Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πολεμική σύρραξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας - Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Περίπου 200 οβίδες εναντίον νησιού της Ν. Κορέας εκτόξευσε την Τρίτη (23/11) η Β. Κορέα, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς Νοτιοκορεάτες, ενώ ο πρόεδρος της Ν. Κορέας έχει ήδη μεταφερθεί σε υπόγειο καταφύγιo, όπου πραγματοποιείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι οι οβίδες του βορειοκορεατικού πυροβολικού προκάλεσα 14 τραυματισμούς μεταξύ των κατοίκων του νησιού και υλικές ζημίες, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι φωτιές που προκλήθηκαν από τα πυρά των Βορειοκορεατών μαίνονται ανεξέλεγκτες.
Προηγουμένως, ο στρατός της Νότιας Κορέας έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Κορέα να παύσει τα πυρά του πυροβολικού.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού”, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.
"Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά", δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα. Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρά συνδέονται με στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα.
Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δύο “Κορεών” οι σχέσεις έφτασαν στα όριά τους, μετά τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου, που στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους και για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη η Βόρεια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου