«Aυτό που έγινε στην Ελλάδα ήταν ένα πραξικόπημα. Η Ελλάδα θυσιάστηκε στο βωμό του αποτυχημένου πειράματος του ευρώ». Αυτά είναι λόγια του Βρετανού συντηρητικού και ηγέτη του λαϊκιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Nigel Farage.
Το ΔΝΤ ετοιμαζόταν πριν από 2 χρόνια να «τζογάρει» δισεκατομμύρια σε ένα ψέμα, με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί ένα υπερήφανο έθνος και πολλές γενιές να υποχρεωθούν να υποστούν τις καταστροφικές συνέπειές του.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρεaι, θυσιάστηκε στον βωμό του αποτυχημένου πειράματος του ευρώ, η επιχειρηματική της κοινότητα αποδεκατίστηκε, οικογένειες οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε». Αυτά τα λέει φυσικά ένας ευρωσκεπτικιστής που θα ήθελε να διαλυθεί το ευρώ, ωστόσο, δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Αυτή που δημιούργησαν τα «λάθη» της τρόικας τα οποία τώρα αποκαλύπτονται εν μέσω της σύγκρουσης Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την απολογία της Κ. Λαγκάρντ, ήρθε και νέο… mea culpa, αυτή τη φορά από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ ο οποίος είπε:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι “έχασαν χρόνο” στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της. Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες”, τόνισε.
Το ΔΝΤ, είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες. Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ. “Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό”, και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε.
“Η επίδραση ενός βαρέως χρέους, επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία”, προειδοποίησε υπογραμμίζοντας ότι το κύριο δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα.
“Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους”, εκτίμησε.
Ομολογημένη πλέον η αποτυχία του προγράμματος για την Ελλάδα, αλλά από κανέναν δεν ακούμε τη λύση, την επόμενη ημέρα, τη διόρθωση του «λάθους». Κι όσο κι αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να τους «τρίψει στα μούτρα» τα εγκλήματά τους, δεν μπορεί και οφείλει να κρατήσει ψύχραιμη στάση. Διότι οι αλαζόνες, όταν παραδέχονται τα λάθη τους γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου