Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Κι όμως.. Η Ισπανία αναζητά οικονομική βοήθεια, αλλά προσπαθεί να μην πέσει στα νύχια του ΔΝΤ!


Την περασμένη εβδομάδα οι φήμες περί εξωτερικής οικονομικής βοήθειας για την Ισπανία έδιναν και έπαιρναν… Επισήμως, κανείς δεν το επιβεβαίωνε…

Η πρώτη ίσως, επιβεβαίωση – δίνει συγκεκριμένα στοιχεία – έρχεται από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι η Μέρκελ πρότεινε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα, έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με το περιοδικό, η κυβέρνηση Ραχόι αυτή την λύση δεν τη δέχθηκε, ωστόσο έχουν γίνει άλλα αιτήματα, με άλλες μορφές χρηματοδότησης (που δεν έχουν γίνει δεκτά από την άλλη πλευρά), να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.

Το Spiegel γράφει ότι η βοήθεια προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ανέρχεται στα 50 – 90 δις ευρώ, επικαλούμενο γερμανικούς σχεδιασμούς.

Όπως φαίνεται όμως, αυτό που θέλει να κάνει η Ισπανία είναι: πρώτον να αναχρηματοδοτήσει τις τράπεζες για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και η ανησυχία για την χώρα, δεύτερον, η βοήθεια θα έρθει με ίδια μέσα, αλλά και “συνολική” ευρωπαϊκή λύση (π.χ. ευρωομόλογα) και τρίτον τα παραπάνω για να μην δοθεί η εντύπωση ότι η χώρα τους έχει ανάγκη διεθνούς διάσωσης, με άλλα λόγια να λάβει βοήθεια μόνο από την ΕΕ στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την κρίση χρέους και όχι από το ΔΝΤ.

«Η Ισπανία θα βγει από τη θύελλα χάρη στις δικές της προσπάθειες και με την υποστήριξη των κοινοτικών εταίρων μας γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου