Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

«Να φανούμε μεγαλόψυχοι, όπως οι Έλληνες μ’ εμάς»


Σαν χθες, στις 27 Φεβρουαρίου 1953, η Ελλάδα και άλλες χώρες χάριζαν στην ηττημένη Γερμανία μεγάλο μέρος του χρέους της, βοηθώντας τη να ορθοποδήσει και να ξαναγίνει οικονομική υπερδύναμη.  
Με αφορμή την εξηκοστή επέτειο της ιστορικής διάσκεψης του Λονδίνου,  Γερμανοί ειδικοί καλούν τώρα τη χώρα τους να φερθεί το ίδιο γενναιόψυχα απέναντι στην Ελλάδα, για το καλό και των δύο.
«Η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα δεν είναι εύκολη. Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί δεν πρέπει να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ότι κάποτε η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειαζόταν βοήθεια.
Πόσω μάλλον που τότε η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε κι εκείνη την διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας», τόνισε στην «Deutsche Welle» η Γερμανίδα ιστορικός του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι χωρίς τη διαγραφή χρέους της Γερμανίας δεν θα υπήρχε το οικονομικό της θαύμα, κάτι που καταρρίπτει τους μύθους περί «γερμανικής εργατικότητας και πειθαρχίας».
Την ίδια άποψη κατέθεσε ο ειδικός σε ζητήματα χρέους, Γιούγκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών. Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και οι συμπατριώτες του απωθούσαν για χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ότι η Γερμανία ήταν χρεωμένη, όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες.
Ο Κάιζερ πρότεινε να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα η ευνοϊκή ρύθμιση του 1953, η οποία επέτρεψε στην Γερμανία να διαγράψει το 50% του χρέους της και να εξυπηρετεί το υπόλοιπο, μόνο αν είχε εξαγωγικά πλεονάσματα.
«Λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα ξόδευε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς. Οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μόνο αν επιτρέψουν πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Τότε και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες, ώσπου να ξεπληρώσουν τα… καταραμένα άρματα», είπε ο Γερμανός οικονομολόγος.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας σε περίπου 70 χώρες ανερχόταν σε 30 δισεκατομμύρια μάρκα. Αυτό αντιστοιχούσε στο 23% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το σημερινό ελληνικό χρέος υπερβαίνει το 160%.
Το 1953, αντί να επιβάλουν στη Γερμανία εξοντωτική λιτότητα και να υποχρεώσουν το λαό της να δουλεύει σαν σκλάβος, οι πιστωτές συμφώνησαν σε γενναία διαγραφή και σε ευνοϊκή αναδιάρθρωση του υπολοίπου.
Με συνεχείς παρεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια, ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο LSE, Αλμπρεχτ Ριτσλ, τονίζει αφενός πως η Γερμανία οφείλει την οικονομική της ευημερία στη μεγαλοψυχία των πιστωτών της και αφετέρου πως η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει το χαρτί των πολεμικών αποζημιώσεων για να πετύχει ένα γενναίο κούρεμα χρέους της τάξης του 70%-80%! Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καθηγητής χαρακτήρισε τη χώρα του ως το «μεγαλύτερο οφειλέτη όλων των εποχών» και πρότεινε να επιτραπεί στην Ελλάδα να αναστείλει την αποπληρωμή του χρέους της για πολλές δεκαετίες, όπως έκανε η Γερμανία.
Γιάννης Παπαδάτος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου