Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Σούρλας:Να επεκταθεί η έρευνα για δάνεια χωρίς εγγυήσεις

Την επέκταση της έρευνας για τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις ζητά ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας.
Σούρλας:Να επεκταθεί η έρευνα για δάνεια χωρίς εγγυήσεις"Η ιστορία της λεηλασίας τραπεζικών καταθέσεων με επισφαλείς χρηματοδοτήσεις, δηλαδή χωρίς εγγυήσεις, δεν είναι σημερινή. Ήταν ήδη γνωστή προ εικοσαετίας και πλέον από την Τράπεζα Κρήτης, στην μετά Κοσκωτά εποχή. Συγκεκριμένα, ο τότε επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης Κ. Καλυβιανάκης είχε καταγγείλει ότι την περίοδο 1988 – 1993 χορηγήθηκαν από την Τράπεζα αυτή επισφαλή δάνεια ύψους 43 δισ. δραχμών. Το γεγονός αυτό είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε Υπουργό Εθνικής  Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος σε απάντησή του την 20.3.1995, σε ερώτηση του Γιώργου Σούρλα στη Βουλή, ανέφερε ότι σύμφωνα με έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών, το ήμισυ περίπου των 43 δισ. δεν καλυπτόταν από εξασφαλίσεις (!) και το υπόλοιπο βρισκόταν ήδη σε καθυστέρηση αποπληρωμής, ότι Κλιμάκιο Επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος διενεργούσε έλεγχο προκειμένου να διαπιστωνόταν το ύψος της ζημίας της Τράπεζας και ότι η όλη υπόθεση αποτελούσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας για την αναζήτηση ευθυνών. Ακόμη, ο τότε Υπουργός δεν κατέθεσε στη Βουλή τα έγγραφα που ζητούσε ο Γ. Σούρλας, επικαλούμενος το νόμο περί επαγγελματικού απορρήτου" τονίζει ο κ. Σούρλας.
"Έστω και μετά από τόσα χρόνια πρέπει να γίνει γνωστό, για την Τράπεζα Κρήτης αλλά και γενικότερα για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ποιοι έδωσαν τέτοια δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ποιοι τα πήραν και ποια είναι η μετέπειτα πορεία τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου" σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου