Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Ναι» σε δημοψήφισμα


Δημοψήφισμα προανήγγειλε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο μακράς διάρκειας το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας.

«Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν δημοκρατικά, αυτές οι αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που δείχνει νέα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους δημοκρατικούς μας θεσμούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και έθεσε θέμα δημοψηφίσματος: «Γι’ αυτό είπα ότι είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό θέλω άμεσα και από τον υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε, όταν χρειαστεί, αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος».

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ κατηγόρησε το μεταπολιτευτικό σύστημα ως πηγή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Με μία έμμεση αναφορά και στις πλατείες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές προϋποθέτουν μία νέα θέσμιση της ελληνικής Δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της, όχι τη βία αλλά τη συμμετοχή και τη συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά είπε, επικεντρώνοντας σε τρία σημεία:

1. «Δεν έχουμε να διαχειριστούμε μόνο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αλλά να δώσουμε ένα ευρύτερο μήνυμα - απάντηση στο συνολικότερο πρόβλημα που δικαίως απασχολεί την Ελληνική Κοινωνία και αποτελούσε το διακύβευμα των εκλογών του 2009».

2. «Το πρόβλημα αυτό της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται στην απόγνωση για το αύριο, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και της αδυναμίας, αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας του πολιτικού, οικονομικού, μιντιακού, δικαστικού συστήματος να δώσει διέξοδο και με τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό».

3. «Η απάντησή μας στους πολίτες πρέπει να αναφέρεται στις αιτίες που δημιούργησαν την παρούσα κατάσταση. Δηλαδή, δεν μπορεί να χτυπάμε τα επιφαινόμενα. Δεν μπορούμε παρά να δούμε με αυτογνωσία τις ρίζες -όλοι μας- του προβλήματος. Αυτό προσδιορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε παραπέρα».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «θεσμικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό, μιντιακό, κρατικό, συντεχνιακό χώρο και πολλά άλλα κέντρα, μικρές ή μεγαλύτερες ολιγαρχίες, που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται τη λογική των επιτρόπων, ανέφερε: «Δεν ξέρω πως αυτή η συζήτηση ξεκίνησε, ξέρω όμως ότι όταν ξεκίνησε, μετά συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα μέσα ενημέρωσης με πολύ οργανωμένη σπουδή, με πολύ οργανωμένο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιμείνει στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουν τη διαπραγμάτευση μαζί. «Με όποιον τρόπο θέλουν ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίες, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών» επεσήμανε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο με 180 ψήφους, αν και, όπως τόνισε, θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση επί του θέματος. 

Διαφωνία Βενιζέλου και άλλων

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και άλλοι υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Νέα επιστολή βουλευτών στον πρωθυπουργό
Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες, 5 βουλευτές απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων σύλληψη της φοροδιαφυγής και των μεγάλων φοροφυγάδων στο εξωτερικό.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=72406&catID=11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου