Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ο χάρτης του πολέμου στο Ιράν, που μοιάζει αναπόφευκτος > Γιατί οι ΗΠΑ ζητάνε "υπομονή" από το Ισραήλ



Το μόνο που μας έλειπε είναι να ξεσπάσει ένας πόλεμος. Κι όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό.Οι New York Times αποκαλύπτουν ουσιαστικά το ισραηλινό σχέδιο για “χτύπημα” στο Ιράν, επαναλαμβάνοντας βέβαια τις προειδοποιήσεις προς τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζουν ως εκτίμηση οι NY.Times:

•Σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να ξεκινήσει αεροπορικά “χτυπήματα” στο Ιράν, οι πιλότοι του θα πρέπει να πετάξουν πάνω από 
1.000 μίλια σ΄ εχθρικό εναέριο χώρο, με ανεφοδιασμό στον αέρα και να βρεθούν αντιμέτωποι με την αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν.
•Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών για να εξουδετερωθεί η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα θα πρέπει να υπάρξει μια επιχείρηση η οποία θα προβλέπει την 
ταυτόχρονη πτήση 100 αεροσκαφών.
•Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές του Πενταγώνουν υποστηρίζουν ότι θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα,πολύ διαφορετικό από τις «χειρουργικές» επιθέσεις σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία το 2007 και στον αντιδραστήρα του Ιράκ το 1981.
•””Δεν θα είναι καθόλου εύκολο”, λέει ο David A. Deptula, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι ως ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και είχε σχεδιάσει τις αμερικανικές εναέριες εκστρατείες το 2001 στο Αφγανιστάν και στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.


Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για ισραηλινή επίθεση στο Ιράν πληθαίνουν και ανησυχούν τις ΗΠΑ.
Ο Tom Donilon, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, και ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου , στρατηγός Martin E. Dempsey, προειδοποίησε μέσω CNN ότι μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν τώρα θα είναι "αποσταθεροποιητική.”
Ομοίως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, δήλωσε στο BBC ότι μια επίθεση στο Ιράν δεν θα είναι« σοφή κίνηση "για το Ισραήλ. 
Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ; Αν το Ισραήλ ξεκινώντας την επίθεση στο Ιράν θα καταφέρει να “τελειώσει” μόνο του τη “δουλειά” .Κι αυτό γιατί αν δεν τα καταφέρει οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εμπλακούν.




Ποιοι είναι οι στόχοι

Σύμφωνα με τις αμερκανικές εκτιμήσεις το Ισραήλ θα ήθελε να χτυπήσει τέσσερις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

• Νατάνζ και Φόρντο , Αράκ και Ισφαχάν.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές το πρώτο πρόβλημα είναι το πώς θα φτάσουν εκεί τα ισραηλινά μαχητικά.

Υπάρχουν τρεις πιθανές διαδρομές ,όπως φαίνεται και στο γράφημα των N.Y.Times : βόρεια πάνω από την Τουρκία, νότια πάνω από τη Σαουδική Αραβία ή μέσω Ιορδανίας και το Ιράκ.


Η διαδρομή πάνω από το Ιράκ θα είναι η πιο άμεση και βέβαια ακόμη κι αν ήθελαν οι Ιρακινοί να αντιδράσουν δεν έχουν πια αεράμυνα για να το κάνουν.

Υποθέτοντας ότι η Ιορδανία θα ανεχθεί την ισραηλινή υπέρπτηση, το επόμενο πρόβλημα είναι η απόσταση. Το Ισραήλ έχει Αμερικανικής κατασκευής F-15I και F-16I μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν τις βόμβες προς τους στόχους, αλλά ακόμη κι αν όλα πάνε τέλεια,τους “λείπουν” το ελάχιστο 2.000.Με την προϋπόθεση ότι τα αεροσκάφη δεν θα χάσουν ούτε δευτερόλεπτο.

Συνεπώς το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αεροπλάνα ανεφοδιασμού.Διαθέτει οκτώ και οι αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές ,λένε ότι δεν είναι αρκετά για μια τέτοια σύνθετη επίθεση.


Ακόμα κι αν κριθούν αρκετά , θα πρέπει να προστατεύονται από μαχητικά.

Το Ισραήλ σύμφωνα με όσα είναι γνωστά έχει περίπου 125 F-15Is και F-16Is. Μία πιθανότητα, σύμφωνα με τους αμερικανούς είναι να πετούν τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού στα 50.000 πόδια, για να αποφύγουν πυρά αεράμυνας και στη συνέχεια να κατέβουν χαμηλότερα για τους ανεφοδιασμούς.

Ιρανική Αεράμυνα

Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν μπορεί να είναι παλιάς γενιάς - το 2010, η Ρωσία αρνήθηκε να πουλήσει στο Ιράν τους πιο προηγμένους S-300 - αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.
Θα μπορούσε να αναγκάσει τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα να ελιχθούν και να ρίξουν τα πυρομαχικά τους, πριν φτάσουν ακόμα στους στόχους τους. Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να αντεπιτεθεί με πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ, ανοίγοντας ένα νέο πολέμο στη Μέση Ανατολή. Κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι συνέπειες θα είναι χειρότερες, αν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο είναι οι ισραηλινές βόμβες είναι σε θέση να διεισδύσουν στην εγκατάσταση Νατάνζ, που πιστεύεται ότι βρίσκεται προστατευμένη κάτω από 30 πόδια οπλισμένου σκυροδέματος.Όπως και η εγκατάσταση στο Φόρντο, η οποία είναι χτισμένη σε ένα βουνό.
Το Ισραήλ έχει αμερικανικής κατασκευής βόμβες GBU-28-5000 λιβρών "Bunker Buster"που μπορούν να πλήξουν οχυρωμένους στόχους, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα φθάσουν οι ζημιές.
Οι αμερικανικές εκτιμήσεις καταλήγουν ουσιαστικά σε μία ακόμη προειδοποίηση προς το Ισραήλ να μην προχωρήσει μόνο του.
Οι ΗΠΑ λένε ότι το έχουν την ικανότητα να πλήξουν το Ιράν με βομβαρδιστικά αεροπλάνα, αεροσκάφη stealth και πυραύλους κρουζ, και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κάνουν εκτιμήσεις ζημιών για να διαπιστώσουν αν χρειάζονται νέες επιθέσεις.
Ακόμη κι έτσι όμως αξιωματούχοι λένε ότι θα εξακολουθούσε να είναι δύσκολο να διεισδύσουν βαθύτερα στις εγκαταστάσεις του Ιράν με τις υπάρχουσες αμερικανικές βόμβες και έτσι ενισχύουν την υπάρχουσα 30.000 λιβρών "Massive Ordnance Penetrator», που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Συνεπώς οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ,υπομονή,για έναν πόλεμο που μοιάζει αναπόφευκτος.
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου