Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πρώην στελέχος S&P: Μην εμπιστεύεστε τους οίκους, είναι επιχειρήσεις!


Πρώην στελέχος S&P: Μην εμπιστεύεστε τους οίκους, είναι επιχειρήσεις!
«Ο τάδε οίκος υποβάθμισε την Ελλάδα», «απειλούν με υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ελλάδας», «Στα «σκουπίδια» ρίχνει την αξιολόγηση της χώρας ο τάδε οίκος»…
Είναι κάποιες από τις δεκάδες «ειδήσεις» σχετικά με την μεταβολή της κατάστασης της οικονομίας της χώρας μας (ειδικά τα τελευταία 2,5 χρόνια) από τους οίκους αξιολόγησης, που ουκ ολίγες φορές έχουν προκαλέσει πανικό τόσο εντός των συνόρων όσο και στην ευρωζώνη, η οποία έχει δει και άλλα μέλη της να δέχονται «επιθέσεις» από αρνητικές αξιολογήσεις μεγάλων οίκων. Ωστόσο, ένα πρώην στέλεχος του γνωστού -και μη εξαιρετέου- οίκου S&P’s, έρχεται να… θέσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
«Οι αξιολογήσεις των περιβόητων οίκων είναι ανούσιες» δηλώνει ο Ντέιβιντ Τζέικομπ, πρώην επικεφαλής τμήματος structured finance της Standard & Poor’s, ο οποίος απολύθηκε το Δεκέμβριο.
«Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τους οίκους αξιολόγησης. Οι οίκοι αξιολόγησης υπάρχουν επειδή πρέπει να υπάρχουν, όχι γιατί ο κόσμος τους πιστεύει» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Ενδεχομένως να τους εμπιστεύονται οι λιανικοί επενδυτές και αυτό είναι το δυσάρεστο κομμάτι, αλλά νομίζω ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν τους πιστεύουν» καταλήγει.
Ο ίδιος προσελήφθη στη S&P πριν από 4 χρόνια για να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον οίκο. Δήλωσε πάντως, πως και οι αξιωματούχοι δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των οικονομιών από τους οίκους αξιολόγησης.
«Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται με το χέρι του Θεού» προειδοποιεί με νόημα και καταλήγει: «Είναι μία επιχείρηση. Είναι μια λεπτή ισορροπία στην προσπάθεια να πάρουν αρκετό μερίδιο της αγοράς, αλλά και να είναι αξιόπιστοι».
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου