Οι αξιωματούχοι της τρόικας ήταν απολύτως σαφείς στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Η Ελλάδα θα λάβει κανονικά την τρίτη δόση του δανείου, αλλά η επόμενη εκταμίευση του Μαρτίου δεν είναι καθόλου σίγουρη εάν η κυβέρνηση δεν προωθήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις τους επόμενους τρεις μήνες για καυτά θέματα, όπως είναι η μείωση του προσωπικού στις ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των δαπανών στην υγεία χωρίς να έχει προετοιμάσει το κομματικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ για το εύρος των αλλαγών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης των όρων του μνημονίου ακούγονται όχι μόνο εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και από κυβερνητικά στελέχη.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα έρθει αντιμέτωπο με δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να τηρήσει. Ακόμη και χθες ο υπουργός Οικονομικών δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, όταν είναι προγραμματισμένη η περικοπή των επικουρικών βάσει των αναλογιστικών μελετών, που θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Το ίδιο ισχύει για τους μισθούς στο Δημόσιο, που θα μειωθούν το 2012 στο πλαίσιο των νέων μισθολογίων.
Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της σπατάλης στο Δημόσιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά προσκρούει στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που κυριαρχεί συντεχνιακά στην πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων και νοσοκομείων.
Η μεγάλη αδυναμία όμως και του επικαιροποιημένου μνημονίου είναι ότι δεν υιοθετείται εκ νέου η συνταγή της υπερφορολόγησης, που έχει οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, εξουδετερώνοντας τα δημοσιονομικά οφέλη που προέκυψαν από τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων.
«Είναι η ύφεση, ανόητε» θα λέγαμε παραφράζοντας το περίφημο σύνθημα των συμβούλων του Μπιλ Κλίντον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου