Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ανεπανάληπτο αλαλούμ με την εφεδρεία


Η χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο συνοδεύθηκε από ένα ανεπανάληπτο αλαλούμ. Υπηρεσίες που αναγκαστικά βάζουν λουκέτο επειδή αποχωρούν οι μοναδικοί υπάλληλοι που απασχολούνταν σε αυτές, φορείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αφού δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο προσωπικό, και οργανισμοί στους οποίους δεν εκδόθηκε καμία διαπιστωτική πράξη επειδή οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις, συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό χάους. Όλα αυτά αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας έγινε με τρόπο πρόχειρο, χωρίς κανένα σχεδιασμό για την ικανοποίηση του στόχου που θα έπρεπε να έχει τεθεί. Δηλαδή, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά χωρίς να προκληθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Αντ’ αυτού, διαπιστώνουμε ότι τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι υπάλληλοι που ωθούνται προς την έξοδο έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι θα σημειωθούν αστοχίες στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και εξ αυτού του λόγου.

Χαρακτηρσιτικά αναφέρουμε ότι τα τελωνεία θα υπολειτουργούν και θα οργιάσει το λαθρεμπόριο, οι εφορίες με μειωμένο προσωπικό θα αδυνατούν να εισπράξουν τα κρατικά έσοδα, ενώ θα επιδεινωθεί τραγικά η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε εσπευσμένα στην ψήφιση του νόμου της εργασιακής εφεδρείας, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει στην Τρόικα μια αβέβαιη μείωση δαπανών, αγνοώντας τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στην εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι καταφέρνουν να διώξουν από το Δημόσιο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό δύο χρόνια νωρίτερα από τη σύνταξη, όταν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται. Η προχειρότητα και οι αντιφάσεις στον -ανύπαρκτο- σχεδιασμό σε όλο τους το μεγαλείο.

Το αλαλούμ με τον πρόχειρο σχεδιασμό της εφεδρείας, που δίνει τη χαριστική βολή στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, δεν είχε τέλος. Τρανταχτό παράδειγμα το λουκέτο που έβαλε στη Λαμία η Χημική Υπηρεσία, καθώς αποχώρησε, με προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, ο μοναδικός (!) υπάλληλος. Παράλληλα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας ηλεκτρολόγος για τις τεράστιες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενώ στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί και η λειτουργία των τελωνείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μένουν χωρίς έμπειρο  προσωπικό τα υπουργεία


-Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπολογίζεται περίπου 20 άτομα εμπίπτουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, είτε σε πρόωρη. «Είναι όλοι έμπειροι συνάδελφοι, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι, διευθυντές και τμηματάρχες, και σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση» λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιάννης Σιώμος, τονίζοντας ότι μέχρι το μεσημέρι οι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει ακόμα τις διαπιστευτικές πράξεις.

-Στο υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης αποχωρούν περί τους 30 υπαλλήλους. «Μας παίρνουν άτομα, δημιουργώντας πρόβλημα σε ένα υπουργείο παραγωγικό. Hδη έχουμε 50% έλλειψη προσωπικού, τώρα θα γίνει μπάχαλο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Νίκος Κακαβάς.

-Στο υπουργείο Πολιτισμού σε εφεδρεία βγαίνουν 100 μόνιμοι, ενώ από φορείς και με συμβάσεις αορίστου χρόνου άλλοι 500, αν και με ακρίβεια η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει από 1η Δεκεμβρίου. Χθες, πάντως, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Διοικητικού, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί ούτε να σταλεί προς δημοσίευση καμία διαπιστωτική.

-Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας τα συνολικά 31 άτομα που θα αποχωρούσαν, προτίμησαν να κάνουν τα χαρτιά τους και να συνταξιοδοτηθούν. «Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, να εξαναγκάσει τους υπαλλήλους να φύγουν», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μιχάλης Χατζόπουλος.

-Στο υπουργείο Οικονομικών είχε προηγηθεί μεγάλο κύμα οικιοθελών συνταξιοδοτήσεων. Περίπου 1.500 άτομα υπολογίζεται πως αποχώρησαν Οκτώβριο και Νοέμβριο. Με καθεστώς εφεδρείας υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν γύρω στους 30.

Πολλοί εργαζόμενοι που θα κληθούν να ανέβουν από τις αρχές του νέου χρόνου το γολγοθά της εργασιακής εφεδρείας στρέφονται ήδη σε δικηγόρους και ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές ακύρωσης ή ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στην εργασία τους. Βασικά νομικά επιχειρήματα είναι ότι στοχοποιούνται όσοι βρίσκονται από μια ηλικία και επάνω και πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό του κάθε φορέα.


Η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ

«Αποφράδα ημέρα για τους δημοσίους υπαλλήλους» χαρακτήρισε τη χθεσινή η ΑΔΕΔΥ, εξαιτίας της έναρξης ισχύος του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο οδηγεί στην έξοδο από την εργασία τους χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο. «Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, χωρίς να υπολογίζεται το βαρύ ανθρώπινο κόστος, καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα καθιέρωσής της», σημείωσε η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, έκανε λόγο για δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς ακόμα εργαζομένους τα αμέσως επόμενα χρόνια, που θα οδηγηθούν «σε βίαιη αποχώρηση και σε καθεστώς ημιανεργίας» και ανέφερε ότι δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου