Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι “μπαχαλάκηδες” εξελίσσονται σε στρατό ατάκτων


Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από την αποκρυπτογράφηση του ποιοτικά αναβαθμισμένου τρόπου δράσης των κουκουλοφόρων στα επεισόδια που σημάδεψαν τη διαδήλωση χιλιάδων πολιτών στο κέντρο της Αθήνας.
Ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέλυσαν τα πλάνα του επιχειρησιακού κέντρου της ΓΑΔΑ από τη λεηλασία κτιρίων, το πλιάτσικο σε καταστήματα και τις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους έχουν αποκτήσει εικόνα για τη μετεξέλιξη των ταραξιών.
Οι πέντε βασικές παρατηρήσεις που έκαναν πάνω στις οποίες θα βασιστούν τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας στις επόμενες μεγάλες πορείες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», οι παρακάτω:
1) Στρατιωτικού τύπου οργάνωση: Οι κουκουλοφόροι, που μετά από καιρό ξεπέρασαν τις 2.000, όταν απομακρύνθηκαν με τη χρήση χημικών από την πλατεία Συντάγματος γρήγορα χωρίστηκαν σε 6-7 μεγάλες ομάδες. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν είχε εκπονήσει σχέδιο για την αντιμετώπισή τους κάτω από την πλατεία, άρχισαν να προκαλούν καταστροφές σε ιστορικά κτίρια και καταστήματα. Οι επιθέσεις τους για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβρη του 2008 ήταν ταυτόχρονες σε τόσο πολλά διαφορετικά σημεία και μάλιστα με μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την ώρα που καιγόταν ο κινηματογράφος «Αττικόν» κουκουλοφόροι έβαζαν φωτιά σε καταστήματα στις οδούς Αιόλου και Αθηνάς.
2) Στρατηγοί των επεισοδίων: Στις μεγάλες ομάδες ταραξιών οι αξιωματικοί της Αστυνομίας διέκριναν «αρχηγούς» που συντόνιζαν τις επιθέσεις. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, είχαν διακριτικά για να ξεχωρίζουν. Όπως ο άνδρας ο οποίος απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες ειδησεογραφικών πρακτορείων να κρατάει μία ανοιχτή ομπρέλα. Για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου «στρατηγού», όπως χαρακτηρίστηκε από τους αστυνομικούς, διενεργούνται έρευνες από ομάδα της Αστυνομίας, καθώς ο ρόλος του στα έκτροπα θεωρήθηκε κομβικός. Μία άλλη ηγετική φυσιογνωμία του αντιεξουσιαστικού χώρου που παλιότερα είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «ΕΛΑ» εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μαζί με 23 άτομα στο Δημαρχείο Αθηνών. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του ήταν η κατάληψη του κτιρίου και όχι οι βανδαλισμοί.
3) Εκβιασμοί καταστηματαρχών: Άτομα του ποινικού χώρου εκτιμάται ότι βρίσκονται ανάμεσα στους κουκουλοφόρους που ζήτησαν από καταστηματάρχες και τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου «ΑΣΤΥ» χρήματα προκειμένου να μην τους κάψουν την περιουσία. Σοβαρά εξετάζονται και οι καταγγελίες ότι λίγες μέρες πριν από τη διαδήλωση της Κυριακής ύποπτα άτομα βολιδοσκοπούσαν τα καταστήματα που έγιναν στόχοι. Αρκετοί ήταν οι ιδιοκτήτες μαγαζιών που ήταν σε θέση ακόμα και να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά τους.
4) Πλιάτσικο-αλλοδαποί: Μία… στρατιά περίπου 500 αλλοδαπών από διάφορες εθνικότητες συμμετείχε στο πλιάτσικο και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό μέρος των ατόμων αυτών (Ιρανοί, Πακιστανοί, Αλβανοί, Ρουμάνοι, Αλγερινοί, Τυνήσιοι, Μολδαβοί και Πολωνοί) παρεισέφρησε στις ομάδες κουκουλοφόρων όταν ξέσπασαν οι βανδαλισμοί χωρίς απαραίτητα προηγουμένως να συμμετείχαν στη διαδήλωση. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι μέρος των κλοπιμαίων διοχετεύτηκε στη μαύρη αγορά στο Μοναστηράκι.
5) Πολεμοφόδια νέας γενιάς: Εξελιγμένα πολεμικά εργαλεία που διαπερνούν ακόμα και το βαρύ εξοπλισμό των δυνάμεων των ΜΑΤ κατασχέθηκαν από τους διαδηλωτές. Οι μολότοφ νέας γενιάς, οι οποίες κατασκευάζονται και με πλαστικό μπουκάλι και περιέχουν φώσφορο, πριονίδι και ναφθαλίνη, είναι πιο επικίνδυνες από τις «παραδοσιακές». Το αποτέλεσμα είναι η παρατεταμένη φωτιά που ξεσπά από αυτές να διαπερνά την αντιπυρική στολή των ενστόλων. Εντύπωση προκάλεσε και η ειδική συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, η οποία σε μία περίπτωση τρύπησε τον προστατευτικό εξοπλισμό άνδρα των ΜΑΤ και του προκάλεσε σοβαρό τραύμα στο πόδι.
Δίπλα δίπλα πλούσιοι και φτωχοί
Ατομα από όλο το κοινωνικό και ιδεοπολιτικό φάσμα βρίσκονται πίσω από τις κουκούλες των ταραξιών που προκάλεσαν τις εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό προκύπτει από την αναγνώριση των στοιχείων που έκαναν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας στους 79 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Από αυτούς οι 15 δήλωσαν άνεργοι, οι 4 φοιτητές, οι 3 μαθητές (ηλικίας 14 έως 17 ετών), ένας καθηγητής Γυμνασίου, ένας ασκούμενος δικηγόρος, ένας οδηγός ταξί, ένας σκηνοθέτης, δύο οικοδόμοι, δύο καταστηματάρχες και 11 ιδιωτικοί υπάλληλοι. Αρκετοί ήταν και αυτοί -κυρίως νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου- που δήλωσαν ότι είναι άεργοι, καθώς συνειδητά επιλέγουν να μην εργαστούν. Οπως επεσήμανε στον «ΤτΚ» ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., το συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι «πλούσιοι και φτωχοί κουκουλοφόροι βρίσκονται δίπλα δίπλα στα επεισόδια».
Περισσότεροι από τους μισούς συλληφθέντες είναι από 19 έως 29 ετών, ενώ ανησυχητική αύξηση παρατηρείται στη συμμετοχή ανηλίκων.
Μαζική είναι και η συμμετοχή αλλοδαπών στα επεισόδια, καθώς από τους 79 κατηγορουμένους οι 26 είναι από την Αλβανία, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Αφγανιστάν, τη Μολδαβία, την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα και κατά τη σύλληψή τους βρέθηκαν πάνω τους κλεμμένα προϊόντα από καταστήματα στα οποία έγινε πλιάτσικο.
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε, μάλιστα, για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες πέντε συλληφθέντων (τεσσάρων Ελλήνων και ενός Παλαιστίνιου) καλώντας τους πολίτες να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν γι’ αυτούς.
(Αλέξανδρος Καλαφάτης στον “Τύπο της Κυριακής”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου