Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Η Αμερική κλείνει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του CNN

Διακόπτεται η λειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, αφού δεν επετεύχθη τελικώς συμφωνία στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
«Η Αμερική κλείνει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του CNN που αφορά τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.
Πριν ακόμη την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Για πρώτη φορά έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα περισσότεροι από 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να βρίσκονται στον αέρα και ομοσπονδιακές υπηρεσίες να κινδυνεύουν να κλείσουν.
Ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο, η μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς του ένστολου προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
"Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης , η Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.
Πριν ακόμη την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ρεπουμπλικανοί αντιπρόσωποι συνήλθαν αργά το βράδυ και ανακοίνωσαν, λίγη ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυκτα, ότι προτίθενται να ψηφίσουν και πάλι επί του προϋπολογισμού.
Στέλεχος των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ξαναψηφίσει αργά τη νύκτα κείμενο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα πλήττει τη μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υγεία και ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή των δύο σωμάτων για την επίλυση των διαφορών.
Η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε από τους Δημοκρατικούς ως απόφαση για την βέβαιη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από το πρωί σήμερα.
"Αυτό σημαίνει ότι η διακοπή είναι αναπόφευκτη", δήλωσε ο αντιπρόσωπος Τζιμ ΜακΓκόβερν, ενώ ο Αλσι Χάστινγκς χαρακτήρισε "αυτοπυρπόληση" το νέο κείμενο της Βουλής.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ δεν έχει ανακοινώσει εάν η Γερουσία θα διακόψει τη συνεδρίαση ή θα ψηφίσει επό του νέου κειμένου της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου