Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Εικόνα "θερμής" κρίσης - Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο Ισραήλ

Σε "θερμή" κρίση σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, φαίνεται ότι μπορεί να εξελιχθεί η σύγκρουση Ιράν με ΗΠΑ-Ισραήλ, πιθανώς και με την συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών, ύστερα από την καταρχήν συμφωνία που κατέληξε η Ε.Ε., για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.
 
Στην είσοδο των Στενών του Χορμούζ έχει συγκεντρωθεί μια εντυπωσιακή αμερικανική αεροναυτική δύναμη, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν ...
πρόκειται να συναντήσει καμία σοβαρή αντίσταση από τις αντίστοιχες ιρανικές δυνάμεις σε περίπτωση που έχουμε "θερμή" κλιμάκωση.

Η Ομάδα Μάχης Αεροπλανοφόρου CVN USS John C. Stennis αποτελούμενη από το καταδρομικό USS Antietam (CG-54) κλάσης Ticonderoga, τα αντιτορπιλικά USS Wayne E. Meyer (DDG-108), USS Dewey (DDG-105), USS Kidd (DDG-100), USS Milius (DDG-69) κλάσης Arleigh Burke και την φρεγάτα USS Jarrett (FFG-33) κλάσης Oliver Hazard Perry, αποτελούν μία δύναμη πυρός που απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ιρανικό Ναυτικό

Με τρεις παλιές φρεγάτες βρετανικής ναυπήγησης και μία μικρή φρεγάτα εγχώριας ναυπήγησης δεν αποτελεί απειλή για το αμερικανικό Ναυτικό. Mεγαλύτερη απειλή είναι οι πύραυλοι επακτίου αμύνης που έχουν τοποθετηθεί στα νησιά Αμπού Μούσα στο στόμιο του Κόλπου.

Στο μεταξύ μεγάλη αμερικανοϊσραηλινή άσκηση ξεκινά άμεσα. Ο αντιπτέραρχος Frank Gorenc διοικητής της αμερικανικής Αεροπορίας που σταθμεύει στην Ευρώπη (USAFE) επισκέφτηκε το Ισραήλ και οριστικοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες που προβλέπουν μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη στο Ισραήλ αρκετών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Η κλίμακα της επικείμενης άσκησης είναι άνευ προηγουμένου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διεθνή ΜΜΕ και οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να εγκαταστήσουν κέντρο διοίκησης στο Ισραήλ, όσο και να μεταφέρουν στοιχεία του αντι-βαλλιστικού συστήματος THAAD τα οποία θα ενεργήσουν από κοινού με τα αντίστοιχα ισραηλινά Iron Dome και Arrow. 

Οι ΗΠΑ επιχειρούν ξαφνικά να θωρακίσουν από βολές βαλλιστικών βλημάτων το Ισραήλ και η τελευταία φορά που είχε γίνει αυτό ήταν το 1991 στον Α΄Πόλεμο του Κόλπου και αυτό με σχετική επιτυχία, καθώς τα αντιβαλλιστικά όπλα της εποχής (βασικά το Patriot PAC-2) δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά.

Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως τυχόν επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου θα προκαλέσει την άμεση αντίδρασή του. Και η αντίδραση αυτή θα είναι ο αποκλεισμός των στενών του Χορμούζ.

Κάτι τέτοιο έχει δηλώσει και ο αρχηγός του ιρανικού Ναυτικού ο οποίος μάλιστα έχει τονίσει πως το Ιράν είναι σε θέση να αποκλείσει τα στενά πολύ εύκολα, καθώς επιχειρησιακά –όπως δήλωσε ο ναύαρχος Habibollah Sayyari – η επιχείρηση αποκλεισμού δεν αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για το Ιράν.

Το σκηνικό της οριστικής ρήξης συμπληρώνεται από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του 5ου Στόλου ανθυποπλοίαρχου Rebecca Rebarich είχε σημειώσει για τις απειλές του Ιράν για αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ ότι το «αμερικανικό Ναυτικό είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει κακόβουλες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο»

Ήδη αμερικανικά μαχητικά F/A-18E/F περιπολούν εντός του Κόλπου στα όρια του ιρανικού FIR.

Για να γίνει το όλο σκηνικό ακόμη πιο ζοφερό μόλις πριν λίγες ώρες το ιρανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Fars ανακοίνωσε πως το Ιράν αποφάσισε πως κανένα πολεμικό πλοίο οποιασδήποτε χώρας δεν θα μπορεί να εισέρχεται στον Κόλπο εκτός αν έχει λάβει την άδεια του Ιράν.

Η βασική ιδέα του νομοσχεδίου είναι ότι για να εισέλθει κάποιο πολεμικό πλοίο στον Κόλπο θα πρέπει να έχει την ... άδεια του Ιράν (!) διαφορετικά τα πλοία του ιρανικού Ναυτικού θα το εμποδίσουν. Αλλά αυτό είναι εύκολο να το λες και πολύ δύσκολο να το πράξεις... 


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Tην είδηση για το εμπάργκο επιβεβαιώνει και το CNBC ενώ και το Bloomberg, επικαλούμενο τηλεφωνική δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ Μάικλ Μαν, κάνει λόγο για συμφωνία των Ευρωπαίων για εμπάργκο των ιρανικών πετρελαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου