Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΛΑΓΗ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ Ένας "Εξολοθρευτής" για τον Ε.Σ. - Το νέο ρωσικό σύστημα μέσα στο "πακέτο" που ενέκρινε η Μόσχα (vid)


H καθυστέρηση πέντε ετών στην υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των 450 ΤΟΜΑ BMP-3HEL σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την ανάδυση νέων επιχειρησιακών αναγκών για τις ΕΔ, φαίνεται ότι τροποποιεί το μίγμα της συμφωνίας των 1,2 δισ. ευρώ που είχε υπογραφεί το 2008.
Αν και παραμένει η ανάγκη για την προμήθεια σύγχρονων ΤΟΜΑ (τύποις ισχύει το δόγμα άρμα μάχης/ΤΟΜΑ, σήμερα αφού τα Μ113 απλά δεν ... προλαβαίνουν στις ασκήσεις τα LEO2HEL/A4 με αποτέλεσμα τα τελευταία να μένουν ακάλυπτα στις αντιαρματικές ομάδες του εχθρικού πεζικού) εν τούτοις μελετώνται ήδη "ενέσεις" και άλλων κατηγοριών όπλων στο ρωσικό πακέτο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες τόσο από ρωσικής όσο και από πλευράς ΕΣ, εκτός από τα BMP-3HEL (παραμένει η ανάγκη των Πεζοναυτών για 50 αμφίβια οχήματα όπως τα BMP-3F και η δημιουργία μιας επίλεκτης τεθωρακισμένης ταξιαχίας με LEO2HEL), αλλά και τα SHORADS που αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την αντικατάσταση των OSA A/K, προστέθηκε και ένα σύστημα το οποίο "κουμπώνει" 100% ειδικά με τις ανάγκες στα νησιά επιχειρησιακές ανάγκες στα νησιά: 
Πρόκειται για το τεθωρακισμένο όχημα BMPT (Boyevaya Mashina Podderzhki Tankov, ένα όχημα μάχης υποστήριξης αρμάτων) Ramka το οποίο είναι γνωστό και ως Terminator («Εξολοθρευτής»), ένα σύστημα πραγματικό φονέα αρμάτων, τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων με μεγάλες δυνατότητες επιβίωσης, αφού εδράζεται στο σασία του άρματος μάχης Τ-72/-90!
Το βάρος του "Εξολοθρευτή" ανέρχεται σε 47 τόνους και διαθέτει παθητική θωράκιση και επιπρόσθετο θώρακα αντίδρασης, επιτυγχάνοντας υψηλότερο επίπεδο προστασίας από αυτό του άρματος μάχης από το οποίο προέρχεται. Δηλαδή αντέχει στο εμπρόσθιο τμήμα ακόμα κα από βολές 120 χλστ. βλημάτων ΗΕΑΤ!
Ο οπλισμός του Terminator απλά καταδεικνύει γιατί του δόθηκε αυτός ο τίτλος:
-2 x πυροβόλα 2A42 διαμετρήματος 30 χλστ. με αναχορηγία 850 φυσιγγίων
-2 x πολυβόλα βομβίδων AG-17D των 30 χλστ. με αναχορηγία 600 βομβίδων
-4 x εκτοξευτές του ΑΤ κατευθυνόμενου βλήματος 9M120-1 Ataka με αναχορηγία 16 βλημάτων
-1 x πολυβόλο PKTM διαμετρήματος 7,62 χλστ. με αναχορηγία 2.000 φυσίγγια
-2 x 5 εκτοξευτές καπνογόνων
Το βλήμα Ataka έχει ακτίνα δράσης 8 χλμ. Για την ακρίβεια προσβάλει στόχους από τα 800 μέχρι τα 8 χλμ στην έκδοση  9М120Μ. Χρησιμοποιείται και σε ρόλο κατά ελικοπτέρων και φυσικά κατά αποβατικών σκαφών. Η διαφορά από το εξίσου φονικό Kornet είναι ότι εκτοξεύεται από τεθωρακισμένη βάση και το όλο σύστημα έχει αυξημένη επιβιωσιμότητα και αυτονομία δράσης. Ένας αριθμός περίπου 80 οχημάτων υπολογίζεται ότι θα αποτελέσει άκρως αποτρεπτικό παράγοντας σε όποιον έχει "κακές σκέψεις" για τα νησιά του Α.Αιγαίου.
Περισσότερες εξελίξεις για το θέμα θα υπάρξουν κατά την υπογραφή της διακρατικής αμυντικής συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας την ερχόμενη άνοιξη, με την έλευση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σ.Σοϊγκού.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος θα γίνει ακόμα πιο "ευέλικτο" από την περίπτωση των FREMM αφού θα περιλαμβάνει εκτός από leasing και ανταλλαγή τους με ελληνικά αγροτικά προϊόντα κατά ένα μέρος τους, όπως έχει δεσμευθεί ο Β.Πούτιν με επιστολή του στην ελληνική πλευρά.
Ας δούμε και ένα βίντεο με τις δυνατότητες του οχήματος:
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου