Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Εθνικό φάουλ Βενιζέλου, «δώρο» στη Frau Μερκελ!



Σε νέο εθνικό φάουλ υπέπεσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τραβάει τις καθυστερήσεις στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αμφισβητώντας τώρα μέχρι και το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με την προσχηματική επιλογή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνει «δώρο» στη Μέρκελ, που θέλει να αποφύγει πάση θυσία το αυτονόητο, το οποίο δεν είναι άλλο από το να αποζημιώσει την Ελλάδα.

Η είδηση έπεσε χθες σαν βόμβα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, γνωστοποίησε ότι αμφισβητεί ευθέως το πόρισμα ως ανεπαρκές, αφήνοντας μάλιστα πολλούς υπαινιγμούς ότι η χώρα δεν μπορεί να πατήσει σε αυτό ως νομικό κείμενο για να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις. «Η απάντηση που δίνει το πόρισμα είναι μια απάντηση που, κατά τη γνώμη μου, πρακτικά δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Κατά τη δικονομική διάστασή του το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να απασχολήσει την Ολομέλεια του ΝΣΚ. Αν πάμε με το πόρισμα, τότε η δική μου πρόγνωση δεν θα είναι αυτή που θα συνιστούσα να ακολουθήσει η ελληνική δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, χωρίς όμως να ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενό του.


Χαμόγελα

Οπως και να 'χει, η απόφαση του κ. Βενιζέλου να επιστρέψει το πόρισμα στο ΝΣΚ και να ζητήσει γνωμοδότηση από την Ολομέλεια πλέον επιφέρει νέα καθυστέρηση στο ζήτημα, κάνοντας τη γερμανική πλευρά να χαμογελά. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει και τη σύσταση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία, ενώ θα μπορούσε να ξεκινήσει επί του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας, θα πρέπει πλέον να περιμένει τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, για να μη συνεδριάζει εν κενώ.

Αν κάτι πάντως προκάλεσε αίσθηση, ήταν η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος αποκάλυψε ότι την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η είδηση για σύσταση Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής τον επισκέφθηκε στο σπίτι του επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ρωτώντας τον πληροφορίες για την Επιτροπή. «Αν η Γερμανία δεν φοβάται, προς τι όλη αυτή η αναστάτωση;» αναρωτήθηκε ο κ. Γλέζος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Ερογλου ως κείμενο συμφωνίας ανάλογο με αυτό της συμφωνίας Μακαρίου - Ντενκτάς! Παράλληλα διαφοροποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου, ισχυριζόμενος ότι, αν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τεθεί από την πλευρά τους θέμα πετρελαίων ή κοιτασμάτων, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν πάραυτα. Για πρώτη φορά, πάντως, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι στο Βουκουρέστι, παρά το ότι νομικά δεν υπήρξε βέτο, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε πράξει άριστα στο διπλωματικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου