Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το κόσμο τον ακούει κανείς στη ΝΔ;


Τα βασικά συμπεράσματα από την  δημοσκόπηση  της ΑLCO.
Η Ν.Δ. προηγείται ξεκάθαρα στην πρόθεση ψήφου και με μεγάλη διαφορά μάλιστα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχει καταρρεύσει ως κόμμα με μια συσπείρωση της τάξεως του 30%.
Η Αριστερά, με όλες τις εκδοχές της, αθροιστικά κινείται στα  επίπεδα άνω  του 30%.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, πολύ νωρίς, αρχίζει να χάνει τη λάμψη της.
Ειδικής μνείας αξίζουν τα παρακάτω  ευρήματα:
Πρώτον, η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος του Φώτη Κουβέλη και του νεοπαγούς κόμματός του. Ο κ. Κουβέλης αναδεικνύεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, ενώ το κόμμα του φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό, υποδεχόμενο  τον μεγαλύτερο όγκο των δυσαρεστημένων πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ενδεχομένως διευκολύνεται και από την πρόθεση του για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, το 25% του εκλογικού  σώματος δηλώνει ότι στις επόμενες εκλογές είτε θα απέχει (16%), είτε θα επιλέξει άκυρο ή λευκό (9.1%). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο (ένα 10% μάλιστα προέρχεται από τη Ν.Δ.) και αναδεικνύει το μέγεθος της απογοήτευσης και της δυσαρέσκειας του κόσμου από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Τρίτον, το εκλογικό σώμα έχει πλέον σταθερά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Για αυτό και ενισχύει τα κόμματα που  αντιτίθενται στο μνημόνιο.  Δεδομένου ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στους προσεχείς μήνες, ας μην εκπλαγούμε αν η τάση ενισχυθεί.
Τέταρτον, η διαφαινόμενη απογοήτευση του λαού από τον κ. Παπαδήμο (παρά την καταιγιστική προσπάθεια στήριξής του από τη συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ), θα επαναφέρει πάλι τη συζήτηση (αλλά και την επιλογή) στην πολιτική. Δηλαδή, η επόμενη λύση θα είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική.
Συμπεράσματα:
Στις επόμενες εκλογές το εκλογικό σώμα θα καταψηφίσει τις πολιτικές του μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα που τήρησαν μια σταθερή αντιμνημονιακή γραμμή θα δουν τα ποσοστά τους αυξημένα.
Η ΝΔ έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και την νίκη, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία.
Είναι αυτό εφικτό σ’ ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό;  Είναι, αν επιτύχει τα εξής:
Πρώτον αν αυξήσει ακόμα περισσότερο τη συσπείρωσή της που βρίσκεται  στο 64%. Αυτό θα γίνει αν εκλείψει η εσωστρέφεια και δοθεί ένα τέλος στις ανούσιες  ομαδοποιήσεις, ενώ παράλληλα   αξιοποιηθούν όλες οι εφεδρείες της παράταξης.
Δεύτερον, αν βρεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να επικοινωνήσει το μήνυμά της τόσο προς  τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως προς  το 25% του εκλογικού σώματος, που δηλώνει απογοητευμένο συνολικά από το πολιτικό σύστημα.
Τρίτον, αν πείσει ότι έχει μια εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση εξουσίας,  διαφορετική από τον εφιάλτη του μνημονίου.
Τέλος, αν αξιοποιήσει το ισχυρότερο χαρτί που διαθέτει αυτή τη στιγμή και είναι ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς.
Κώστας Ροδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου