Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αναβάλλεται η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης λόγω ενστάσεων της…ΔΗΜΑΡ;


Συγκερασμός απόψεων των τριών κομμάτων με αμοιβαίες υποχωρήσεις, είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης όπως αυτό ολοκληρώθηκε μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις. Αν και έχουμε ήδη εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις για θέματα που φαίνεται να αναβάλλονται όπως το μεταναστευτικό, η ΑΟΖ κ.λπ. ασφαλώς υπάρχουν κι ορισμένα σημεία στο πρόγραμμα που ίσως αποδειχθούν θετικά ώστε να δοθεί ένα αισιόδοξο μήνυμα στην κοινωνία. Το τελικό κείμενο δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και οι διαρροές είναι πολλές, άλλες ανησυχητικές, άλλες καλές.
Στους βασικούς άξονες της προγραμματικής συμφωνίας περιλαμβάνονται:
  • Οι δεσμεύσεις για πάγωμα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Είναι ασφαλώς θετική εξέλιξη αφού μπορεί να μπει τέλος στην εξαθλίωση εκατομμυρίων πολιτών. Αρκεί φυσικά να πάμε σε σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει.
  • Επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακή. Δηλαδή εργαζόμενοι και εργοδότες θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Πρόκειται για καυτή πατάτα στα χέρια του κ. Βρούτση ο οποίος στο Εργασίας καλείται να αλλάξει τον εργασιακό μεσαίωνα που επέφερε η κατάργηση της μετενέργειας και οι ετσιθελικές συμβάσεις, πάντα προς τα κάτω με καταργήσεις επιδομάτων κ.λπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία και για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τους κατώτατους μισθούς.
  • Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016 και κατά συνέπεια χαλάρωση του πακέτου μέτρων 11,6 δισ που θα μοιραστεί σε 4 από 2 χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης τα χρήματα να μαζευτούν όχι από νέους φόρους αλλά από περικοπές στις δαπάνες και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μεγάλη η πρόκληση αφού χωρίς απολύσεις στο δημόσιο και κλείσιμο φορέων και χωρίς να πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά, προκοπή δε θα δούμε ούτε σε 100 χρόνια.
  • Δέσμευση ότι δε θα υπάρξουν άλλες απολύσεις. Είναι προφανώς ευχολόγιο αφού η τρόικα έχει τον πρώτο λόγο. Αν καταφέρει να πειστεί ώστε να μη φύγει κόσμος τότε θα πιστωθεί στα θετικά της κυβέρνησης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Είναι πάγια θέση της ΝΔ και μάλλον θα γίνει από το φθινόπωρο.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ καθώς οι φόροι που θα πληρώσουν φέτος οι Έλληνες είναι απίστευτοι και με το μέτρο θα ανακουφιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
  • Κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα και θέσπιση του ενιαίου τέλους ακινήτων.
  • Το επίδομα ανεργίας θα πάει στα δύο χρόνια, μέτρο φιλολαϊκό που θα ανακουφίσει πολύ κόσμο. Μένει να βρεθούν τα χρήματα για να δοθεί το επίδομα.
  • Ένταξη και της Αγροτικής Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να μπει στο τραπέζι της αναδιαπραγμάτευσης.
  • Δεν υπάρχει η λέξη ιδιωτικοποιήσεις αλλά αποκρατικοποιήσεις και φαίνεται να προστατεύονται οι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος.
  • Δε θα κοπεί ξανά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να δοθούν χρήματα για την ανάπτυξη.
  • Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους αδύναμους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα χρέη.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα όπως
- Αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών,
- Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας,
- Μείωση επιχορήγησης κομμάτων,
- Αλλαγή εκλογικού νόμου προκειμένου να γίνει αναλογικότερος.
Ακόμη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης στους νεοεισερχόμενους βουλευτές και πλαφόν για τους υπόλοιπους και το κυριότερο, δήμευση της περιουσίας που δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες
Ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ
Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ τα τρία κόμματα δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στα εξής σημαντικά ζητήματα στα οποία μάλλον δεν θα τα βρουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται:
- Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
- Φορολόγηση των εταιριών και της εκκλησιαστικής περιουσίας,
- Κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση μισθών
- Επιδίωξη … moratorium (!!!) με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ (αν είναι δυνατόν)

Επίσης, η ΔΗΜ.ΑΡ. προβάλλει ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις επιδιωκόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αφού αρνητική εμφανίζεται και για μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις (ΟΣΕ, ΟΠΑΠ), εκτός των εταιριών που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ κ.ά.).

Ειδικά για την λαθρομετανάστευση, σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες και τελικά μάλλον επελέγη η «σιωπηρή» στάση από όλους ώστε να μη χαλάσει το κλίμα. Φαίνεται επίσης να αποφασίστηκε να μην καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση, ίσως όμως να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις. Επίσης, να ξεκινήσει η λειτουργία κι άλλων κέντρων κράτησης.

Κατόπιν τούτων, επιμένουμε, για μια ακόμα φορά, ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις και για κρίσιμα θέματα όπως των λαθρομεταναστών, της εγκληματικότητας, των ΑΟΖ κ.λπ. Ειδικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης δε χωρά αναβολές και συμβιβασμούς ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον κ. Κουβέλη. Ακόμη και οι υποστηρικτές του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια βλέπουν ότι έκανε μεγάλη ζημιά κι έδωσε λάθος εντύπωση τους λαθρομετανάστες.
Τι περιμένουν, λοιπόν, και δεν τον καταργούν; Ή μήπως φτιάχνοντας τα κέντρα φιλοξενίας του Χρυσοχοϊδη θα λύσει το πρόβλημα η νέα κυβέρνηση;
Μήπως κάποιοι θέλουν με τις αναβολές τους να καταστήσουν τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή των εξελίξεων στο μεταναστευτικό;
Από την άλλη μεριά θα είναι τεράστιο λάθος της νέας κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην τιμωρία των υπεύθυνων για την ελληνική τραγωδία με την συγκρότηση μιας και μόνο Εξεταστικής Υποτροπής για το πως φτάσαμε στο Μνημόνιο, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένως ο κ. Σαμαράς.
Η λαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη πρέπει να ικανοποιηθεί. Ο κόσμος ζητά τιμωρία εδώ και τώρα κι όχι να περιμένει καμιά 20αριά χρόνια όπως έκανε με τον Τσοχατζόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου