Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο, χάνει τις 1.000 μονάδες


Ο φόβος για ύφεση κοκκινίζει τα χρηματιστήρια, οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας χάνουν την αρχική ορμή τους, οι απώλειες στη Φρανκφούρτη διευρύνονται (-2,6%) και το Χ.Α.επηρεάζεται δραματικά από τις τελευταίες εξελίξεις.
Κάτω από τις 1.000 μονάδες υποχωρούσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σημειώνοντας απώλειες άνω του 6%. Συγκεκριμένα, στις 17:10 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διαμορφωνόταν στις 998,05 μονάδες, με πτώση 6,02%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 83,31 εκατ. ευρώ.
Με πτώση άνοιξε και η Νέα Υόρκη.
Aπώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία νωρίτερα έδειχναν σημάδια σταθεροποίησης.
«Όσο περνά η ώρα η αγορά χτίζει τάση προς τα κάτω. Ελλείψει εγχωρίων καταλυτών και θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί», δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή. «Η επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων νομίζω ότι είναι μικρή στην αγορά. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι σε κάποια τεχνική ανάκαμψη λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών», πρόσθεσε.
Έως τις 434 μονάδες διόρθωσε νωρίτερα ο Ftse-20 και οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 50 εκατ. (λίγο μετά τις 14:20), από τα οποία τα 14,6 εκατ. μόνο στη μετοχή της Εθνικής.
Επίμονες οι προσπάθειες να υπάρξει σχετική διαχείριση, τουλάχιστον σε επίπεδο 20άρη, τη στιγμή όπου ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η απαξίωση οργανισμών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και εσχάτως ο ΟΠΑΠ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για επιπλέον επιβάρυνση της τάσης λόγω της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, που υπό την πίεση του short selling γίνεται μεγαλύτερη.
Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς μιλούν για προσωρινή αναστολή (ή περιορισμό) των ανοιχτών πωλήσεων, ωστόσο αυτό εδώ και καιρό είναι μεγάλο θέμα συζήτησης. Το να εφαρμοστεί προσωρινά απαγόρευση λειτουργίας μιας (υπο)αγοράς είναι πράγματι ένα θέμα, το οποίο μπορεί να απασχολήσει τις Αρχές, ωστόσο και το short selling μέρος του παιχνιδιού και τακτικών αντασφάλισης θα πρέπει να θεωρείται.
Στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν εγκλωβισμένοι στο καθοδικό κανάλι του DAX και στις ουσιαστικές πλέον ανησυχίες που εκφράζονται σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ ενώ η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας φθίνει.
Η κοινή ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν αλλάζει σε τίποτε όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την 21η Ιουλίου, δηλώνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, εντείνοντας τη σύγχυση στην αγορά, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day. Αλλά και στο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου η αρχική θετική ανταπόκριση των χρηματιστηρίων εξασθενεί.
Κι αυτό γιατί η αντίδραση του μιλανέζικου MIB αμβλύνθηκε αισθητά μετά τις 13:30 καθώς κυμαίνεται στις 16.065 μονάδες από το αρχικό υψηλό των 16.799 μονάδων. Χαμηλό ημέρας έχει σημειωθεί στις 15.793 μονάδες. Όμως, και στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης ΙΒΕΧ διολισθαίνει στις 8.706 από το αρχικό υψηλό των 9.030 μονάδων.
Στα 4,13 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, που μέχρι τώρα έχει χαμηλό ημέρας στα 4,06 ευρώ και ελάχιστη τιμή περιόδου στα 4,01 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στα 2,73 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,30 ευρώ της Eurobank, ενώ στο 0,72 ευρώ κρατά η Πειραιώς.
Στα 15,73 ευρώ η CCH 3 E, διορθώνει κατά 5,2%, με σημαντικές ρευστοποιήσεις αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Διαρκής πλέον η απαξίωση για τη ΔΕΗ έως τα 6,32 ευρώ, για τον ΟΤΕ έως τα 4,30 ευρώ και μέχρι τα 9,10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ.
Ανάλογη κατάσταση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με απώλειες 7,6% για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, έως 6,5% για τη μετοχή του Φουρλή, στο 1,06 ευρώ η Ιντραλότ, στο 0,29 ευρώ το Υγεία και στα 2,46 ευρώ η Σιδενόρ.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες για τη χειραγώγηση της κρίσης χρέους και τις αναπόφευκτες συνέπειες που θα βρει μπροστά της η ελληνική πλευρά. Η κατάσταση δυσχεραίνει και για την Αθήνα, αφού το ΔΝΤ σκληραίνει τη στάση του, η Γερμανία έχει πλέον τα δικά της προβλήματα και οι δανειστές βρίσκονται σε δεινή θέση.
Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια
Μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα πρώτα που άνοιξαν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, παρά τις έντονες προσπάθειες των ηγετών των μεγαλυτέρων οικονομικών του πλανήτη να αποτρέψουν τους κλυδωνισμούς.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 – μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη- ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Οι μεγαλύτερες απώλειες -σχεδόν 7%- σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Κορέας, όπου προσωρινά διεκόπησαν οι συναλλαγές.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 9.097,56 μονάδες (-202,32) με απώλειες 2,18%.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται το χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου ενώ οι συναλλαγές άρχισαν με μέτρια πτώση 0,82%, στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%.
Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%.
Στη Σεούλ οι συναλλαγές ξεκίνησαν με πτώση 1,73% και στο Σίδνεϊ με πτώση 1,28%.
http://www.euro2day.gr/
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου