Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Την μισή αλήθεια λέει Γερμανός οικονομολόγος, αλλά ακόμα και έτσι, πρέπει να πάει φυλακή ο Στουρνάρας ή να του κάνει μήνυση.


20130509-221214.jpg
Κλασσική γελοιότητα από γερμανό οικονομολόγο – γκαιμπελίσκο, αλλά βγάζει λαυράκι. Υποστηρίζει πως οι καυμένοι γερμανοί πλήρωσαν τους …Έλληνες φοροφυγάδες (σοβαρά; Η Χόχτιφ είναι Ελληνική εταιρεία βρε Γκαιμπελίσκο;) αλλά κάνει μία αποκάλυψη μεγατόνων: Ότι στην Ελλάδα, κάποια καθάρματα γνώριζαν για την μεθόδευση Παπανδρέου και απέσυραν τα χρήματα τους! Μιλάμε για την λίστα που φωνάζουμε από το 2010, πριν το μνημόνιο. Ότι όταν “λεφτά υπήρχαν”, κάποιοι που γνώριζαν τι παει να κάνει ο Παπανδρέου, έβγαζαν τα λεφτά με σακούλες στο εξωτερικό. Η λίστα υπάρχει, το ΣΔΟΕ την έχει παραδώσει και τους καλύπτει ο υφιστάμενος του 
Στουρνάρα, Θεοχάρης. Όπως ακριβώς τους κάλυψε ο Παπακωνσταντίνου.
Επειδή όμως τώρα ο Παπακωνσταντίνου τα ισόβια τα έχει στο τσεπάκι του, ενώ ο Στουρνάρας είναι υπουργός, οφείλει να απαντήσει: Έχει δίκιο ο Γερμανός ή είναι συκοφάντης; Γιατί αν έχει δίκιο, τότε ο Στουρνάρας πρέπει να πάει στην φυλακή για λόγους παρόμοιους με τον διαχρονικό του συνεργάτη, Παπακωνσταντινου. Αναμένουμε λοιπόν τι θα απαντήσει.
Ο κ. Γκέρκε, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ για συμμετοχή των καταθετών σε μελλοντικές περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών και επισήμανε ότι προς το παρόν, οι καταθέτες στην Γερμανία δεν θα υποστούν συνέπειες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. «Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον. Αρκεί μία πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να αποφασιστεί (η επιβολή) αναγκαστικής εισφοράς στις καταθέσεις, τον χρυσό και τα ακίνητα», δηλώνει.
Ο γερμανός οικονομολόγος ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να φθάσει στο σωστό συμπέρασμα στο θέμα της διάσωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων.
«Έπρεπε πολύ πιο νωρίς να είχε ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, όταν η Ελλάδα άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έπρεπε τότε να είχαν αποφασιστεί συναλλαγματικοί έλεγχοι και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτή όμως η δυνατότητα δεν αξιοποιήθηκε και, αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τους Έλληνες φοροφυγάδες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες πάρα πολλά χρήματα».
Ο ίδιος πάντως δεν «βλέπει» κίνδυνο μαζικών αναλήψεων από τις γερμανικές τράπεζες, καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί υφίστανται «απαλλοτρίωση των καταθέσεών τους», μέσω των χαμηλών επιτοκίων.
«Πάντως, απόλυτη προστασία δεν υπάρχει, καθώς η κρατική εξουσία μπορεί δια νόμου να θίξει κάθε μορφή επένδυσης», επανέλαβε και κάλεσε τους καταθέτες να αντιληφθούν ότι, από νομικής άποψης, είναι δανειστές της τράπεζάς τους, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι, εάν η τράπεζα πτωχεύσει, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
«Οι καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ στην Γερμανία είναι ασφαλείς, κάθε όμως κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει αναγκαστική εισφορά», δήλωσε και προειδοποίησε τους μεγαλοκαταθέτες για τον κίνδυνο να χάσουν χρήματα όταν επιλέγουν τράπεζες με υπερβολικά μεγάλο επιτόκιο.
«Είναι κρίσιμης σημασίας το να αναρωτιέται κανείς: ‘Γιατί η τράπεζα μου δίνει μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι π.χ. στην Γερμανία;’ Ακριβώς αυτό συνέβη στην Κύπρο. Οι τράπεζες προσέφεραν εκεί εξαιρετικά μεγάλα επιτόκια. Τα κεφάλαια έτυχαν μίας έντονα κερδοσκοπικής διαχείρισης, και το δυσάρεστο είναι ότι εκείνοι οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκεί τις δοσοληψίες τους πιθανότατα πληροφορήθηκαν εγκαίρως ότι έπρεπε να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Το ίδιο που συνέβη και στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γκέρκε.
Με πληφορορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου