικών καρτών η οποία ασκούσε πιέσεις στο Κογκρέσο για να περάσει νομοθεσία κατά των πελατών που αντιμετώπιζαν αδυναμία πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου