Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σκηνικό σύγκρουσης στη σύνοδο G-20


Μόνο… χειροδικία δεν είχαμε στο Μεξικό και στη σύνοδο των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη. Το άλλοτε κλίμα ευφορίας, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, έχει αντικατασταθεί από αιχμές εκατέρωθεν, λυκοφιλίες, χτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά και επίσημες δηλώσεις στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου.
Η αρχή έγινε με την έκρηξη των Ευρωπαίων κατά του Ομπάμα και των συμμάχων του οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κάνουν συνεχώς συστάσεις στην Ευρώπη να λύσει την οικονομική κρίση σύντομα. Αστραψε και βρόντηξε ο Μπαρόζο ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από Καναδό δημοσιογράφο γιατί οι Βορειοευρωπαίοι να ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα είπε: «Δεν είμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα δημοκρατίας ή για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε την οικονομία», σημειώνοντας μάλιστα ότι όλα τα κράτη-μέλη της G20 δεν είναι δημοκρατίες, αφήνοντας προφανώς αιχμές κατά της Κίνης. Υπογράμμισε, τέλος, ότι «η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ευρώπη αλλά από την Β. Αμερική και μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος μολύνθηκε από ανορθόδοξες πρακτικές κάποιων τομέων των χρηματοοικονομικών αγορών».
Το πρώτο επίσημο μέτωπο άνοιξε επομένως μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών. Αλλωστε και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Ομπάμα με τη Μέρκελ πριν την έναρξη της συνεδρίασης των G-20, η Γερμανίδα καγκελάριος πιέστηκε να δώσει γρήγορες λύσεις. Μάλιστα, οι Αμερικανοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι Γερμανοί χαλαρώνουν τη στάση τους, κάτι που αρνήθηκαν εκνευρισμένοι οι τελευταίοι. Σύμμαχο βρήκε η Μέρκελ τον Ολάντ ο οποίος υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής πολιτικής λέγοντας:«και η Καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζουν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να βρει τις δικές της λύσεις και δεν μπορεί να αναζητά βοήθεια από έξω» και υπογραμμίζοντας ότι «το ΔΝΤ δεν υπάρχει για να στηρίζει την Ευρωζώνη, ακόμα και αν το έπραξε αυτό κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».
Το κλίμα ήταν τόσο βαρύ που ακυρώθηκε μια δεύτερη συνάντηση του Ομπάμα με τη Μέρκελ. Αν και είχε συμφωνηθεί να υπάρξει γεύμα μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, τελικά αυτό αναβλήθηκε.
Το κλίμα έγινε πιο βαρύ μετά τη σύγκρουση  μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας όταν ο Κάμερον είπε ότι περιμένει με κόκκινο χαλί τους πλούσιους που θα φορολογήσει ο Ολάντ. Εννοούσε ότι η Βρετανία είναι ανοικτή να υποδεχθεί τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να φύγουν από τη Γαλλία. Η απάντηση των Γάλλων πληρωμένη: Θα βραχεί το κόκκινο χαλί στη Μάγχη που χωρίζει τις δύο χώρες.
Σκηνικό σύγκρουσης και μεταξύ Κάμερον και Πούτιν μετά την ξαφνική απόφαση των Βρετανών να μπλοκάρουν ρωσικό πλοίο που πήγαινε προς τη Συρία.
Γενικώς το Μεξικό αποτέλεσε πεδίο διπλωματικών συγκρούσεων και θα έλεγε κανείς ότι στη G-20 δεν ήταν καθόλου ωραία ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου